„Drum spre Rădăcini”. Frumos și simplu titlu de carte. Este titlul unei monografii care te poartă prin prezentul și trecutul unui sat, îți oferă o călătorie în spațiu și timp. Centrul de greutate îl constituie destinul oamenilor trecuți prin vâltoarea evenimentelor care le-au marcat viața. Bine structurat, scris cu înțelegere și sensibilitate, conținutul cărții se deosebește de conținutul monografiilor pe care am avut prilejul să le răsfoiesc de-a lungul anilor. Lucrurile și faptele aici sunt descrise de la prezent spre trecut. Așa au convenit grupul de autori ca să-i ofere cititorului informațiile despre această așezare de oameni vrednici și buni gospodari din nordul republiciii. Vorba e de monografia satului Dondușeni, raionul Dondușeni, recent apărută de sub tipar, a cărei lansare a avut loc în cadrul frumoaei sărbători a satului, prilejuită de împlinirea a 250 de ani de la înființare.
Cum s-a născut această carte
Cartea e semnată de grupul de autori Petre Popa, Renata Lungu, Vladislav Zloi. Redactor și fotografă, Ludmila Talmazan.
Doamna Renata Lungu povestește: „Cu 4 ani în urmă în sufletul meu s-a născut ideea de a scrie o carte despre satul meu natal Dondușeni. Activând aici la Casa de Cultură în funcție de bibliotecară, elevii de la gimnaziu foarte des solicitau informație despre istoria satului. Fondul de carte al bibliotecii avea foarte puțină informție la acest capitol. Mă mustra conștiința că eu ca bibliotecară și ca locuitoare a acestui sat nu cunosc istoria satului meu natal. Și așa, meditând și gândindu-mă, mi-am adus aminte de marele scriitor Nicolae Iorga, care spunea: Poporul care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Și cine nu-și cunoaște trecutul istoric, nu are viitor. Iată aceste afirmații ale lui Nicolae Iorga și solicitările permanente din partea elevilor au născut în sufletul meu ideea scrierii unei monografii. Cartea „Drum spre rădăcini” varsă lumină asupra procesului de dezvoltare a localității și a edificiilor-cheie din localitate: Biserica, Grădinița de copii, Oficiul Medicului de Familie, Primărie, Gimnaziu. În această lucrare scrisă am dat importanță aspectului spiritual”.
Poetul Petre Popa continuă firul poveștii: „Această carte la care s-a muncit câțiva ani, dacă examinăm numai cuprinsul, vom vedea că la capitolul Învățământ sunt vreo 20 de pagini, la capitolul Cultură -30 de pagini și la capitolul Personalități peste 20 de pagini. Nu oricare localitate se poate mândri cu atâtea personalități, care au făcut cinste neamului, nu numai satului. Ideea scrierii acestei cărți vine de la Renata Lungu care a întrat în birou la mine și a zis: „Vreau să mă ajutați să scriu o carte!” Cartea noastră se numește „Drum spre rădăcini”. Nu este scrisă așa cum se obișnuiesc să se scrie monografiile despre sate. Mai întâi se scrie ce atestează documentele, când s-a format, istorie, istorie și când deschide un elev cartea și citește că satul e atestat la cutare dată, lasă cartea și ia telefonul. Noi ne-am gândit să facem altfel. Cartea de azi nu putea fi scrisă dacă nu era concret doamna Renata Lungu. Pentru că omul face minunea, omul face istoria. Dar omul nu poate face nimic de unul singur și dacă a avut înțelegerea cu domnul primar Vladislav Zloi, omul care tace și face, iată că visul frumos s-a împlinit. Nu cred că toată lumea conștientizează ce bogăție ați crescut în acest sat. Am ajuns la familia Botnaru. M-am făcut mic de tot. Nu știam cum să găsesc cuvântul ca să merg mai departe. O familie excepțională…!”
Despre personalitățile satului
Și încă despre atâtea alte familii, care au dat pictori, artiști, scriitori, oameni de știință veți citi răsfoind paginile cărții. Într-adevăr, atâtea personalități s-au născut în satul Dondușeni! O să dau câteva nume: profesorul universitar Ion Valuță, care are o biografie uimitoare, a îndepliit mai multe funcții, printre ele prorector al Institutului Politehnic din Chișinău. Omul de știință Petru Galețchi, care în paralel cu munca didactică și științifică a îndeplinit mai multe funcții administrative în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Prozatorul și jurnalistul Ion Bradu a lucrat în calitate de redactor la săptămânalele „Cultura” și „Învățământul Public”, redactor-șef la „Revista de Pedagogie și Psihologie”, consilier la Guvernul Republicii Moldova, consilier la Compania Publică „Teleradio Moldova”.
Din numeroasa familie Botnaru a fost prezent la eveniment domnul Dumitru Botnaru, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei. A vorbit cu admirație și încântare despre familia Galețchi: „Frumoase sunt edificiile din sat: sediul primăriei, Casa de Cultură, gimnaziul, dar toate acestea le fac oamenii. Care sunt oamenii satului care au lăsat urme frumoase? În primul rând Semion Galețchi. Familia Galețchi una dintre cele mai numeroase, care a dat oameni mari. Să nu uităm că Semion Galețchi, deputat în Sfatul Țării a semnat Declarația de Unire a Basarabiei cu România sub nr.39. Fiica Tamara Galețchi a fost soția lui Alexandru Moșanu, Președinte al Parlamentului RM. Fănică Galețchi, Petrică Galețchi… O familie mare care a dat oameni mari. Am trecut azi prin cimitir. Am văzut mormântul lui Semion Galețchi. Mi-a plăcut cum e îngrijit. La fel de îngrijite sunt mormintele lui Starodub, care a fost pictorul bisericii noastre, a președintelui Panteleimonov și a soției dumisale…”
„Despre noi, despre strămoși, pentru urmașii noștri”
Gânduri senine despre sat și despre carte au rostit și alți vorbitori. Un frumos laudațio a adus colectivului de autori profesorul de istorie Eugeniu Bârliba, care în prezent lucrează la monogafia orașului Dondușeni. Domnul profesor a comparat monografia născută din dorința domnului primar și din visul de ani de zile a doamnei Renata cu o candelă aprinsă și le-a dorit autorilor ca așa aprinsă s-o transmită mai departe.
Cu trimetere la vorbele înțelepte ale marilor noștri scriitori, Ion Druță și Grigore Vieru, care ne-au îndemnat să nu ne uităm trecutul, căci fără trecut nu există nici prezent, nici viitor, autorii își exprimă speranța că monografia va fi un ghid bun pentru a „descifra și înmulți faptele oamenilor legați de această localitate”.
Stema satului, realizată de artistul plastic Igor Svernei, băștnaș al satului Dondușeni și imnul satului, versuri Petre Popa, muzică Anatol Rudei au venit la pachet cu cartea. Astfel între copertele cărții au fost cuprinse și imnul și stema.
Doamna Renata a rostit cu drag și recunoștință: „Mulțumesc tuturor celora care m-au susținut în demersul meu cu material bibliografic, date statistice! Mulțumiri din suflet informatorilor locali, domnului primar, Vladislav Zloi și nu în ultimul rând poetului Petre Popa, care a acceptat să scriem împreună această lucrare monografică! Mulțumesc, domnule Petru, pentru munca pe care ați depus-o, pentru răbdarea, creativitatea și pentru promovarea istoriei satului nostru Dondușeni!”
Iar domnul primar Vladislav Zloi a punctat: „ Am toată certitudinea că aceste pagini din istoria recentă și cea care refelectă perioadele anterioare până în data fondării satului acum 250 de ani, vor spori imaginea localității, care cu această ocazie, s-a mai căpătuit cu imnul și stema satului, însemne care așează localitatea în rândul celor ce se îngrijesc deopotrivă de necesitățile materiale și cele spirituale ale locuitorilor. Cartea este despre noi, despre strămoși, pentru noi și mai ales pentru urmașii noștri. Doamne ajută!”
P.S. Primarul Vladislav Zloi este cel mai tânăr primar din raionul Dondușeni. Are doar 34 de ani. Stă în fruntea satului din 2019. Timp de 4 ani a realizat foarte multe proiecte pentru prosperarea localității: Iluminarea stradală, rețeaua de apă potabilă, cartea „Drum spre rădăcini”, a contribuit la elaborarea stemei și imnului satului. Mai are în vizor două proiecte – amenajarea stadionului de la gimnaziu și amenajarea parcului din sat. Multă sănătate și mult spor în înmulțirea lucrurilor frumoase, domnule primar!
Nina Neculce



