Bucuria unui om constă în dorința de a-i face pe alții fericiți. De acest lucru s-a convins pe parcursul activități de 55 de ani medicul-oftalmolog, Axentie Gânga.
Născut la 10 iulie, anul 1938, în satul Racovăț, numele lui devine unul cunoscut în raionul Soroca și în țară, reușește să se afirme chiar și în Africa, în timp ce a activat doi ani în Mozambic. După ce a finisat școala medie din localitate, iar ulterior revenind din armată și-a făcut studiile la Institutul de medicină din Chișinău. După absolvire, timp de patru ani a fost profesor la Școala medicală din Soroca. Din anul 1970 este medic oftalmolog la spitalul din Soroca, iar doi ani mai târziu este numit și șef adjunct al spitalului, funcție care o deține nouă ani. După ce învață limba portugheză, în anul 1981, prin ordinul ministerului, activează prin contract în Africa, Republica Populară Mozambic. Revenind acasă este numit șef al Secției de oftalmologie de la Spitalul Raional Soroca, iar din 2004, când se închide secția, până în anul 2021 își desfășoară activitatea în cadrul cabinetului particular, unde activează ca director și medic-oftalmolog. De doi ani domnul Axentie se bucură de liniștea bătrâneții, de curând, alături de fiica revenită de peste hotare cu cei doi copii. Iar deseori această liniște e întreruptă de câte un sunet de la foștii pacienți care și-ar mai dori câte o consultație la medic.
Dragostea pentru profesie
Am activat în domeniul medicinei 55 de ani. Acesta a fost un vis al meu din copilărie. În sat îi spuneau mamei “Tanti Maria, Axentie trebuie să fie medic, la el în frunte asta e scris”. Am decis să fac asta pentru că îmi plăcea să fiu de folos oamenilor. În anul 1979 când toată oftalmologia URSS-ului și cea Europeană a trecut la microchirurgie, adică operații sub microscop, am mers la președintele „raispolcomului”, i-am spus că trebuie microscop. Am cumpărat unul din Germania, foarte bun, asemănător era doar la Chișinău, astfel a fost deschisă Secția de microchirurgie la Soroca. Devenisem a doua regiune, după Chișinău, nici la Bălți nu înregistrau așa rezultate bune cum le aveam noi la Soroca.
Experiența în Africa
Timp de cinci luni înainte de a pleca în Africa, am învățat limba portugheză, a fost ușor, deoarece multe cuvinte se aseamănă cu ale noastre. Ajuns în Mozambic, consulul URSS, mi-a propus să preiau șefia grupului de medici sovietici, 17 la număr. Am lucrat foarte mult acolo, eram un singur medic oftalmolog la toată provincia Sofala, Beira cu o populație de un milion 200 de mii de locuitori. În Secția de oftalmologie din Beira am lucrat cu același microscop cu care lucram și la Soroca. Am avut mai multe cazuri când medicii portughezi refuzau să opereze pacienții din cauza complicaților și a cazurilor mai grele, iar eu mă apucam, îi operam și înregistram succese.
Sănătatea vederii
Oftalmologia e așa o disciplină în care trebuie acordat ajutorul la timp. E destul să fie întârzire de o săptămână, ca rezultatul deja să fie zero, sau foarte redus. Din păcate, astăzi, oftalmologia la noi în țară a scăzut foarte mult, prin raioane e la un nivel…numai la Chișinău se pot adresa bolnavii. Și oamenii trebuie să înțeleagă, să se consulte la timp. Astăzi foarte mulți copii poartă ochelari, iar cauza este telefonul, tableta, ceea ce duce la miopie, părinții trebuie să fie foarte atenți.
Pentru meritele obținute în domeniul medicinii, medicul sorocean a fost decorat printr-un decret al președintelui RM cu medalia „Meritul Civic”. Domnul Gânga este și cetățean de onoare al orașului Soroca.
Principiile după care s-a condus întreaga viață Axentie Gânga au fost onestitatea, disciplina și responsabilitatea. Astăzi, ajuns la frumoasa vârstă de 85 de ani, medicul mulțumește lui Dumnezeu că i-a dat sănătate, putere și această necontenită năzuință de a ajuta oamenii, de a face bine pentru omul bolnav.