„Hangul de la Sofia”

0
983

La 11 iunie sofienii s-au bucurat de un festival de dans și cântec folcloric ”Hangul de la Sofia”.

Evenimentul, desfășurat în scuarul Casei de Cultură Sofia, a inclus în program evoluarea ansamblurilor de dansuri populare și folclorice din raionul Drochia, ansamblul de dans și cântec popular ”Ciobănașul” din municipiul Rădăuți, România, interpretele Diamanta Paterău, Natalia Proca și interpretul de muzică populară și ușoară Fuego din România.

Cei prezenți au asistat la master-class cu roata olarului, opincarul, țesutul covorului cu meșteri populari din România. Oaspeții festivalului au vizitat târgul meșterilor populari, expoziția de păsări și animale și jocurile de tenis de masă, șah și joc de dame.

Alături de sofieni a fost vicepreședintele raionului, Igor Grozavu: ” Este îmbucurător faptul că în raionul Drochia a devenit o tradiție să se organizeze asemenea Festivaluri de anvergură cum este ,,Hangul de la Sofia”. Astăzi, satul este în mare sărbătoare, acest festival este și un bun prilej de a aduce acasă oamenii de cultură pe care i-a dăruit Moldovei și aici aș dori să-i menționez pe scriitorul, folcloristul, poetul Iulian Filip, interpretele de muzică populară Diamanta Paterău și Natalia Proca. Vreau să subliniez că satul Sofia este deja înfrățit cu două localități din România: Coțușca și Hilișeu, jud. Botoșani. Astfel, Primăria Sofia este implicată activ în procesul de dezvoltare comunitară transfrontalieră de promovare a tradițiilor și obiceiurilor noastre populare, a cântecului și a dansului”, – a menționat vicepreședintele raionului Drochia.

Evenimentul cultural a avut drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor tradiționale, consolidarea comunității, crearea parteneriatelor între administrația publică locală și agenții economici, implicarea activă a cetățenilor în procesul de dezvoltare, dar și de promovare a satului.

Festivalul a fost organizat de Secția Cultură Drochia în comun cu Primăria satului Sofia, primar Veaceslav Magaleas, și AO ”Centrul de resurse pentru educație și dezvoltare” din orașul Drochia.

Este de menţionat faptul că sărbătoarea a fost moderată de Cristina Ţurcanu, secţia cultură şi turism Drochia, care a fost apreciată de spectatori.

PUBLICITATE