Sulful, mineralul frumuseții: beneficii pentru organism

0
13

Mineralele sunt substanţe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracţiona) pe care organismul trebuie să şi le procure din alimentaţie, fiindcă nu le poate sintetiza ca atare. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcţii esenţiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii şi fiindu-ne necesare în cantităţi mult mai mici decât proteinele, lipidele sau glucidele. Fiecare dintre minerale joacă anumite roluri în corp. Sulful este şi el implicat în apărarea antiinfecţioasă.

*Sulful se găseşte în general în produse de origine animală (peşte, ouă, carne), dar şi în legume precum ceapa şi usturoiul. *

Ce este sulful?

Sulful este un macroelement. Este al treilea cel mai important mineral din organism, după calciu și fosfor. Sulful ajută la menținerea elasticității pielii și legăturile chimice ale sulfului ajută mușchii, pielea și oasele să-și mențină forma. Sulful este un ingredient esențial în grăsimi, în fluidele corpului și în mineralele scheletului.

Sulful este cunoscut și ca “mineralul frumuseții”. El nu numai că ajută la îmbunătățirea sănătății unghiilor și a părului, ci și la eliminarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii. Motivul constă în faptul că este o componentă importantă a cheratinei, o proteină care este o componentă structurală a pielii, a unghiilor și părului, oferindu-le o rezistență suplimentară.

Sulful este un mineral care intră în componenţa multor substanţe organice de interes biochimic fundamental, participând indirect la toate metabolismele desfăşurate în organism. În corpul uman al unui adult de 70 kg se conţine aproximativ 150 g de sulf. El intră în constituţia proteinelor, în special a celor de rezistenţă, care se găsesc în structura pielii, unghiilor, părului, tendoanelor. De asemenea, face parte din structura unor zaharuri complexe (mucopolizaharide), dar şi a unor vitamine (B1, B5, B8).

Care este funcția sulfului?

În anumite concentraţii, sulful intervine în stimularea secreţiei gastrice, a activităţii enzimelor din tubul digestiv, măreşte tranzitul intestinal, favorizând înlăturarea constipaţiei, creşte secreţia biliară, scade intensitatea procesului de putrefacţie intestinală, limitând astfel absorbţia toxinelor, stimulează secreţia de insulină (în a cărei compoziţie intră), reduce concentraţia colesterolului sanguin şi a altor grăsimi din plasmă, măreşte reactivitatea sistemului nervos, îmbunătăţeşte capacitatea de apărare antiinfecţioasă a organismului, scade sensibilitatea la agenţii alergici. Sulful pătrunde în organism sub formă de aminoacizi: metionină şi cisteină.

Sulful este depurativ, antiinfecţios, stimulent al secreţiei gastrice, al activităţii enzimelor din tubul digestiv, este anticostipant, antialergizant, reactivator al stimului nervos etc. Sulful este indicat în afecţiuni precum gută şi reumatism, artroză, tulburări hepatobiliare, hipertensiune arterială şi arteroscleroză, diferite infecţii şi dermatoze, îmbătrânire prematură şi diabet senil etc. Sulful are o deosebită importanţă pentru oase, dinţi, tendoane şi articulaţii. El intră în constituţia proteinelor, a unor enzime, vitamine (B1, B5, B8 ) precum şi a unor hormoni.

Afecţiuni cauzate de insuficienţa de sulf

Medicii consideră că insuficienţa sulfului în organism provoacă dureri ale articulaţiilor, creşterea nivelului de zahăr, de trigliceride şi colesterol în sânge.

Principalele surse alimentare

Atunci când alimentaţia este corectă şi mâncăm suficiente proteine, în organism pătrunde destul sulf şi astfel nu se recomandă o anumită cantitate zilnică. Totuşi, în perioade de convalescenţă este important să consumăm mai multe proteine, în special lactate şi ouă, care conţin metionină. Metionina participă la creşterea, dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor după boală.

Surse alimentare: varza, fasolea uscată, nucile, usturoiul, ceapa, gălbenuşul de ou, inima de vită, ficat de vită, carne de vită, peşte, rinichi de vită, nuci produse de panificaţie, castane comestibile, cartofi, lapte, spanac, ou integral, coacăze roşii, zmeură, mure, coacăze negre, agrişe, fragi, banane, căpşune, afine, portocale, cireşe, struguri. Remediile pe bază de sulf asigură o vindecare mai rapidă a unui şir de probleme: mătreaţă, fragilitatea părului, fragilitatea unghiilor, dermatoze eritemato-scuamoase, diverse artropatii etc.

Situaţia inversă, intoxicaţia cu sulf, mai des cu dioxid de sulf (E220), utilizat pe larg în industria alimentară şi cea producătoare de alcool, se manifestă prin: greaţă, vomă, dureri de cap, convulsii, tulburări de respiraţie etc.

Beneficii pentru organism

Una din funcțiile sale cele mai importante este aceea de antioxidant. Deoarece actionează împotriva efectelor daunătoare ale radiațiilor și poluării, sulful întârzie procesul de îmbătrânire.

Sulful dezinfectează sângele, ajută organismul să reziste la bacterii și apară protoplasma celuleor. Acest mineral ajuta la reacțiile de oxidare din organism, stimulează secreția bilei și protejează împotriva substanțelor toxice. Se găsește în toate țesuturile organismului și este necesar pentru sinteza colagenului, principala proteină ce asigură integritatea țesutului cutanat.

Sulful, un mineral necesar în detoxifiere

Sulful este prezent în numeroase substanţe din organismul uman: spre exemplu în heparină, care funcţionează ca un inhibitor împotriva coagulării, dar şi în coenzima A, care este esenţială pentru valorificarea energiei în celule. În plus, sărurile acidului sulfuric (sulfaţii) joacă un rol important în detoxifierea organismului, spre exemplu pentru eliminarea substanţelor nocive din organism, precum alcoolul, şi evacuarea lor prin urină.

Sulful este folosit încă din Evul Mediu pentru a prelungi valabilitatea alimentelor.

Inclusiv în prezent, dioxidul de sulf (E 220) şi sărurile acestuia, sulfiţii (E 221–228), sunt folosiţi în calitate de conservanţi şi antioxidanţi, spre exemplu în conservarea fructelor uscate, a vinului, a sucurilor de fructe sau a preparatelor din cartofi. Sulful este cunoscut şi pentru **proprietăţile sale terapeutice, regăsindu-se ca adaos în băi şi preparate pentru uz extern în tratarea afecţiunilor articulare.

Sulful, esențial pentru sănătate. Iată de ce:

 • Sulful este responsabil de menținerea aportului necesar de oxigen în creier;
 • Împreună cu ficatul, sulful susține o corectă secreție biliară;
 • Împreună cu vitaminele din grupa B, sulful asigură sănătatea nervilor;
 • Sulful face parte integrantă din aminoacizii care ajută la construirea țesuturilor;
 • Sulful este indispensabil pentru ca colagenul și cheratina să fie sintetizate de către organism;
 • Rolul sulfului este relevant în respirația țesuturilor organice;
 • Sulful favorizează transportul și echilibrul altor minerale în organism;
 • Sulful ajută în mod activ în tratarea problemelor care afectează pielea, unghiile și părul;
 • Sulful intervine în metabolismul lipidelor și a hidraților de carbon;
 • Sulful ajută la funcționarea corectă a insulinei. Molecula de insulină este formată din două lanțuri de aminoacizi care sunt conectate între ele prin punți de sulf, fără de care insulina nu și-ar putea realiza activitatea biologică;
 • Sulful ajută la sinteza intermediarilor metabolici importanți, precum glutationul;
 • Sulful ajută la detoxifierea organismului.
PUBLICITATE