La Hădărăuți, Ocnița, duminică s-a desfășurat un eveniment cultural inedit, festivalul „Viață cu … dulceață”.

0
30

Iurie Lupu: „Să vă fie pururi viața ca magiunul și dulceața”!

Ideea organizării acestui festival îi aparține primarului Iurie Lupu și i-a venit ocazional. Soția, Svetlana, trebăluia prin bucătărie și la un moment zise: „Of, să nu mi se ardă dulcețurile!”, căci prepara vișine pentru colțunașii din iarnă. Atunci și-a zis: „În sat mai toate gospodinele fac magiunuri și dulcețuri. Festivaluri sunt diferite, iar al nostru să fie al dulceții!” Inițiativa a fost susținută de localnici, iar împreună cu Aliona Olaru, director artistic la căminul de cultură, l-au și botezat – „Viață cu… dulceață”.
La eveniment au fost invitați participanți nu numai din raionul Ocnița, ci și de la Drochia, Edineț, Dondușeni și alte regiuni. Pe tarabele din platoul aferent edificiului căminului cultural au fost aranjate expoziții cu multiple borcănașe cu dulcețuri și copturi dulci, iar unele gospodine fierbeau dulceața, chiar la locul evenimentului. Răsunau fanfarele, se adunase multă lume, care admira exponatele, sau se avânta în hore.
Iurie Lupu și-a ținut discursul în versuri, compuse de soția sa Svetlana, psiholog de profesie și poetesă de vocație, ce a editat deja 16 cărți, inclusiv 4 în România. Iar primarul și-a încheiat alocuțiunea cu versul „… Să vă fie pururi viața ca magiunul și dulceața!” Publicul a aplaudat și zeci de oameni de toate vârstele s-au încins în dans.
Felicitări cu ocazia evenimentului au rostit mai mulți oaspeți, inclusiv vicepreședintele raionului Ocnița Eugen Șipcalov, șefa secției cultură Angela Crucichevici, primarul de Viișoara, Edineț, sat înfrățit cu Hădărăuții, Ina Ciubotaru, președintele grupului de acțiune locală „33 de Vaduri”, Iraida Jitari, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ghenadie Gogol și alții.
Măiestria artistică și-au demonstrat 23 de ansambluri folclorice, dar și invitata evenimentului cunoscuta interpretă Lenuța Gheorghiță cu un recital de cântece populare.
La festival a fost organizat și un concurs pentru cea mai delicioasă dulceață. Participanții au primit cadouri din partea sponsorilor și amatorilor de dulciuri. Mai mulți săteni au făcut schimb de rețete pentru prepararea magiunurilor și dulcețurilor. Unele gospodine au prezentat câte 8-10 feluri de dulceață. Iar Iurie Lupu a venit cu un produs propriu, gătit de el – „Dulceață din dovlecei” (zucchini) cu adaos de zahăr și lămâie. Încă 5 feluri de dulceață în familia Lupu prepară soția primarului.
Cea mai solicitată la Hădărăuți, producție din fructe e vișina conservată, care de la un sezon la altul se folosește la pregătirea colțunașilor și plăcintelor. Dar per ansamblu, în raionul Ocnița, predomină dulcețurile din zmeură, coacăze, prune, piersic, cais, pere, mere, petale de trandafir. Toți doritorii au avut posibilitatea să se „înfrupteze” cu cele mai alese dulcețuri și copturi dulci.
La festival a fost multă lume și majoritatea, dacă nu chiar toți, au rămas uimiți de organizarea evenimentului, divertismentul de program și, desigur, de dulcețuri – multe variate și unele chiar foarte rar întâlnite.
Festivalul s-a încheiat cu „Sârba de la Hădărăuți”, compusă de muzicianul și neîntrecutul trompetist ocnițean Gavriil Gronic, care nu a lăsat să rămână doar spectatori pe nimeni.
Boris TODIREL
Foto: Natalia Iacubovici

PUBLICITATE