La noi acasă … la Dubna

0
1185

Dubna – satul cu formă de colțunaș, imagine ademenitoare care trezește curiozitatea de a-l cunoaște mai de aproape. O călătorie în aceste locuri este destinată pentru vizitatorul care dorește să descopere satul moldovenesc în adevărata lui formula reprezentativă. Pe străduțele îngrijite ale comunei, observe case tradiționale cu acoperișuri înalte și obloane la ferestre, garduri zidite din piatră, fântâni cu cumpănă în fiecare mahala și cel mai important, oameni deschiși spre comunicare, harnici și ospitalieri, care te fac să te simți ca acasă și de la care înveți cum să iubești eternele valori moștenite din străbuni: baștina, credința, tradițiile seculare. Un lucru e sigur, de la Dubna te întorci mai bogat, mai optimist și mai fericit.

 

”Dubna! Auzind acest cuvânt mă surprinde un sentiment de mândrie și totodată de liniște în suflet. Iubiți baștina de unde v-ați luat zborul, căci Ea ne așteaptă orcând. Cu respect, al vostru primar, Pavel Gadibadi”

 

 

Recomandări turistice:

Amplasarea geografică: Satul Dubna e situat în Câmpia Sorocii, între localitățile Stoicani, Vădeni și Rădulenii Vechi, Ciripcău, e legat prin șosea cu autostrada Soroca-Chișinău. Suprafața totală – 2076 ha, dintre care terenuri cu destinație agricolă – 1375 ha.

Date statistice:  Populația satului Dubna este de 736 locuitori.  În sat activează două societăți agricole cu răspundere limitată – SRL „Visagromag” (director Vasile Sochircă) și SRL „Agroglob” (director Mihail Sochircă), 23 gospodării țărănești (de fermier), Școală primară, grădiniță „Veniamin Apostol” (36 copii), bibliotecă sătească și bibliotecă școlară, cămin cultural, oficiul medicului de familie, oficiul poștal, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, 4 magazine;

File de istorie: Materialele colectate de arheologi demonstrează că aceste meleaguri au fost populate deja în primul secol d.HR. Aici au apărut 2 sate populate de oameni sedentari care cultivau pământul, creșteau vite, practicau diferite meșteșuguri. Satele și-au încetat existența în anul 376 în urma invaziei hunilor. Cercetătorul Vl. Nicu a scris că localitatea a fost atestată documentar cu denumirea de Prideni, la 12 aprilie 1620;

Personalități remarcabile:

  • Veniamin Apostol– artist al poporului, actor, a fost rector al Institutului de Arte „G.Musicescu” din Chișinău, regizor și prim-regizor la teatrele „A.Pușkin” și „A.Cehov” din Chișinău. În numele marelul promotor al valorilor naționale este numită școala primară din satul Dubna și Teatrul ”Veniamin Apostol” din Soroca.
  •  Andrei Sochircă – actor, liber profesionist. Își începe cariera actoricească la Teatrul „Luceafărul”, după care, împreună cu colegii săi de generaţie, pun bazele Teatrului „Eugene Ionesco”, iar în 2005 se angajează în trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Andrei Sochirca, este și organizatorul Campionatului de bancuri, care s-a desfășurat pentru prima dată la 1 aprilie 2013.
  • Nina Moscalu– una din primele tractoriste din republică. În 1971 Ninei Moscalu i s-a conferit titlul Eroul al Muncii Socialiste. Ea a fost decorată cu două ordine „Lenin”, de două ori a fost aleasă deputat în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.DE VIZITAT

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” e atestată în 1783. În 1876 se construiește biserica din piatră, care își primește enoriașii și în prezent.

Școala primară grădiniță ”Veniamin Apostol” din s. Dubna are o istorie de peste peste 100 de ani, fiind deschisă, pentru prima dată, la 3 septembrie 1912.

Cel de-al doilea război mondial a făcut să moară, pe front, 35 de săteni. Localitatea a suferit grav din cauza foamei din 1947 și a represiunilor staliniste, de care nu au scăpat nici familiile foștilor ostași care aveau dreptul la înlesniri. La 9 mai 1975, în memoria lor a fost dezvelit un monument în centrul satului.

Casa memorială ”Veniamin Apostol” a fost deschisă la inițiativa nepoatei marelui regizor, Lucia Apostol, din sursele familiei. Doamna Maria Sochircă, cumnata regretatului actor și regizor, are grijă zilnic de casa părintească a acestuia, primind cu multă căldură sufletească vizitatori din toată țara.

Satul Dubna se bucură de o superbă priveliște pitorească. Dealul Dubna se înalță frumos cu 325 m deasupra mării.

Căminul cultural este decorat asemeni unei Case Mari tradiționale. Directorul acestei instituții, doamna Svetlana Batreac a colectat, din sat, cele mai reprezentative obiecte de artă care demonstrează istoria și specificul localității. Florile sub formă de boboci  sunt motive des întâlnite în țesăturile tradiționale din s. Dubna.

Țesutul este o artă tradițională practicată de gospodinele din localitate. Doamna Lida Ursu este una dintre priceputele meșterițe din sat, care a țesut peste 14 covoare deosebit de frumoase, care poartă denumiri artistice: ”Fata cu rerb”, ”Platoul”, ”Copiii cu coș” .

Date de contact:

  • Primăria Dubna, tel.: 0 230 79238
  • SRL „Visagromag”, tel.: 0 230 79421

Transport:
– Autocarul de rută Soroca-Dubna circulă dimineața și la amiază, între orele 6:00 și 13:00.

PUBLICITATE