Cu cântecul în suflet și pe buze

0
1161
Dulcea chemare a muzicii spre armonie și frumos pentru Anișoara și Iulian Spinei

A văzut pentru prima oară lumina zilei la 28 octombrie, 1997 în satul Frumușica, raionul Florești. Părinții i-au dat un nume frumos –Ana, nume cu rădăcini adânci în cele sfinte. În traducere din ebraică ANA înseamnă „har” sau „darul lui Dumnezeu dat lumii”. Se zice că persoanele ce poartă acest nume sunt firi simpatice, talentate, dinamice și extrem de comunicative. Întocmai cum este și  Anișoara Spinei, care m-a fermecat cu vocea-i deosebită în vara anului trecut la Festivalulconcurs televizat al interpreților de folclor „Trandafir de pe Cetate”. Anișoara a devenit deținătoarea Marelui Premiu la această a VI-a ediție a Festivalului.

  „La festival am participat expromt. Eu doar stau cu copilul acasă și nu mă gândeam la niciun concurs. De repertoriu, nici vorbă. Îi rămân recunoscătoare doamnei Tamara Coșciug pentru invitație,  pentru lucrările selectate și pentru îndrumările date. Câștigarea Marelui Premiu a fost o surpriză neașteptată pe care nu pot s-o descriu prin cuvinte și care îmi încălzește sufletul până în prezent”, mi-a mărturisit tânăra interpretă.

De când se ține minte îi place să cânte: „Am cântat la toate serbările școlare. La Casa de cultură nu era concert fără mine. În familie toți cântă. Bunelul pe linia tatălui a cântat la acordeon pe la nunți și alte ceremonii. Cred că de la ei am moștenit talentul.”

Visul de a studia la  Colegiul de Arte din Soroca s-a împlinit după absolvirea a noua clase. Nu i-a fost ușor, pentru că nu studiase la o școală de muzică: „Când am făcut cunoștință cu pianul îmi era frică să mă ating de clape, dar încet-încet i-am dezvăluit secretele. Mă trezeam în fiecare dimineață la ora 5.00 și mergeam să mă ocup la pian. Am muncit ca să fac față tuturor cerințelor. Eram șefa grupei și m-am străduit să le cuprind pe toate. Și le-am  cuprins, am avut cea mai mare medie din clasă. Dar am avut și niște profesori minunați. La dirijat coral-doamna Raisa Berbeci, la canto-doamna Olga Avramioti, la pian a muncit foarte mult cu mine doamna Larisa Bondarenco. Toate m-au ajutat să mă cunosc mai bine. Au scos din mine tot cu ce m-a înzestrat Dumnezeu. Nici prin cap să-mi treacă că eu am așa potențial. Le mulțumesc pentru efortul depus!”

Anișoara s-a manifestat din plin în perioada celor patru ani de studii. A participat la toate activitățile culturale din cadrul Colegiului și nu numai. La Piatra-Neamț a participat la un concurs  internațional de canto academic. A fost un concurs grandios. În competiție au întrat 80 de concurenți. Anișoara s-a ales doar cu o Diplomă de participare, dar a trăit o experiență de neuitat. În anul IV de studii  a avut un mare succes la Festivalul-concurs republican de creație artistică, dedicat lui Grigore Vieru. Cântecul „Clopotul Învierii” pe versurile poetului i-a adus Marele Premiu. Iar Balul de absolvire avea să vină cu o surpriză. Prietenul, Iulian Spinei a cerut-o în căsătorie. S-au cunoscut prin intermediul cântecului. La anul I, Anișoara Clim a primit invitația de a cânta în ansamblul „Divinitate”, unde cântă și Iulian. Flăcăului i-a tresărit inima de cum a văzut-o. (Iulian este absolvent al Colegiului „Mihai Eminescu” și e cu 9 ani mai mare decât Anișoara.) De la o repetiție la alta, de la o vorbă bună la o glumă, Dragostea s-a apropiat de ei, i-a privit și, scânteia s-a aprins cu vâlvătaia focului pur și luminos. După patru ani au făcut  o nuntă frumoasă ca în povești, iar nu peste multă vreme a venit  pe lume voinicelul David, care le umple casa de bucurie și care în martie va împlini doi ani. Dulcea chemare a muzicii cu toate tainele ei îi învăluie cu lumina ei de floare, de înger și de frumos. Cântă amândoi în ansamblul „Divinitate”, în corul „Orantis”, cântă în duet și solo pe la nunți și alte petreceri, unde sunt solicitați. Lui Iulian îi place foarte mult muzica populară, iar Anișoarei îi plac mai multe genuri de muzică, mai mulți interpreți. Ascultă cu drag piesele Andrei și ale Adrianei Ochișanu. Le admiră pe  amândouă pentru că muncesc mult.

Sărbătorile de iarnă, fericitul cuplu, le-a petrecut în familie alături de cei dragi. Anul 2020 a venit cu două angajări pentru artista în devenire. A fost  angajată ca solistă în Orchestra Consiliului Raional, condusă de Ion Vorotneac și profesoară de canto la Studioul „Golden Star”, conducător, Ion Rotari. Iar Iulian continuă să muncească la Incubatorul de  Afaceri și să se delecteze cu muzica, convins fiind că muzica înseamnă armonie și ordine.

Nina Neculce

PUBLICITATE