Cu gândul la Eminescu la Gura Căinarului s-au marcat 10 ani de la „nașterea” Despărțământului ASTRA

0
300

A face o faptă plăcută în fața lui Dumnezeu este unul din gesturile care înobilează sufletul. Ceea ce s-a înfăptuit pe 10 iunie la Gura Căinarului, Florești a înobilat sufletele celor prezenți. Încă o faptă bună, încă un eveniment frumos clădit pe temelia ASTREI în această localitate de oameni gospodari. Este vorba de marcarea a 10 ani de activitate a Despărțământului ASTRA „Areta Moșu”. Evenimentul cu genericul „Noi în veci suntem cu ASTRA”  a fost organizat de astriștii din localitate în colaborare cu primăria comunei. A fost aleasă această zi apropiată de 15 iunie cu gândul la Eminescu. Pentru că Mihai Eminescu întreaga viață a militat pentru Cauza Națională, pentru valorile fundamentale, ce ne reprezintă ca popor: limba, istoria, credința, cultura- valori pe care le promovează și ASTRA.

    Cu cinci ani în urmă în parcul satului, în prezența a numeroși oaspeți a fost plantată o Alee a Astriștilor. La 10 ani de activitate pe peretele estradei de vară din același parc s-a sfințit o placă simbolică pe care este scris anul înființării Despărțământului-2013 lângă Crucea care ne apără și cuvintele din genericul evenimentului- „NOI ÎN VECI SUNTEM CU ASTRA”. Sfințirea a constituit principalul reper din program și a fost oficiată de cei care sunt mândria satului – preoții dinastiei Lisnic: părintele Ion cu fiul Petru, care slujesc la bisericile din satele vecine –Putinești și Cubolta și părintele Petru, paroh al Bisericii din loclitate.

    Frumos, plin de substanță s-a așezat peste sufletele spectatorilor discursul părintelui Ion. Sfinția Sa  a făcut referiri la credința strămoșească, adusă pe meleagurile noastre de Sfântul Apostol Andrei. A amintit de Andrei Șaguna, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, in decursul secolului al XIX-lea, Președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român, ASTRA. Vorbind despre Eminescu, care a fost și rămâne cea mai strălucită perlă a geniului românesc, părintele Ion a încheiat cu poezia poetului RUGĂCIUNE :„Craiasă alegându-te/Îngenunchem rugându-te,/Înalța-ne, ne mântuie/Din valul ce ne bântuie;/Fii scut de întărire/Și zid de mântuire,/Privirea-ți adorată/Asupra-ne coboară,/O, Maică prea Curată/Și pururea fecioară,
Marie!”

Din suflet, pentru suflet

      Mesaje de salut au adresat primarul localității, Aliona Cojocaru și președinta Despărțământului  ASTRA „Areta Moșu” Gura Căinarului, Olga Leșenco. Eleva Cercului de la Ștefănești Andreea Lepcan a salutat onorata asistență cu cântecul  „Și am venit să te salut, fratele meu de peste Prut”

   De notat că la eveniment au participat personalități notorii de peste Prut: Președinții Asociațiunilor ASTRA: domnul profesor Dumitru Acu (Sibiu), doamna Maria Cioica (Alba Iulia), doamna Areta Moșu(Iași), scriitoarea și publicista, Luminița Cornea de la Cluj, finanțatorii Bisericuței Copiiilor de la Băhrinești, Mihai și Steluța Toma (Iași). Au mai fost prezenți și reprezentanți ai cercurilor astriste din Gura Cinarului, Ștefănești, Mărculești, Soroca, precum și din câteva localități din republică.

    Din inima ASTREI ne-a vorbit despre tot ce este autentic, curat și sfânt în cultura noastră milenară, domnlul președinte al Asociațiunei, Dumitru Acu. Domnia sa a accentuat că ASTRA este o societate care are o cultură destul de bogată și foarte necesară pentru poporul român.

   Cu prietenie și căldură și-a rostit mesajul Președinta Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia, Maria Cioica, încheind cu vesurile lui Adrian Păunescu: „Veniti romani, veniti la Mecca noastra/Veniti la Alba Iulia-n Ardeal…/Bat clopote cantand reintregirea/Si sufletul ia foc in clopotari/Intăi decembrie ne e unirea/Si stralucirea Romaniei Mari.”

   Cu gânduri bune și colaci pentru preoți au urcat în scenă scriitoarea și publicista Luminița Cornea, însoțită de Steluța Toma. Doamna Luminița a mai venit și cu daruri de mare preț pentru Muzeul „Vatra Mamei”. A oferit din colecția personală mai multe farfurii din ceramică specifice zonelor românești: de Maramureș, de Vama, de Oboga. De o valoare incontestabilă sunt câteva exponate aduse în dar: un ștergar pe negru din Transilvania și două ștergare din borangic, unul alb și al doilea cu roz, cusute manual în ajur și țesute la război de borangic la Giurgiu de bunica scritoarei. Și cel mai valoros exponat este o cămașă bărbătească de noapte, care provine din familia părinților doamnei Luminița. Cămașa era destinată pentru mire și a fost cusută prin anii ”60. Este o cămașă lungă, cu mânecă lungă, atât de fin lucrată în ajur și tot manual. 

 Masa Rotundă, Muzeu, Lansare de carte

    Un alt reper din program s-a consumat la gimnaziu. Este vorba de  prezentarea raportului de activitate a Despărțământtului „Areta Moșu” în cadrul unei mese rotunde. După intonarea imnului RM  și imnului ASTREI, doamna Olga Leșenco a trecut în evidență șirul de activități desfășurate pe parcursul a 10 ani. Apoi și-au prezentat activitatea cercurile din Gura Căinarului, Mărculești, Ștefănești și Soroca, conduse respectiv de Galina Țehman, Svetlana Nagârneac, Olga Budurin și Angela Usatâi. Plină de conținut a fost  pezentarea Svetlanei Nagârneac. Drăguță a fost și cea a Mădălinei Mardare și Vladei Amorțitu din Cercul „Urmașii lui Ion Creangă” de la Soroca. Cu gânduri senine despre cununa de lumină a obiectivelor ASTREI au venit la eveniment președintele despărțământului din Feștelița, Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu și  președinta despărțământului de la Tănătari, Căușeni, Lidia Jubea. La discuții a participat și președintele Academiei Națiunii Române, Valeriu Mocanu, care a oferit Diplome din partea Academiei, iar domnul Dumitru Acu s-a învrednicit de Trofeul acestei instituții neguvernamentale.

  A urmat  vizitarea Muzeului „Vatra Mamei” și lansarea cărții „Viața este o poveste”, semnată OLGA LEȘENCO. Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă servită frumos în localul Casei de Cultură.

Acolo i-am solicitat doamnei Areta Moșu câteva cuvinte pentru ZN:

„Suntem la Gura Căinarului. Este o activitate mare a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român. Am venit un grup  din România din diferite zone ale Țării la colegii noștri astriști din Gura Căinarului, care au decis să dea Despărțământului numele meu. Este o onoare pentru mine și mă bucur să asist și de astă dată la un program deosebit, o pregătire deosebită, multe „Astre”. Tot respectul pentru doamna primar Aliona Cojocaru și pentru familia Leșenco! Ieri am fost și la Băhrinești la Bisericuța pentru copii, făcută de familia Toma, și la Ștefănești, și la Soroca. Încă odată am constatat cu bucurie că ASTRA este liantul românilor de pretutindeni, iar liantul rămâne a fi Limba, Credința, Cultura. Plec la Iași cu sufletul împăcat.”

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE