Ghidul alegătorului

0
103

Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. De la declararea independenței Republicii Moldova, în perioada 1994–2014, au avut loc 8 scrutine, dintre care 4 au fost anticipate – în 1994, 2001, iulie 2009 și 2010. Pentru toate cele 8 scrutine parlamentare a fost utilizat sistemul electoral proporțional.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt (paralel), în care concomitent sunt aleși 50 de deputați în cadrul unei singure circumscripții naționale și 51 de deputați în circumscripții uninominale.

Toți cetățenii Republicii Moldova care au 18 ani împliniți în ziua alegerilor, au dreptul de a alege și de a fi aleși în cadrul scrutinului parlamentar. Ei pot candida atât în circumscripția națională, pe listele celor 46 de partide și organizații social-politice admise să participe la alegeri, cât și în circumscripțiile uninominale, în calitate de candidați independenți sau desemnați de partide. Validarea alegerilor parlamentare nu este condiționată de vreun prag minim de participare a cetățenilor, înscriși în lista alegătorilor.

Campania electorală va începe pe 25 ianuarie 2019 și va dura 30 de zile. Până atunci, începând cu 26 decembrie 2018 și până pe 24 ianuarie 2019, se desfășoară înregistrarea candidaților pentru circumscripția națională (la Comisia Electorală Centrală) și pentru cele 51 de circumscripții uninominale (la Consiliile electorale de circumscripție).

Până la 11 ianuarie 2019 în circumscripția națională s-au înregistrat 6 partide și blocuri electorale:

  1. Partidul Democrat din Moldova;
  2. Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”;
  3. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;
  4. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
  5. Partidul “Șor”;
  6. Mișcarea Populară Antimafie.

În circumscripțiile uninominale s-au înregistrat 131 candidați din partea a 6 formațiuni politice și 4 candidați independenți. În același timp, la Consiliile electorale de circumscripție au fost depuse 401 de cereri pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat.

 

PUBLICITATE