Patenta – mărul discordiei

0
44
Poza simbol

Circa 300 de comercianți din raionul Soroca sunt indignați de aplicarea legii patentelor, în special de utilizarea obligatorie a aparatelor de casă.

— De rând cu patentarii din alte orașe și raioane, la protestele din centrul capitalei au participat și reprezentanți ai micului business din Soroca, – ne-a informat președintele asociației „UMI” Soroca, Grigore Marciuc. – Uniunea micilor întreprinzători (UMI), fost fondată cu 15 ani în urmă și noi de unii singuri soluționăm problemele apărute. Acum am ajuns în dificultate și dorim să fim auziți de guvernanți. Nu înțelegem de ce Parlamentul în primă lectură a votat proiectul de a prelungi termenul de utilizare a patentei până în 2025, iar în lectură finală s-a adoptat o altă variantă a legii.
Grigore Marciuc declară, din numele membrilor Asociației „UMI” că nu sunt de acord cu aplicarea urgentă a aparatelor de casă din mai multe considerente. În primul rând, patentatarii au în stocuri marfă procurată anterior de la bazele angro sau din alte piețe cu mult timp în urmă fără a mai păstra facturile. Ce să facă ei cu această marfă la care s-au pierdut documentele ce confirmă costurile sau cum să comercializeze produsele agricole la care prețurile se schimbă de la o zi la alta?
În al doilea rând, din cauza condițiilor climaterice, mai ales în timp de iarnă, în piețe nu sunt create condițiile respective pentru folosirea aparatelor de casă.
În al treilea – majoritatea deținătorilor de patentă sunt pensionari de o vârstă înaintată ce nu se pot adopta la utilizarea aparatelor de casă.
— Noi întreținem relații cu deținătorii de patentă din Edineț, Florești, Rezina Râșcani și alte raioane, care sunt de aceeași părere, – afirmă Grigore Marciuc. – Vrem ca ministerul economiei și cel al finanțelor să nu ne poarte pe drumuri de la unii la alții și să soluționeze conflictul. Dar până ce finalul nu se vede, iar criza se aprofundează. Deci protestele noastre vor continua, – a accentuat Grigore Marciuc.

PUBLICITATE