Dezbateri electorale. Circumscripția uninominală 1 Briceni. GNATIUC MIHAIL – PD, PETRAŞIŞIN VASILII – Partidul „ŞOR”, SCUTARI VLADIMIR – Blocul Electoral ACUM. Runda II

0
78

Acum putem face schimbarea

În aceeaşi componenţă s-a planificat şi runda a doua a dezbaterilor electorale a candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţia electorală nr.1 Briceni-Ocniţa. Mihail Gnatiuc, din partea Partidului Democrat din Moldova, Vasilii Petraşişin, din partea Partidului Politic „ŞOR” şi Vladimir Scutari din partea Blocului Electoral „ACUM. Platforma DA şi PAS” nu au avut posibilitate să participe la dezbateri. Pe Vladimir Scutari l-a reprezentat coechipiera sa Larisa Ungurean, profesoară la LT „Constantin Stere” din Soroca, care candidează pe circumscripţia uninominală nr.7 Soroca.

Tema discuţiilor iniţiate de Natalia Vrancean, redactor-şef al „Ziarului Nostru”, s-a axat pe situaţia socio-politică din regiune şi posibilele căi de soluţionare a problemelor economice şi sociale existente în localităţile din raionul Briceni şi satele Corestăuţi şi Hădărăuţi din raionul Ocniţa cuprinse în circumscripţia electorală uninominală nr.1.
– Vladimir Scutari, ca şi alţi candidaţi din partea Blocului Electoral „ACUM. Platforma DA şi PAS” s-a încadrat în activităţi ce ar scoate ţara din impas, – a accentuat Larisa Ungurean. – Noi vrem ca în ţara noastră să fie bine, să se creeze un mediu de afaceri atractiv pentru investiţii şi, în primul rând, pentru concetăţenii noştri, ce sunt nevoiţi să muncească peste hotare.
Platforma DA şi PAS pledează pentru consolidarea societăţii şi dispune de pârghiile respective. Da, trăim într-o societate multinaţională, cu diferite viziuni etnice, politice, religioase. Unii sunt chiar disperaţi în situaţia ce au ajuns, spunând că li se lezează drepturile. Însă aceste disensiuni pot fi excluse, dacă se va stabili suprematul legii. Contracandidaţii noştri manipulează cu oamenii, ce provoacă confruntări între ei. Noi vom insista să fie absolut depolitizate instituțiile statale, pentru a stabili o echitate socială în ţară, – a mai spus candidatul Blocului Electoral ACUM.
Membrii formaţiunilor politice DA şi PAS sunt îngrijoraţi de faptul că s-a înjumătăţit numărul studenţilor în instituţiile superioare de învăţământ, dar şi în colegii. Şi mai slută e situaţia, că şi din aceştia o parte vin doar la sesiunile de promovare de 2-3 ori pe an, fiind ocupaţi la munci peste hotare sau susţinuţi material de părinţi şi rude, care la fel sunt plecaţi din ţară. Ce specialişti de forţă putem „creşte”? cei ce iau diplomă şi promit a fi specialişti buni şi ei lucrează „la negru” în alte părţi.
Migraţia poate fi diminuată doar prin crearea locurilor de muncă şi achitarea unor salarii decente. Aceasta e poziţia Platformei DA şi PAS.
Reprezentanta Blocului ACUM, Larisa Ungurean, în comun cu Vladimir Scutari au formulat câteva întrebări pentru concurenţii electorali. Candidatului PDM Mihail Gnatiuc i s-a adresat următoarele întrebări:
– Vlad Plahotniuc anterior a spus că PDM în mai multe acţiuni o va susţine pe Maia Sandu. Se mai ţine cont de această promisiune?
– Toate instituţiile ce erau obligate să nu admită furtul miliardului erau susţinute de PDM. Dacă în vreo acţiune bancară ilicită ar fi fost implicat un cetăţean de rând apoi demult „înfunda” puşcăria. În prezent, recuperarea miliardului revine pe seama populaţiei. Cum de înţeles acest fapt?
Reprezentantul Partidului Politic „ŞOR” Vasilii Petraşişin ar urma să răspundă la două întrebări.
– Consideră că structurile statului sunt captivate?
– Cu cine veţi face alianţă dacă veţi accede în Parlament? Cu PDM, PSRM sau cu altcineva? Vor forma un binom ori un trinom?

În lipsa reprezentanţilor partidelor vizate răspunsuri sau replici nu au urmat.

Larisa Ungurean a regretat că nu a avut cu cine discuta în direct şi s-a adresat către electoratul din circumscripţia uninominală nr.1 să facă o alegere corectă şi să scoată ţara din captivitate. Ea a spus: „Acum, ca niciodată, putem face schimbarea!”

 

PUBLICITATE