“Acceptarea diversității”, activitate desfășurată în contextul Zilei Internaţionale de conştientizare a autismului

0
353

Părinți și educatori din cadrul Instituției de educație timpurie cu practici incluzive „Steluța” din Soroca, au participat astăzi la o activitate cu genericul “Acceptarea diversității”, desfășurată de specialiștii Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică, în contextul Zilei Internaţionale de conştientizare a autismului, marcată anual, la data de 2 aprilie. Participanții au practicat tehnici, exerciții și jocuri privind acceptarea diferențelor și a diversității.

Activitatea desfășurată și-a propus să pună în lumină acceptarea și conștientizarea tulburării din spectrul autismului, o problemă destul de actuală în societatea noastră, au precizat părinții participanți la activitate.

În raionul Soroca sunt circa 20 de copii cu autism. Potrivit cadrelor didactice, pe lângă activitățile care se organizează în instituții, o importanță deosebită privind acceptarea copiilor cu autism o are și educația în familie.

Deși autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, acesta este definit drept o „afecțiune de dezvoltare”, deoarece simptomele apar, de obicei, în primii doi ani de viață, susțin specialiștii. Cu cât mai timpuriu se stabilește diagnosticul, cu atât mai eficientă va fi intervenția.

În contextul Zilei Internaţionale de conştientizare a autismului, specialiștii din cadrul Structurii Teritoriale de Asistență Psihopedagogică au realizat și un spot video privind sensibilizarea societății în acceptarea deficiențelor și a diversității, care a fost distribuit în toate instituțiile de învățământ din raion.

Autismul este o afecțiune care nu poate fi tratată medicamentos, dar cu terapie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viață independentă. În Republica Moldova diagnosticarea autismului este gratuită.

PUBLICITATE