Fără cravată cu Victor Gonța

0
447

Când facem bine, facem lumea mai frumoasă

Funcție: primarul orașului Mărculești

Născut: 17 aprilie 1977, satul Pohoarna, raionul Șoldănești

Carieră: peste 20 de ani de activitate

Familie: soția Marina, copiii Andrei și Eva

Zodia: Berbec

Calitate apreciată: sinceritatea

Culoarea preferată: verde

Mâncarea preferată: Supă

Cravata, accesoriu purtat rar

 Cravata o port foarte rar, mai mult când este ceva foarte solemn. Este un lucru care mă incomodează permanent și mă strădui să o port cât mai rar. Erau timpuri când purtam mai des cravată, mai ales când lucram la Chișinău, în instituțiile de stat.

 Locul natal

M-am născut într-un sat foarte frumos, cu oameni foarte buni, satul se numește Pohoarna, acum raionul Șoldănești, cândva a fost raionul Florești. Dar am copilărit, practic, numai un an acolo, după aceasta tatăl a fost repartizat cu serviciul în orașul Mărculești. De atunci, din 1978, m-am aflat în orașul Mărculești și copilăria mi-am petrecut-o aici și tinerețea și la moment sunt tot în orașul Mărculești. Am mai fost plecat în mai multe localități și la Chișinău, dar m-am întors, totuși, la plaiul meu natal, îl consider natal, deoarece primii pași i-am făcut anume aici.

 Părinții, departe de casă

Părinții mei se află peste hotare deja de vre-o 20 de ani. Mama este profesoară de limba și literatura română, a absolvit Universitatea Pedagogică din Bălți. Tatăl este economist de profesie, a absolvit Academia de Studii Economice din Lvov, Ucraina. Tata a activat mulți ani în acest domeniu în Republica Moldova, mama a fost profesoară la Școala profesională din orașul Mărculești. Am un frate, Sergiu, care la fel este peste hotare.

De la părinți am învățat așa calități ca dragostea de familie, sinceritatea. De la mamă am luat blândețea, sunt și eu o persoană care am încredere în oameni. De la tata am luat, consider eu,  punctualitatea și respectul față de oameni, față de toți care te înconjoară.

  Exemplar și șotios

Am avut o copilărie foarte șotioasă. Deși părinții m-au educat să fiu cuminte și exemplar la școală cu colegii, cu profesorii, dar când ieșeam din școală eram totuși un copil și făceam șotii la fel ca toți. Am avut o copilării cu adevărat activă, nu erau calculatoare, nu era internet, totul era bazat pe activitățile de afară, din mahala, jocuri cu colegii, cu copiii. Am avut multe activități și în școală și la căminul cultural și sporturi am practicat multe, multe momente frumoase legate de această etapă a vieții.

Revenirea la Mărculești

După ce am absolvit școala medie din orașul Mărculești, am învățat la Universitatea de Stat Facultatea de Drept, Drept Internațional și activitate vamală. Anii studenției au fost niște ani foarte buni pentru mine. Am învățat multe, am avut și dascăli foarte puternici. După Universitatea de Stat am plecat peste hotare. Mă gândeam, din punct de vedere financiar să adun ceva, să am un loc de trai. După care am venit și mi-am început activitatea profesională la Departamentul Migrațiune, ulterior m-am angajat la Agenția Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății, la fel în serviciul juridic, logistic și după aceasta am hotărât să plec din Chișinău la locul meu natal și m-am întors în orașul Mărculești. Am fost angajat la Primăria orașului Florești ca jurist, după aceasta m-am transferat în orașul Mărculești la primărie și din 2012 lucrez în orașul Mărculești, la moment în calitate primar.

Familie frumoasă și trainică

Revenind de peste hotare am mers la deschiderea sezonului sportiv în orașul Mărculești. Atunci am văzut-o pentru prima oară pe viitoarea mea soție și mi-a căzut tronc la inimă, am înțeles că este ea și de atunci am început încet, încet a construi relația noastră, ca acum să avem o familie trainică, puternică și sper să fim împreună până la adânci bătrâneți. Am o soție frumoasă, cuminte și doi copii frumoși, fiul Andrei și fiica Eva, ambii își fac studiile în gimnaziul din orașul Merculești. Suntem o familie fericită consider eu. Privim înainte cu speranță, cu planuri mari spre viitor.

Ca tată și soț, la moment, poate nu sunt perfect. Deoarece timpul nu-mi permite să acord atenția necesară copiilor și soției. Dar mă strădui la maxim să fiu permanent, în orice problemă, în orice situație cu familia.

Pasiune pentru tehnica de calcul

Îmi place foarte mult calculatorul. Eu practic deseori programare, sunt adept a multor programe noi, tehnicii de calcul. Îmi place să repar, să instalez diferite programe. Asta e pasiunea mea cea mai mare la moment.

 O duminică perfectă

Duminica eu sunt primul care mă trezesc, pregătesc masa de dimineață, după ce se trezesc toți luăm dejunul după care ne facem planuri. De multe ori mergem la Soroca, Florești, ne întâlnim cu rudele, cu apropiații, cu prietenii de familie, mai facem niște frigărui, activități cât mai diverse.

Muzica depinde de vârstă

Muzica preferată, cred că se schimbă odată cu vârsta. Când eram mai tânăr preferam mai mult muzica de club, muzica mai electrică, la moment iubesc muzica mai lină, prefer muzica simfonică, ascult foarte des simfonii. Îmi place muzica populară și toată muzica bună care aduce emoții pozitive.

Motivația de a deveni primar

Am activat o perioadă îndelungată în administrație publică locală și am considerat că deja am capacitățile necesare, am volumul necesar de cunoștințe și aș putea să aduc și eu un folos comunității în care locuiesc, de aceea am făcut acest pas și sper să fiu susținut de toți. În localitățile noastre scade mult natalitatea, îmbătrânește populația, îmi doresc foarte mult să schimb ceva în orașul nostru, să atrag cât mai multe investiții, ca tinerii din localitate să nu plece peste hotare, să-și poată face un ban acasă, să aibă locuri de muncă bine plătite aici, în comunitate.

Călătorii și vise

 Am vizitat multe țări, am fost de mai multe ori peste hotare. Prima dată am mers în Portugalia, care mi-a plăcut enorm, o țară cu o natură deosebită. Am vizitat Italia, unde am și locuit o perioadă îndelungată, dar am fost și în Germania, Austria, Cehia, în România foarte mult mi-a plăcut, Ucraina. Sunt oameni frumoși peste tot. Visul meu e să vizitez Brazilia, să merg undeva în America de Sud, nu știu dacă va fi posibil, dar viitorul va arăta.

Cea mai fericită zi 

În primul rând, când s-a născut băiatul, când s-a născut și fata, știți sunt emoții deosebite ești în culmea fericirii, mai ales că am participat la naștere la ambii. O zi fericită pentru mine a fost când am făcut conștiință cu soția mea și când am înțeles că e ea și când aici au apărut careva sentimente. În rest zilele fericite noi ni le facem permanent. Cât mai multe zile fericite ne facem, cu atât mai bună ne va fi viața.

 Cea mai tristă zi

Sunt o persoană optimistă și chiar dacă apare o zi tristă, eu mă trădui să o depășesc și să merg înainte.

Un mesaj pentru cititorii Ziarului Nostru

Aș vrea să doresc în primul rând să fim sinceri, să fim buni unul cu altul, deoarece a face un rău, multă minte nu trebuie. Trebuie să facem bine, să facem lumea înconjurătoare, să fie cât mai senină, să fim sinceri, să fim oameni modești, dar cu anumite scopuri cât mai binevoitoare.

PUBLICITATE