Soarele, deși era după amiaza zilei, ardea dogoritor. Dar pe plantația de roșii din preajma satului Șeptelici, echipa Raisei Cepurneac nici pentru o clipă nu-și întrerupea culesul legumelor.
- Rezistați la 33 de grade?
- Dacă rezistă plantele, apoi noi cu atât mai mult, căci suntem călite prin muncă, – scurt și clar ne-a explicat Elena Donos. E pensionară, dar la crescut legume mai că nici nu mai știe în ce an a început această, cum zice ea, dragoste.
Galina Sauca și ea legumicultoare cu stagiu își laudă prietena: „E harnică – foc. N-o pot întrece și cele mai tinere.”
Pe plantație la cules roada muncesc 10 legumicultori. Ritmul e sporit. Ghenadie Melnic, care e în această echipă de 30 de ani, abia mai reușește să tot aducă căldările pline la tractorul ce transportă roșiile spre marginea câmpului. Dar până a fi descărcate în lăzi, ele trec controlul Raisei Cepurneac. Brigadiera observă, dacă, ocazional, în căldări nu au nimerit careva legume „nestandard”. Căci aici, la moment,e locul ei de muncă – lucrează de rând cu toată echipa.
Raisa Cepurneac s-a făcut legumicultoare cu peste trei decenii în urmă. Echipa, pe vremuri, era mai numeroasă, peste 100 de lucrători. Dar și suprafețele ajungeau la 30 de hectare, mai aveau grijă și de livezi. - Acum ne limităm la 10 hectare de roșii, iar pe 2 hectare am crescut harbuji și zămoși, căci suntem în echipă doar 14 persoane, – spune brigadiera.
În prezent, cât nu e de straniu, roșiile în grădina gospodăriei „Soragrovis” se cultivă fără aplicarea irigării. - Doar la plantare am folosit apa, căci sursele acvatice s-au epuizat. Însă am reușit să diminuăm riscul prin plantarea soiurilor și hibrizilor rezistenți la secetă, dar de o productivitate înaltă și calități gustative excelente, – afirmă directorul Vladimir Ivanov.
- Deși în acest sezon doar o singură dată ne-a plouat, roada e bună și e foarte solicitată la Chișinău și Bălți. În special de soiurile „Retana” și „Tastier” care se consumă nu doar în stare proaspătă, ci și utilizate la murat, marinat și în salate conservate. „Tastier”-ul rodește până la înghețuri, – explică Raisa Cepurneac. – Eu mai prefer și „Bobhat”-ul, niște roșii mălăiețe, mirositoare, foarte bune pentru salată proaspătă. Iar „Retana”, de formă lunguiață, e foarte roditoare, câte 50 de tone la hectar. Când aveam posibilități de irigare, recoltam și 80 de tone de roșii per hectar.
Acum echipa Raisei Cepurneac adună zilnic câte 5-6 tone de roșii, dintre care circa 2 tone, sunt comercializate chiar la marginea plantației la un preț de la 5 la 10 lei pentru 1 kg. - Chiar și rând, se face adesea, că pătlăgelele sunt foarte frumoase. Vând în fiecare zi producție, inclusiv harbuji și zămoși, în sumă de 15-20 mii de lei, – afirmă Lenuța Ciuprin, responsabilă de comercializarea producției.
Plantația de zarzavaturi generează un bun venit pentru întreprinderea agricolă „Soragrovis”. - Rentabilitatea ramurii constituie peste 25 la sută. Iar cota parte a profitului pe gospodărie ajunge la 10 procente. Așa că de legurmărit nu ne lăsăm, – e convins directorul. – Dar nici oamenii nu vor să renunțe, căci pentru ei este o bună sursă de venit, iar pentru localnici și cei din satele raionului Soroca o garanție de a procura producție ecologică, atractivă și gustoasă. Mă mândresc cu așa lucrători și le mulțumesc pentru că prin munca lor promovează buna imagine a gospodăriei noastre, – a accentuat Vladimir Ivanov.
Boris TODIREL
Foto Natalia IACUBOVICI