Comuna Ghindești, raionul Florești-în dezvoltare, pentru a atrage sătenii plecați, înapoi, la baștină!

0
468

Ghindești este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Florești. Satul are o suprafaţă de circa 0.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.38 km. În componenţa comunei Ghindeşti intră 3 sate: Ghindeşti, Ţîra şi Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

La cârma comunei, se află Gheorghe Fălcă. Este de menționat că primarul se bucură de încrederea și susținerea localnicilor, lucru confirmat prin faptul că este la cel de-al patrulea mandat.

Fiind la cel de-al patrulea mandat de primar, care au fost primii pași făcuți în dezvoltarea comunei Ghindești, atunci când ați ajuns în fotoliul de primar?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Venind la primărie, mi-am dat bine seama că va fi mult de lucru, însă din start am avut un program electoral, bine structurat. Obiectivul principal atins, a fost aprovizionarea comunei cu apă potabilă. Am avut foarte multe probleme, piedici, dar împreună cu locuitorii și susținerea altor oameni, am reușit. Au fost organizate pe atunci și proteste din partea locuitorilor comunei și orășelului Ghindești, care au blocat traseul principal.

Cu multă muncă, a fost câștigat un proiect de la Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar astăzi ne bucurăm de apă potabilă. Cum am menționat am trecut prin multe obstacole, însă la ziua de astăzi localitățile Ghindești, Hârtop și Țîra, sunt aprovizionate cu apă potabilă.

Gunoiul-este cel de-al doilea obiectiv atins cu succes.  Pe parcursul anilor am reușit să schimbăm mai multe feluri de tomberoane, inițial acestea au fost din fier, ulterior din plastic, iar astăzi două localități din comună, beneficiază de serviciile ”Serviciului de salubrizare Florești”. Au fost procurate pentru fiecare gospodărie, tomberoane de 240 de litri. La ziua de astăzi se mai lucrează în direcția respectivă, avem încheiate 550 de contracte.

Un alt obiectiv propus este construcția grădiniței de copii din Ghindești.  Pentru realizarea acestui proiect este nevoie de circa 9 milioane de lei. Lucrările proiectului au demarat în acest an. La moment au fost montate ferestrele și ușile exterioare, clădirea are termoizolare și rețelele de curent electric, canalizare și apă au fost construite. Proiectul tehnic, care a fost modificat, urmează să fie depus la ”Satul European”.”

  • Care este bugetul comunei pentru anul acesta și ce lucrări mai sunt prevăzute?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Bugetul comunei Ghindești pentru anul 2023, este de circa 5 milioane de lei. Din acești bani, sunt achitate salariile și serviciile comunale ale instituțiilor care funcționează pe teritoriul comunei. Ne propunem în colaborare cu orășelul Ghinești și comuna înfrățită din România, să realizăm un proiect de iluminarea a trecerii de pietoni care leagă comuna Ghindești de orășelul Ghindești. Proiectul constă în iluminarea a 200 de metri de stradă. Ne propunem și amenajarea unei străzi pietonale în zonă, care ar fi existat și în trecut, însă proiectul este în discuție, deoarece mulți locuitori, inclusiv și consilieri locali, sunt împotrivă.

Din Fondul Rutier, care este de 700 de mii de lei, preconizăm să asfaltăm 132 de metri de drum. Tot din acest fond, ne propunem să plombăm drumurile din satul Ghindești.

Din bugetul comunei, vor fi executate reparații cosmetice în instituții. E de menționat faptul că au fost procurate mese și scaune la Casa de Cultură din satul Hîrtop, pentru 120 de persoane. Au fost amenajate două săli, iar acum localnicii își pot petrece sărbătorile de familie în condiții bune. Mese și scaune, au fost procurate și la Casa de Cultură din Ghindești, pentru 60 de persoane.”

  • Problema nr.1 din comuna Ghindești?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Problema nr.1 din comună, este migrația. Satele mor și e foarte trist. Dacă la primul meu mandate, primăria avea 3300 de locuitori, acum statistica spune că sunt 2500, iar dacă e să luăm real, atunci ar fi vorba de vreo 1500 de locuitori. Adevărul e trist.”

  • Cum își câștigă pentru pâine, locuitorii comunei Ghindești?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Mulți locuitori ai comunei, sunt peste hotarele țării, unde lucrează din greu pentru a-și întreține familiile. Din cei rămași, muncesc la SRL-urile care activează pe teritoriul comunei, mă refer la întreprinderea de materiale de construcție, gospogăriile țărănești, am avut și o brutărie în sat, dar cu regret s-a închis. O parte din locuitori lucrează la Chișinău, Florești, iar cei mai mulți lucrează ”cu ziua”.”

  • Cartea de vizită a comunei Ghindești?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Cartea de vizită a comunei Ghindești, este festivalul ”La Bășcuțele din Țîra”,  în care ne propunem la fiecare ediție să dezvoltăm turismul rural. Locuințele vechi,”bășcuțele” prezintă un mare interes pentru turiști.  Satul se deosebește și prin faptul că aici porcii sunt liberi.

Comuna se mândrește și cu cele trei biserici, din Hîrtop, Țîra și Ghindești, care sunt de o frumusețe rară.

Totuși cea mai mare mândrie a comunei, sunt oamenii de aici, care sunt muncitori și buni la suflet.”

  • Cum vedeți comuna, peste 10 ani?

Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești ”Sunt optimist de fire și peste zece ani, văd comuna Ghindești, o comună dezvoltată cu sistem de canalizare, cu drumuri asfaltate pe toate ulițele, cu iluminare și cel mai important cu toată lumea acasă.”

Legenda satului Ghindeşti

Fiecare sat, are o mică legendă despre denumirea lui. O legendă frumoasă îi aduce satului- numele de Ghindeşti.

Cică trăia odată un boier şi era foarte bogat, avea moara lui și mult pământ. Familia acestui boier, trăia aproape de râul Răut şi purta numele de familie- Ghindă. Era un boier înţelept şi harnic, lumea îl stima mult. Mulţi locuitori din sat lucrau cu ziua la el, aceștea erau hrăniți şi îmbrăcați. Boierul avea o curte mare, unde îi prime ape toți cei care veneau după ajutor, ori după sfaturi. Avea boierul şi două fete frumoase. Când mergeau fetele prin sat toţi le invidiau. Deși era generos, boierul avea și mulţi duşmani care vroiau să-i ocupe pământurile.  Într-o zi au năvălit barbarii şi au jefuit tot, i-au furat fetele şi au plecat. Lumea a rămas scârbită că a rămas fără lucru și fără bucăţica de pâine. Boierul de scârbă s-a îmbolnăvit şi a murit. Lumea toată plîngea de jale, pentru că era un om bun şi harnic. Şi de atunci numele satului Ghindeşti a fost pus în numele boierului. Şi până în zilele de azi, casa boierului stă în mijlocul satului Ghindeşti.

PUBLICITATE