Tânără la 130 de ani

0
80

Strada Sindicatelor din Ocnița a reînviat. S-a produs acest lucru grație implementării proiectului „Păstrăm trecutul pentru viitor”.
Această stradă din centrul orașului a fost pavată cu plăci de granit cu 130 de ani în urmă. Acum ea se cere renovată, fiindcă apăruseră fisuri între plăci, pe alocuri caldarâmul se „așezase”, dar erau necesare și careva lucrări „cosmetice”. Constructorii au demontat granitul, dar apăruseră probleme la așezarea compactă a plăcilor. În grabă s-au admis și greșeli, unele din plăcile de atunci au fost inversate, scoțându-și colțurile în sus. Ce nu era nici frumos, nici practicabil. La intervenția și insistența primarului Victor Artamaniuc lacunele au fost lichidate. În prezent, strada e aproape de „tăierea panglicii” ce se preconizează către mijlocul lunii următoare.
— Strada începe de la o istorică clădire, unde acum e dislocată școala primară și crește în urcuș pe o lungime de circa 600 metri, având o lățime de 4 metri şi jumătate. E o bijuterie, nu alta, – spune mândru primarul Victor Artamaniuc. – Materialul pentru pavaj e acel vechi, granitul șlefuit devreme și spălat de ape strălucește. Unele pietre sunt destul de masive – cântăresc și peste 50 de kilograme. Avem și elemente mai noi – trotuare, iluminat stradal, Wi-Fi, scaune, gherete, se instalează un gard din metal ornamentat. Strada a devenit un loc de promenadă al ocnițenilor.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei este implementat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord în colaborare cu parteneri din Polonia. Contribuția primăriei locale constituie 600 de mii de lei.

PUBLICITATE