În zorii dimineții, gândul fiecărui elev, profesor și părinte se îndreaptă către școală. Acest templu al învățării unde pașii grăbiți spre cunoștințe nu obosesc niciodată să pășească, iar sălile de clasă își amintesc cu tandrețe de fiecare răspuns stingherit, de fiecare zâmbet și de fiecare lacrimă. Aici profesorii devin călăuze în lumea vastă a ideilor, iar elevii devin aventurieri curajoși, pregătiți să exploreze și să descopere.
O astfel de instituție este Gimnaziul Vărăncău. Locul unde fiecare lecție este o călătorie, locul unde descoperirile devin realitate, iar ecuațiile devin adevăruri universale. Aici, elevii zilnic găsesc un mediu prielnic de dezvoltare și ascensiune, iar cadrele didactice împreună cu administrația instituției sunt ghizii ce deschid noi orizonturi.
Cu niște obiective clar definite, cu un colectiv de profesori foarte bine format și elevi ce reușesc cu brio să facă față cerințelor, administrația Gimnaziul Vărăncău mizează mult pe aplicarea noilor tehnologii, implimentarea proiectelor și dezvoltarea parteneriatelor. Starea de bine care predomină în instituției se datorează colaborării eficiente dintre profesori, elevi și părinți, pentru că atunci când copiii sunt educați și la școală și acasă în aceleași principii, crește un copil sănătos și capabil de integrarea în societate, susține Alla Stici, directoarea gimnaziului.

Alla Stici, directoarea Gimnaziului Vărăncău
Misiunea IP Gimnaziului Vărăncău este realizarea unui proces educativ de calitate, așa încât să corespundă nevoilor individuale, ale fiecărui subiect educațional, dar și să corespundă așteptărilor comunității. Pentru realizarea acestui lucru suntem implicați în foarte multe activități educaționale și avem foarte multe parteneriate, care ne ajută să dezvoltăm atitudinea competitivă a copiilor. Astfel, din parteneriatele la nivel raional vreau să menționez Gimnaziul Volovița. O colaborare frumoasă avem cu Direcția Învățământ și Consiliul Raional Soroca. Un parteneriat foarte constructiv avem cu Școala Gimnazială Maxenu din județul Buzău și Școala Gimnazială Paltin din județul Vrancea, România.
Prin ordinul ministerului am fost numiți “Școală care promovează sănătatea”, de aceea suntem responsabilizați de a realiza foarte multe activități educative în acest sens. În ultimii ani în instituție a fost renovat capital blocul sanitar, renovarea capitală a sălii de sport, renovarea capitală a acoperișului blocului de studii, sistemul de iluminat, intrările, toate din componenta raională. Prin proiectul Satul European acum se renovează blocul C, adică cantina, sala de sport și galeria, sala de recreiere, ceea ce prevede renovarea acoperișului integral, pereul în jurul instituției și instalarea câtorva copertine la intrările în instituție. Din bugetul instituției a fost renovată biblioteca, cabinetul metodic, centru de resurse pentru educație inclusivă, majoritatea claselor și schimbarea ușilor, reparația curentă a claselor.
Ne străduim să fim o școală care corespunde tuturor cerințelor și imperativului timpului, în acest sens, anual în luna octombrie, avem ca oaspeți membri ai Solidarité Laïque din Franța, cu care realizăm activități educaționale în parteneriat, astfel ne străduim să oferim copiilor o educație multiculturală, să-i învățăm să respecte pluriculturalismul și să vorbească o limbă străină.
Avem un colectiv minunat, cel mai tânăr cadru didactic este un tânăr specialist de 19 ani, absolvent proaspăt al Colegiului de Arte Soroca, care prădă educația muzicală, și cel mai în vârstă, probabil, atins 50 de ani. Astfel, noi în următorii 10 ani nu avem cadre prepensionare.
Școala oferă în primul rând, oportunități de învățare și dezvoltare personală. Prin intermediul programelor de studiu structurate și a profesorilor dedicați, elevii au acces la cunoștințe și informații esențiale într-o varietate de domenii. Această expunere la diverse subiecte îi ajută pe elevi să-și descopere interesele și pasiunile, să-și dezvolte abilitățile și să-și exploreze potențialul.
Ludmila Braniște, profesoară de limba franceză și limba română, director adjunct
Despre această școală vorbesc de fiecare dată cu drag pentru că este școala în care cândva am venit în clasa I, am crescut alături de profesori dragi și am trăit momoente minunate. Peste ani multe s-au schimbat. La moment instituția noastră are anumite obiective concrete și clare și unul din ele, desigur că este creșterea continuă a calității procesului instructiv-educativ. De asta ne ocupăm permanent, încurajăm formarea cadrelor didactice, creșterea profesională, implicarea în proiecte educaționale, cât și în activități de parteneriat. Din cele 14 cadre didactice angajate, opt sunt cu grad didactic 1, patru grad didactic 2 și doi profesori începători urmează să obțină gradul didactic. Un alt merit al nostru este participarea cadrelor didactice în cadrul concursului Pedagogul Anului. Am obținut în anul 2018 două premii I. În anul 2020 un loc I și unul II și în 2022 o mențiune.
Grăchilă Cristina, profesor de matematică-informatică, director adjunct pentru educație
La fel ca latura de instruire, latura educativă își are rostul în instituțiile de învățământ. În instituția noastră, activitățile sunt destul de diverse, fiecare profesor încearcă să încadreze elevii în diferite activități. Inclusiv, o parte foarte importantă a acestei laturi o reprezintă și activitatea diriginților, care sunt cei mai importanți, zic eu, în viața elevilor. Plus la aceasta, în instituția noastră activează și un consiliu de elevi. Principiul creării consiliului de elevi este unul democratic. Fiecare clasă își deleghează un număr de elevi, fiecare clasă își votează elevii care ajung în Consiliul Elevilor și ei sunt cei care vin de fiecare dată în fața administrației instituției pentru a-și spune părerile, doleanțele și pentru a încerca să transmit ceea ce doresc colegii lor.
În Gimnaziul Vărăncău își fac studiile 142 de elevi. Acesta este un mediu în care se promovează diversitatea și incluziunea. Prin aducerea împreună a elevilor din diferite medii sociale, culturale și economice, școala oferă oportunități de învățare interculturală și de înțelegere a perspectivelor diferite. Această diversitate încurajează toleranța și respectul față de ceilalți și pregătește elevii pentru viață.
Ina Celac, cadru didactic de sprijin
La Centrul de Resurse pentru Educație Inclusivă 15 copii beneficiază de suport educațional din partea cadrelor didactice de sprijin, unde activez împreună cu colega mea, Corina Pîrlii. Este important că copiii cu cerințe educaționale speciale studiază în baza unui plan educațional individualizat. Aici, activitățile sunt în dependență de capacitățile și potențialul fiecărui copil, avem activități de terapie, de pregătire a temelor pentru acasă, de consiliere și activități extracurriculare, de recreere, de socializare. Unii copii vin din mediu social vulnerabil sau sunt copii incluși în categoria cu risc de abandon școlar, dar odată venind aici, ei își schimbă cumva atitudinea, pentru că la noi au un spațiu al lor, unde primesc acea căldură, atenție pe care nu o primesc din altă parte.
Violeta Boțoc, învățătoare, președintele Comisiei Metodice Învățământ Primar
Activez în domeniul pedagogic de 16 ani. Este vocația mea și fac această muncă din plăcere. Vreau să menționez că școala noastră face parte din districtul școlar, comuna Vărăncău și suntem o școală de circumscripție. Chiar la mine în clasă am doi elevi din satul vecin din Slobozia-Vărăncău. Am mai avut elevi de la Tîrgul-Vertiujeni, Slobozia-Cremene. Avem o școală foarte prietenoasă, dotată cu tot necesarul, cu un colectiv didactic foarte puternic.
Școala este o călătorie pe care o îmbrățișăm cu toată ființa noastră. Fiecare elev călătorește cu inima deschisă și cu mintea curioasă, pregătit să descopere secretele lumii și să-și sculpteze propriul destin. O călătorie către lumină, cunoaștere și înțelepciune, așa va rămâne în amintire pentru toți elevii care au pășit pragul acestei instituții și Gimnaziul Vărăncău.
