Ala Todiraș din orașul Soroca dezvoltă o afacere care-i ”îndulcește” viața

0
172

În familia Alei Todiraș din orașul Soroca apicultura este practicată de patru generații la rând. Ea este însă prima femeie din dinastie care a reușit să ”îmblânzească” albinele și să transforme această pasiune într-o afacere. Până atunci, albinăritul era o activitate considerată apanajul bărbaților, iar femeile îndeplineau doar anumite munci legate de extragerea mierii. De altfel, statistica arată că doar opt la sută din numărul total de stupine înregistrate în Republica Moldova sunt deținute de femei.

De meserie este asistentă medicală, iar de vocație Ala se consideră apicultoare. ”Practic m-am născut în prisacă și a fost dragoste de la prima vedere”, susține femeia. Chiar dacă are mâinile pline de înțepături, Ala iubește albinele cu aceeași ardoare ca în copilărie și preferă să petreacă toate diminețile și serile în compania lor. În fiecare zi, imediat după serviciu, se retrage la prisaca sa din satul Schinenii Noi, raionul Soroca, rămasă moștenire de la părinți.

A preluat de la tatăl său nu doar stupina și dragostea pentru albine, dar și unele ”secrete” de îngrijire a lor. Atunci când a hotărât să transforme această îndeletnicire într-o mică afacere, Ala a înțeles că nu o mai poate practica ca pe timpuri. ”Tehnologiile au evoluat, condițiile climaterice afectează tot mai mult bunăstarea albinelor și toate astea ne determină și pe noi să ne adaptăm și să evoluăm”, susține apicultoarea. În ajutor i-a venit un proiect realizat de Organizația Internațională a Muncii (ILO), care pe lângă instruirile practice și teoretice, oferă apicultorilor din raionul Soroca mentorat și toată asistența necesară pentru formalizarea activității. Asta a însemnat pentru Ala Todiraș posibilitatea de a activa în condiții mai bune, de a mări numărul de stupi și familii de albine, iar în final de a înființa o gospodărie țărănească și de a-și îmbunătăți veniturile din apicultură. 

Ala povestește că la cei 56 de ani ai săi a mers la cursurile de instruire organizate de ILO ca o școlăriță exemplară: nu a lipsit nici de la o lecție teoretică susținută online sau cu prezență fizică și nici de la activitate practică susținută de apicultori cu experiență. Asta a ajutat-o să-și mărească numărul de albine și respectiv productivitatea și să evite unele boli care apar tot mai des la albine din cauza schimbărilor climatice. Când a ajuns să aibă vreo 70 de colonii de albine, Ala a hotărât să-și formalizeze activitatea și a înregistrat o gospodărie țărănească, pentru a putea cu timpul să acceseze granturi, să diversifice gama de produse și să adere la o cooperativă care i-ar facilita accesul la echipamente apicole moderne, la subvenții și la o piață de desfacere mai mare. ”Proiectul ILO ne-a unit pe toți prisăcarii din regiune, acum suntem ca o comunicate, care ne ajutăm unul pe altul”, povestește femeia. 

Ala îngrijește singură de prisaca din sat. În perioada de recoltare o mai ajută uneori cei doi copii ai săi și sora, însă în mare parte trebuie să se descurce de una singură. De aceea, cel mai mare vis al său e să-și ușureze munca prin utilizarea echipamentelor de extragere și prelucrare a mierii. Acum vinde mierea prin rețeaua proprie de clienți, dar cu timpul ar vrea să diversifice atât canalele de vânzare, cât și gama de produse apicole vândute. De exemplu, să producă lumânări din ceară naturală, ca în copilărie, doar că la un alt nivel, așa cum a învățat la cursul de instruire în antreprenoriat susținut de Organizația Internațională a Muncii. Consideră apicultura o afacere de perspectivă și din motiv că mierea este singurul produs de origine animală care pot fi exportat din Moldova în Uniunea Europeană.

Zeci de apicultori din raionul Soroca au beneficiat de asistența Organizației Internaționale a Muncii pentru consolidarea capacităților și dezvoltarea unor afaceri în apicultură. Printre ei este și Lilia Scutelnic din satul Ciripcău, care împreună cu soțul practică apicultura de mai mulți ani, iar acum soții au hotărât să deschidă o gospodărie țărănească și să facă din apicultură o afacere. ”Cursul de instruire ne-a oferit mai multe beneficii și ne-a deschis noi perspective. Am învățat cum să creștem corect albinele și odată cu ele și o afacere profitabilă în sat”, susține Lilia Scutelnic.

Asistența pentru apicultorii din raionul Soroca a fost acordată în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP), lansat la începutul anului 2023, de către ILO în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Raional Soroca, cu scopul de a contribui la crearea și formalizarea locurilor de muncă la nivel local.

Implementarea LEP Soroca prevede participarea a circa 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, printre care organizații neguvernamentale, instituții financiare, educaționale și de formare profesională, serviciul de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori.

Până la sfârșitul acestui an, peste 1000 de locuitori din raionul Soroca, inclusiv persoane cu risc de excluziune socială, se vor bucura de oportunitățile oferite de LEP, iar peste de 1500 de persoane vor beneficia indirect de rezultatele LEP. Iar printre rezultatele scontate ar fi crearea a peste 200 de locuri de muncă, extinderea a 24 de întreprinderi mici și micro și lansarea a 26 de afaceri în diverse sectoare, cum ar fi industria creativă, procesarea produselor agricole și apicultura.

PUBLICITATE