Școala este o lume nemărginită a cunoașterii. Este locul în care elevii își petrec cea mai mare parte a timpului învățând. Școala este o familie mare pentru fiecare elev și, ca în orice familie, școala are proprii părinți – profesorii. Ei au fost cei care ne-au învățat primii să scriem, să citim, să înțelegem profunzimea cunoașterii. La școală găsim prieteni adevărați, dobândim cunoștințe și învățăm despre viață. Școala oferă sprijin, căldură și bucurie.
Cu astfel de sentimente și amintiri pășesc de ani buni în viață, absolvenții Gimnaziului Japca. Instituție la temelia căreia sunt dascălii, care se dăruiesc profesiei, elevilor, procesului de învățământ, și oferă tot ce au ei mai bun, mai de preț, cunoștințele și afecțiunea lor, astfel, ca fiecare elev care pășește pragul acestei instituții să se simtă bine aici.
Lidia Cîrlig, directoare Gimnaziul Japca
Școala este acel spațiu unde le se oferă copiilor nu numai instruirea academică, ci și o educație de calitate, o orientare profesională, o dezvoltare personală. Aici li se realizează ideile, se dezvoltă creativitatea. Și ca toate acestea să aibă loc, e nevoie de o colaborare foarte bună cu părinții, cu APL-ul, cu Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport, ceea ce la noi este la nivel. Sunt mândră de faptul că colectivul nostru este un colectiv unit, un colectiv dornic de a se perfecționa, de a aplica în practică toate tehnologiile noi pentru realizarea procesului instructiv-educativ. Am participat la proiectul Școala în aer liber, noi am dat start acestui proiect și l-am denumit „Foișorul Cunoașterii”. Am participat la proiectul „Dirigintele de Succes”, unde avem locul 1. Am participat la proiectul „Traista cu sănătate”, „Ziua Faptelor Bune”, la concursul „Datini și tradiții”. Avem locuri foarte bune de 1 și 2 la Concursul Cangurul Matematic, la concursul literar Ad Astra.
Gimnaziul Japca dispune de o stare materială destul de bună. Avem bloc alimentar bine amenajat, reparat, avem bloc sanitar în instituție, apă centralizată, sală de sport, un teren de peste un hectar. Cabinetele pentru studii sunt bine amenajate cu materiale didactice, cu tehnică, bune pentru realizarea procesului educațional. Cabinetul de informatică dispune de calculatoare, cabinetul medical corespunde cerințelor. Avem o susținere considerabilă din partea primarului, chiar recent am organizat Ziua Ușilor Deschise și dumnealui a venit cu câte o gentuță cadou pentru fiecare copil, cu toate rechizitele necesare pentru 1 septembrie, și o face de fiecare dată, de când este în funcție de primar. Noi, școala, ne străduim să atragem atenția copiilor, acei copii care nu au calculatoare, părintele încheie un contract cu noi și le dăm laptopuri acasă, ca să aibă copiii tot ceea ce trebuie. Am avut o reparație capitală a acoperișului la sala de sport și cantină și acum suntem în proiect de reparație a acoperișului blocului A, blocului de studii.
În instituție activează 13 cadre didactice, cu grade didactice I și II. Ei zilnic vin aici să muncească la crearea oamenilor, nu doar din punct de vedere intelectual, ci și din punct de vedere moral și social. Școala este un mediu în care fiecare elev are oportunitatea de a-și descoperi potențialul și de a deveni o versiune mai bună a sa.
Larisa Coban, învățătoare
Sunt alături de copiii mici și vreau să mulțumesc părinților pentru că ne încredințează nouă copiii lor, comoara lor cea mai mare care o au, pentru a modela caractere, pentru a modela personalități și noi învățătorii de la clasele primare modelăm viitorul, binele și frumosul.
Suntem alături de copiii mici și suntem cei care, în primul rând, dau și cunoștințe, dar suntem și un prieten al copiilor, suntem și în rol de părinte. Suntem alături de ei și ne trăim copilăria și noi de fiecare dată, alături de fiecare promoție pe care o ghidăm până în clasa a IV-a.
Suntem permanent în schimbare, trebuie să fim creativi, dar cea mai principală lecție care le-o dăm copiilor, cred că este lecția vieții. Să o însușească bine, să-i întâlnim mai târziu în diferite domenii, și să ne bucurăm de succesele lor.
Rodica Ucrainciuc, învățătoare
Sunt învățătoare în gimnaziul Japca din 2017. Mă consider o persoană dedicată, responsabilă și pasionată de procesul educațional. Îmi place să creez un mediu de învățare eficient, în care fiecare elev să fie încurajat să își exprime ideile și să-și exploreze creativitatea.
Mă implic în concursurile locale, raionale și internaționale. În primăvara anului trecut, am participat la concursul raional „Diriginte de Succes”, inițiat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, fiind menționată cu locul întâi și premiul bănesc. Întotdeauna mă strădui să creez un climat psihologic favorabil, atât în rândurile părinților, cât și în rândurile discipolilor mei.
De doi ani în Gimnaziul Japca activează o tânără specialistă, învățătoare ce aduce inovație și pasiune în mediul educațional. Prin abordarea sa creativă și entuziasmul pentru învățare, ea poate inspira elevii să-și descopere potențialul și poate aduce perspective noi și soluții inovatoare pentru a îmbunătăți procesele de învățare și a crea un mediu educațional mai stimulant și relevant pentru elevi.
Tudora Carpovici, învățătoare
De baștină sunt din satul Vasilcău, raionul Soroca. După terminarea gimnaziului, am absolvit Colegiul Pedagogic Mihai Eminescu. Inițial mi-a fost foarte dificil pentru că în școala noastră este învățământul comasat din cauza numărului mic de elevi, așa că am învățat să activez având în auditoriu două clase cu două particularități de vârstă diferită, cu două teme diferite. Sunt recunoscătoare și mulțumită administrației instituției și colegilor mei pentru că m-au învățat și m-au ghidat să trec peste acest obstacol cu brio. Folosesc metode interactive, tehnologii informaționale, pe parcursul lecțiilor mă strădui să le predau elevilor nu doar cunoștințe teoretice, dar să-i învăț să exploreze și să descopere lumea înconjurătoare cât mai creativ și original.
Profesorii din gimnaziu sunt cei care îi încurajează pe elevi să-și exprime ideile, să-și dezvolte gândirea critică și să-și formeze propriile opinii. În ochii elevilor, profesorii sunt adesea persoane care le schimbă viețile, care le oferă încredere în ei înșiși și care îi pregătesc pentru viitorul lor. Astfel, relația dintre elevi și profesori este una specială și profundă, bazată pe respect reciproc, încredere și colaborare pentru a construi un mediu educațional pozitiv și motivant.
Tatiana Pascaru, profesoară de limba și literatura română
Activez aici de peste 30 de ani și cât n-ar părea de banal, îmi iubesc profesia, iubesc copiii, de aceea niciodată n-am avut gândul să plec undeva, tot timpul m-am gândit că aici am să lucrez atâta timp cât voi avea putere. Am rezultate foarte bune pe parcursul acestor ani, la diverse concursuri raionale naționale și internaționale. Aproape, în fiecare an avem locuri la olimpiada raională, datorită faptului că avem acești minunați copii, și poate și datorită faptului că eu m-am străduit să-mi fac munca mereu bine și foarte bine și profesorii fiind un model, copiii la fel se străduiesc să facă ceea ce fac, cum știu ei mai bine.
Elena Bezede, profesoară de informatică
Am absolvit Universitatea Pedagogică din orașul Tiraspol, Facultatea de Fizică și Tehnologie. Odată cu absolvirea m-am reîntors la baștină, în satul natal și m-am angajat la școala din localitate. Mulți din discipolii mei au continuat studiile la Colegiul de Informatică, știind că astăzi tehnologiile informaționale sunt aplicate în toate domeniile, mulți din ei chiar lucrează în domeniul TIC. Acești 30 de ani de activitate nu au fost ușori, este un lucru enorm pe care l-am făcut și sper, ca și următorii ani, să-i dedic la fel profesiei.
Pentru mulți profesori, școala reprezintă mult mai mult decât un loc de muncă, este un loc de regăsire, o a doua casă. Aici, profesorii nu doar își îndeplinesc sarcinile didactice, ci creează legături puternice cu colegii și elevii lor. În această a doua casă, profesorii găsesc sprijin și înțelegere. Ei își pot exprima creativitatea, pot împărtăși cunoștințele și pot influența viețile copiilor în mod pozitiv. Prin urmare, pentru mulți profesori, școala este cu adevărat un loc de regăsire și de împlinire, unde se simt acasă și unde pot contribui la formarea viitorului prin pasiunea și devotamentul lor.
Ludmila Galben, profesoară de fizică, director adjunct
Am o activitate de 38 de ani, în care am întâlnit elevi ingenioși, setoși de carte, care m-au făcut să rămân aici. Cu anii multe s-au schimbat, profesorii, unii au venit, alții au plecat, însă, în amintire întotdeauna mi-au rămas acele momente frumoase care le-am retrăit alături de colegii mei, alături de foștii discipoli. Cadrele didactice sunt predispuse mereu schimbărilor, provocărilor, care vin din partea direcției. Avem elevi care sunt ghidați de profesori profesioniști, competenți în domeniul, care participă la diferite activități și avem rezultate bune cu care ne putem mândri.
Dora Cornea, ex director, bibliotecară
Pentru mine școala este casa mea. Activez de 46 de ani în domeniul învățământului. Am ieșit la odihna bine meritată, după ce am activat aici 21 de ani ca director de școală și astăzi văd rezultatele, fiindcă practic toți copiii care terminau școala medie intrau la instituții superioare de învățământ. Și astăzi când mă întâlnesc cu foștii elevii, mari, deștepți, preoți, doctori, avocați, procurori, profesori, chiar văd rezultatul muncii. Școala noastră mereu era printre primele în diferite activități și concursuri și mă bucur că și azi se menține la fel. Această școală îmi dă puteri, iar elevii și colegii sunt cei care-mi fac zilele mai frumoase.
Așa cum un artist își păstrează mereu inspirația în inimă, la fel și școala rămâne mereu în suflet, ca o sursă de cunoaștere, amintiri și învățăminte prețioase. Indiferent de drumul pe care alegem să-l urmăm sau de vârsta pe care o avem, impactul școlii va fi mereu prezent în noi, ca o lumină ce ne ghidează și ne inspiră în călătoria noastră prin viață.
GALERIE FOTO:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=991880819606889&set=pcb.991883329606638