Dezbateri electorale. Participanți Andrei Țopa – PCRM, Eduard Pleșca – PN, Circumscripția uninominală 2 Ocnița.

0
208

În cadrul rundei a doua a dezbaterilor electorale organizate de „Ziarul Nostru” în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente din Moldova au participat candidaţii la funcţia de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe circumscripţia electorală uninominală nr.2 Ocniţa-Donduşeni Andrei Ţopa, din partea Partidului Comuniştilor din republica Moldova şi  Eduard Pleşca, din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”. La dezbateri a fost invitată şi Irina Lozovan ce candidează pe această circumscripţie din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, dar din cauze motivate nu s-a prezentat la această rundă.

Pe acelaşi flanc, dar pe poziţii separate

Andrei Ţopa şi-a expus principiile sale politice  şi platforma electorală. El pledează ca puterea în stat să aparţină, cu adevărat poporului, să se stabilească o reală echitate socială, să contribuie la dezvoltarea economiei pentru a crea locuri de muncă şi să reducă exodul populaţiei.

Eduard Pleşca va insista pentru consolidarea statului de drept, să se stabilească dictatura legii, să fie elucidate crimele de rezonanţă, să se adopte legea lustraţiei şi să se implementeze o adevărată reformă a sistemului judecătoresc, ca judecătorii să fie aleşi, dar nu promovaţi de conducerea ţării.

La întrebarea moderatoarei, redactorului-şef al „Ziarului Nostru” Natalia Vrancean despre poziţia participanţilor la dezbateri referitor la posibilele modificări în Constituţie Andrei Ţopa a declarat că legea supremă poate fi schimbată doar prin referendum. El pledează pentru crearea condiţiilor de a modifica statutul Curţii Constituţionale, ca această instituţie să nu adopte decizii în favoarea formaţiunilor politice ce se află la putere.

Eduard Pleşca afirma că Legea supremă doar denumirea o are de Constituţie. E necesar să fie depolitizată Curtea Constituţională, ca ea să nu se afle sub „aripa” unui sistem corupt. E necesar de a interzice prin lege traseismul politic.

Eduard Pleşca şi Andrei Ţopa şi-au adresat reciproc întrebări şi au răspuns la ele. Andrei Ţopa l-a compătimit pe oponentul său că formaţiunea ce o reprezintă, în 2014 a fost scoasă din cursa electorală la alegerile parlamentare. Cum ar fi procedat „Partidul Nostru” în aşa situaţii.

– Până în prezent partidele de la conducere fac ce doresc, – a spus Eduard Pleşca. – Desigur, că noi în aşa mod n-am fi procedat.

Andrei Ţopa a adresat o întrebare şi către Irina Lozovan, care, cred, a spus el, priveşte în direct această emisiune sau va citi în ziar: „Cum de înţeles, că fracţiunea PSRM n-a votat iniţiativa de organizare a referendumului despre reducerea numărului de deputaţi în parlament şi revocarea lor, iar Igor Dodon promulghează acest document?” Rămâne să aşteptăm replica PSRM.

Eduard Pleşca s-a pronunţat şi mai categoric: „Noi o să pledăm pentru interzicerea PDM. O să ne susţineţi?”

– Desigur, – a declarat Andrei Ţopa, – dar strict conform normelor juridice.

Andrei Ţopa, la rândul său s-a adresat către Eduard Pleşca spunând că ambele formaţiuni politice ce le reprezintă sunt de „stânga”. Cum să ne „luptăm?”

Eduard Pleşca: „Şi PSRM e de „stânga”, dar e un partener al PDM. Noi primii am declarat lozinca „Pentru Moldova”, dar nu au acceptat-o, ca acum să ne-o „fure” şi să o dea drept o iniţiativă a PDM”.

– Partidul Comuniştilor a trecut prin toate ciclurile politice şi acum cu cine veţi face coaliţie, – l-a întrbat Eduard Pleşca pe Andrei Ţopa.

– Cu poporul, – a răspuns prompt candidatul PCRM.

Ambii au avut mai multe întrebări către Irina Lozovan, dar, credem, vor rămâne pentru următoarea rundă de dezbateri.

Adrsându-se către alegători, Andrei Ţopa i-a chemat să voteze cu PCRM, care, anterior, aflându-se la  putere a demonstrat că poate crea condiţii pentru o stabilitate politică în ţară, pentru a consolida societatea şi a dezvolta baza economică şi socială a Republicii Moldova.

Eduard Pleşca i-a îndemnat pe alegători să voteze pentru candidatul Partidului Nostru pentru a extermina corupţia  în ţară şi a stabili dictatura legii.

În aceeaşi componenţă candidaţii la funcţia de deputat în parlamentul Republicii Moldova sunt invitaţi să participe la dezbateri electorale pentru 15 februarie curent.

Aceste dezbateri au fost moderate de Natalia Vrancean, redactor-şef al „Ziarului Nostru”. Versiunea completă a dezbaterilor o puteţi găsi pe pagina www.ziarulnostru.info

Andrei Ţopa e originar din satul Verejeni raionul Ocniţa. A absolvit Institutul Agricol din Chişinău. Din 2004 e vicepreşedinte al raionului Ocniţa. E prim-secretar al CR al PCRM.

Eduard Pleşca – 40 de ani. Născut în raionul Făleşti. A absolvit seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” (Suceava, România), Institutul Nistrean de Economie şi Drept. Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova. Şi-a făcut studiile postuniversitare la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” în domeniul securităţii naţionale. E consilier, Partidul Politic „Partidul Nostru”.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCe frumos conac!
Articolul următorStrăzi iluminate