Liceul „Ștefan cel Mare” din Drochia va fi modernizat cu susținerea Japoniei

0
25

La data de 4 iulie, Ambasadorul Yamada Yoichiro împreună cu Directoarea Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare” din orașul Drochia dna. Svetlana Capcelea au semnat contractul de grant în valoare de 61,344 dolari SUA, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului ”Kusanone”.

Din contul asistenței primite, vor fi reparate 5 săli de clasă și spațiile conexe (holul și blocurile sanitare), inclusiv vor fi schimbate rețeaua electrică și sistemul de ventilare. Încăperile se află la etajul IV al blocului C de studii, fiind la moment conservate și neutilizate de peste 15 ani. În cadrul spațiilor reabilitate, vor fi organizate sălile de curs pentru limbi străine, istorie și educație pentru societate, dar și pentru alte discipline opționale și activități extra curriculare.

Proiectul va contribui la crearea condițiilor optime pentru buna desfășurare a procesului educațional și extinderea ofertei de studii și activități pentru elevi. Beneficiarii proiectului vor fi 536 de elevi, 78 de profesori și personal tehnic din liceu.

Vorbind despre rolul educației în depășirea situațiilor dificile și despre viitorul Moldovei ca stat membru al Uniunii Europene, Ambasadorul Yamada a menționat că “odată cu terminarea războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vom vedea o adevărată renaștere a Moldovei. Ce frumos este când copiii trăiesc cu așteptări naționale mărețe!”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.1 milioane USD pentru 85 de proiecte (exceptând noul proiect) în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

PUBLICITATE