Expoziția “Omul și arta vin din humă” își așteaptă vizitatorii la muzeul din Soroca

0
54

Expoziția de artă nativă a meșterului autodidact Corneliu Tontici din Rudi, Soroca, a adunat mai multă lume curioasă… Toate s-au întâmplat în Sala de la Colț a Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat”.

Prezentarea exponatelor din lut a trezit mult interes. Șerpii enigmatiçi, schituri, templuri străvechi, chipuri ale faraonilor – toate create din argilă, printr-o tehnologie aparte, știute de meșter, trezesc, pe bune, admirație și interes. Însăși autorul, modest din fire, care a venit împreună cu maică-sa,, Augustina Tontici, a povestit:

-Adun lutul pe loc, în satul natal, Rudi. Am inceput să modelez figurine din argilă de prin clasa a patra. Nu am avut vreo indrumare…. Toate chipurile îmi apar în minte dintr-o lume aparte, cred că de Sus, ori, așa, din suflet. Îmi vin ideile haotic, pentru ca, pas cu pas, să prindă viață în figuri statice sau chipuri omenești.

Impresionează nu numai templele budiste, diferite ca forme și mărimi, dar și schiturile. (Apropo, schitul este este o clădire lângă o biserică, unde traiesc calugării).

Neavând studi speciale, Corneliu, cu certitudine, și-a zămislit creația, onorându-și harul venit de la Dummezeu.

Surpriza evenimentului a fost cetatea Soroca, creată de către Corneliu în felul său, original și deosebit – cu un singur turn. Victor Butnaru, directorul interimar al muzeului, nu a găsit nimic surprinzător, specificând:

– Să știți, cetatea a fost cam așa, cum a sămislit-o Corneliu – cu un singur turn… Așa arăta acea primă fortăreață de pe aici, pe mal de Nistru, care, cu timpul, s-a transformat în ceea ce avem – cetatea cu cinci turnuri. Fenomenul acesta ar trebui sa fie studiat. Sperăm că următorul obiect, va fi cetatea de azi, cu cele cinci turnuri…

Cei prezenți la deschiderea expoziției au marcat că lucrarile vernisate sunt, poate, nu chiar atât de mășcate, voluminoase ca dimensiune, dar deosebite și cu o istorie bogată.

Expoziția va fi de față o perioadă de trei săptămâni.

Elena Spinei

PUBLICITATE