Școala mea-Gimnaziul Cașunca, r. Florești

0
511

În inima fiecărei comunități există o școală.  Indiferent de numărul elevilor, al profesorilor, menirea ei este aceeași de a cultiva în copii valori, de a le transmite cunoștințe, de a le descoperi orizonturi și de a educa oameni. Oameni, care peste ani să revină cu gândul la școala care l-a pornit în viață și să spună mulțumesc dascălilor care l-au învățat. Așa revin peste ani și foștii discipoli la Gimnaziul din satul Cașunca, raionul Florești, pentru a aduce recunoștință pentru îndrumările primite, cunoștințele și dăruirea pedagogilor de aici. O școală în care elevii vin cu bucurie la ore, iar profesorii continuă să le dăruiască din tot ce au ei mai scump, înțelepciune, răbdare, cumsecădenie și grijă.

Chiar de la începutul activității sale ca manager, directoarea Gimnaziului Cașunca, Mariana Cojocaru, a tins permanent la creșterea unui climat afectiv și a condițiilor cât mai bune pentru elevi și angajați. Astfel, pe lângă accentul deosebit în calitatea studiilor, s-a investit mult și în lucrări de amenajare a instituției, fiind renovate capital spațiile din sala de festivități și sala de sport, schimbate geamurile, ușile, pardoselile și acoperișul. Instituția a fost dotată cu mobilier adecvat, sistem de iluminare, wifi gratuit și tehnologii moderne.

Mariana Cojocaru, directoare, IP Gimnaziul Cașunca

O instituție de învățământ este un loc binecuvântat prin menerea sa plină de noblețe și generozitate, aceea de a forma și cultiva personalități, de a deschide porțile spre cultură, de a trezi interesul pentru cunoaștere. Washington spunea că educația e cheie ce deschide poarta de aur a libertății, iar școala noastră a înmânat această distinsă cheie învățăceilor săi timp de 50 de ani.  Astăzi, școala dispune de un laborator de calculatoare, televizoare smart în fiecare clasă, de un muzeu, spațiu de relaxare pentru profesori, iar cu sprijinul APL- ului în instituție s-a amenajat o sală de dans pentru elevi. În acest context, gimnaziul a procurat costume naționale, atât pentru fete, cât și pentru băieți.  Avem un parteneriat sănătos cu APL-ul din sat, astfel, domnul Roman Bilenco, primarul satului, ne susține ori de câte ori apelăm la ajutorul dumnealui. La fel o bună colaborare avem cu biserica din sat. Am încheiat un acord de parteneriat și cu grădinița din sat, din satele vecine și cu școlile din vecinătate. Părinții elevilor de la noi din școală sunt un partener de sprijin în dezvoltarea instituției, cu aportul lor a fost construit un foișor pentru desfășurarea orelor în aer liber, iar al doilea foișor a fost construit cu contribuția primarului. Ne străduim permanent în limita eligibilității să ne implicăm în proiecte.  Astfel, la inițiativa șefei Direcției Generale Educației Florești, doamna Diana Pantaz, gimnaziul Cașunca în ultimii ani a implementat un șir de proiecte. De trei ani, Gimnaziul Cașunca este încadrat în proiectul Tekwill în Fiecare Școală, unde elevii în cadrul orelor învață una din profesiile viitorului, design grafic. Școala mai este și implicată în proiectul e-Twinning, în cadrul căruia profesorii fac față și țin pasul provocărilor. Astăzi privim în trecut cu recunoștință și mândrie, dar privim și spre viitor cu încredere și entuziasm. Continuăm să construim împreună o școală puternică care să pregătească generații viitoare pentru provocările și oportunitățile pe care le vom întâmpina.

În Instituția Publică Gimnaziul Cașunca își fac studiile 136 de elevi care sunt ghidați de 18 cadre didactice calificate, fiecare la disciplina sa, și 12 cadre auxiliare. Cadrele didactice dețin gradele didactice I și II și permanent pun accentul pe dezvoltarea lor, participând la formări profesionale, seminare, webinare pentru creșterea profesională, deoarece, profesorii trebuie să țină pasul schimbărilor. Pedagogii din această instituție știu că școala este, de asemenea, un izvor al diversității și a creativității. Fiecare elev aduce în clasă propria sa perspectivă asupra lumii și propriile talente unice, iar rolul educativ al școlii este să le ofere un mediu în care acestea să fie cultivate și să înflorească. Prin promovarea artei, dansului, sportului și a altor activități extracurriculare, școala încurajează exprimarea liberă și explorarea pasiunilor individuale.

 Tatiana Bilenco, director adjunct pentru Educație și Instruire, profesor de limba engleză

Școala noastră este o școală prietenoasă pentru fiecare elev, care vine cu plăcere aici, în școală, să acumuleze cât mai multe cunoștințe. În Gimnaziul Cașunca activează profesori dedicați și care le pasă de educație, pentru că fiecare elev să fie frumos dezvoltat intelectual, acești profesori trebuie să pună accentul pe un sistem educațional de calitate. În gimnaziu elevii sunt implicați în diverse activități, dar și cercuri, precum “Inimi adolescentine”, “Origami”, “Ikebana”, “Design grafic”, Ansamblul folcloric ”Crizantemele”. Avem și secții de volei pentru fete și băieți, cu rezultate la competiții locale și raionale. În instituție avem un Centru de resurse, ușile căruia sunt deschise pentru fiecare elev, nu doar pentru cei cu cerințe educaționale speciale, dar și pentru voluntarii care îi ajută să le facă procesul de învățare mai ușor, desigur, îndrumați de către cadrul didactic de sprijin. În concluzie pot să spun că Gimnaziul Cașunca este un loc în care fiecare elev își dezvoltă pasiunile și își urmează visele.

Paulina Ciupac, învățătoare la clasa I

Școala este o a doua casă a copiilor. Aici copiii își regăsesc, frații care le sunt colegii, surorile lor. Avem profesori și învățători care le sunt părinții. Deci aici în școală și numai aici le dăm educația bine meritată, le dăm sfaturi, înțelepciunile pe care copilul poate toată viața să țină cont de unele îndemnuri ale unui profesor. De aici, din școală, copiii își aleg drumul lor pentru viitor. Aici se regăsesc, aici își văd profesia, aici sunt demni de a cunoaște, de a face față cerințelor pe care le sunt puse în față zi de zi. Fiind șefa Comisiei Metodice Învățământ Primar, pot spune că suntem un colectiv de patru învățătoare la clasele primare. Avem foarte multe metode, procedee, diferite jocuri distractive pentru copii, dovadă este recunoștința din partea părinților. Venind pe pragul școlii, un învățător modelează tot ce dorește dintr-un copil. Cu toate că copiii sunt de la sate, vreau să vă zic că avem copii foarte talentați, copii minunați, copii deștepți. Deci ne bucurăm de lucrul și chiar sunt mândră de profesia pe care am ales-o.

Prin intermediul profesorilor din această școală, se transmite flacăra cunoașterii de la o generație la alta, se cultivă talentele și se construiesc punți între trecut, prezent și viitor. Gimnaziul Cașunca este un mic univers în care se nasc vise și se scriu povești de succes, iar fiecare elev este o stea strălucitoare pe cerul luminos al educației.

 Olga Guțan, profesoară de educație pentru societate și istorie

În opinia mea, școala este locul unde îți formezi idei, păreri și opinii pentru a putea să-ți iei decizii pe parcursul întregii vieți. Aici emanăm căldură, energie, dragoste necondiționată. Actorii unei școli nu sunt doar profesorii și elevii, ci și părinții, comunitatea cu care reușim împreună să realizăm lucruri frumoase, lucruri mărețe, cu care colaborăm și avem un parteneriat durabil. Doar împreună reușim să urcăm treptele succesului și să acumulăm performanțe. Școala este locul unde suntem așteptați și întâlniți de dragii noștri discipoli pentru a acumula cunoștințe, valori esențiale vieții. Mă mândresc cu școala în care activez, o școală luminoasă, spațioasă, frumoasă, confortabilă, mă mândresc cu colectivul profesoral, oameni prietenoși, buni la suflet, omenoși, comunicabili și desigur cu elevii noștri responsabili și dornici de carte.

 Rozalina Dohocher, profesoară de limba și literatură română

Gimnaziul Cașunca a reușit să formeze generații interesante. Mulți dintre elevi reușesc astăzi să ne reprezinte cu mândrie în diferite profesii pe care le-au ales, făcându-ne mândri și aducându-ne zâmbet și recunoștință de fiecare dată când au ocazia. Am reușit, până în prezent, să ne evidențiem prin participare la toate activitățile la care am fost solicitați. Ne bucurăm de un colectiv perseverant, profesori care au știut dintotdeauna ce își doresc să obțină de la toți elevii. Elevi pe care, îi tratăm în același mod, căci pentru noi toți sunt egali. Iar reușitele lor de mâine sunt amintirile noastre de ieri.  Profesorul, asemeni unui prieten devotat, mereu va găsi o cale spre sufletul copilului. Va reuși să planteze comori în inimi și valori în cuget.

 Școala este acel loc unde profesorii devin mai mult decât simpli îndrumători – ei devin mentori și prieteni, încurajându-i pe elevi să-și găsească propriul lor ritm și să-și depășească limitele. Gimnaziul Cașunca va continua în permanență să fie un loc în care să promoveze învățarea continuă, inovația și dezvoltarea personală. Or, administrația gimnaziului și colectivul de aici, sunt hotărâți să pregătească generațiile viitoare pentru provocările unui viitor în continuă schimbare.

PUBLICITATE