Bisericuța copiilor din Băhrinești, loc de rugăciune pentru cei mici

0
185

În satul Băhrinești din raionul Florești copiii au o biserică a lor, un loc cu o semnificație aparte unde ei pot veni oricând doresc să aprindă o lumânare și să înalțe o rugăciune. Construită acum patru ani, bisericuța a devenit și o atracție turistică pentru vizitatorii localității. Copiii din localitate vin des aici să se închine icoanei Sfântului Nicolae, apărătorul copiilor, să aprindă lumânări și să se roage pentru sănătatea celor apropiați.

Bisericuța copiilor a fost construită pe locul vechii biserici a satului „Sfântul Nicolae”, care a fost construită din lemn, dar care mai târziu a ars. Potrivit parohului bisericii “Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil”, din s.Băhrinești, paraclisul de rugăciune este un loc care întruchipează credința și dragostea față de Dumnezeu.

Omul bogat sufletește este bogat și material. La noi în sat practic s-a reînviat a doua biserică, Sf. Ierarh Nicolae, care alături de biserica “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” întruchipează credința în Dumnezeu spre binele societății noastre. Pe parcursul acestor patru ani de la sfințire, cu toate că a fost perioada de pandemie, m-am străduit să aduc la copiii de la grădiniță, de la școală, la orele de religie să le aduc aminte de istoria satului și de istoria comunității locale creștine. În contextul zilei de azi când apar multe curente religioase, este important să educăm generația tânără, – a menționat Protoiereul Victor Plămădeală, Parohul Bisericii “Sf. Arhangheli Mihail Și Gavriil” din s. Băhrinești.

Localnicii sunt mulțumiți că acestui loc i-a fost redată semnificația inițială de loc sfânt, mai cu seamă că acesta contribuie și la educația copiilor.

  • Biserica este locul care ține de ceresc, de veșnicie, ea zidește și înalță omenirea, ea este și va fi inima și sufletul satului nostru. Dacă uneori copiilor le este poate jenă să vină la biserica din localitate, atunci aici le este mai aproape de suflețelul lor micuț, – a  spus Ludmila Cobîlaș, profesoară de istorie.

Bisericuța a fost construită la inițiativa primarei de atunci Feodosia Bunescu, cu susținerea familiei Toma din Iași, România, în amintirea fiicei lor, iar iconostasul și plăcile din marmură pe care se regăsesc numele tuturor localnicilor care au contribuit financiar cu circa 17 mii de lei, au fost realizate cu suportul bisericii și a comunității.

  • Intenția a fost de a da lumină acestui loc unde strămoșii noștri au stat în genunchi în biserica din sat. Atunci când am avut în vizită o delegație din România, am făcut o licitație de proiecte și unul din proiecte a fost acesta. Am dorit o bisericuță a copiilor pentru că este o biserică în miniatură, pentru că se află în preajma școlii, pentru ca să aibă copiii grijă de ea, pentru că mergând la coală aprind o lumânare pentru sănătatea părinților i pentru succesele de la școală. Copiilor le este dragă că s-au regăsit în denumirea bisericii și acest lucru îi atrage, le ridică semne de întrebare, îi fac speciali, ei sunt onorați prin faptul că este dedicată lor și atunci atragerea este mai mare, – a specificat Feodosia Bunescu, dezvoltator regional, ex-primar de Băhrinești.

Bisericuța Copiilor din satul Băhrinești este unica de acest fel în regiune.

PUBLICITATE