Târgul a fost un bun prilej de a cunoaște mai bine grupurile de ințiativă din localitățile Dărcăuți, Pârlița, Șolcani, Șeptelici, Tătărăuca Veche, care s-au implicat în proiectul „Formăm lideri pentru comunitate” și au contribuit la rezolvarea unor probleme de interes local. Într-un mod jucăuș de tipul „Ghici ghicitoarea mea” au fost invitați liderii grupurilor de ințiativă pentru scurte prezentări. Apoi li s-a oferit cuvântul primarilor prezenți.
Doamna Valentina Onică a specificat chiar din capul locului că acesta este un proiect implementat de AO „Casa Speranțelor” cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Iar scopul proiectului a fost creșterea capacităților de implicare în procesul de elaborare și implementare a politicilor de dezvoltare locală a membrilor comunității din cele cinci localități ale raionului Soroca. Durata proiectului –aproape doi ani.
Prin mesajul Târgului a fost încurajată coagularea inițiativelor cetățenești în procesul decizional. S-a reușit capacitarea a 50 de aleși locali, privind creșterea competențelor și responsabilităților. Grupurile de acțiune locală au desfășurat un șir de activități împreună cu „Casa Speranțelor”. Printre ele: instruirea aleșilor locali, selectarea inițiativelor cetățenești, comunicarea cu cetățenii, discutarea și soluționarea problemelor locale în parteneriat cu administrația publică locală, un schimb de experiență între localități, activități de promovare a inițiativelor cetățenești.
Doamna Ala Taran a făcut referiri la multe inițiative îndrăznețe.Vorbind despre implicarea în alegerile locale, dumneaei a menționat efortul grupurilor de inițiativă în identificarea unei probleme considerată mai importantă în localitatea dată. Întrebarea „Cum vedeți soluționarea ei?” a fost adresată tuturor concurenților electorali din patru localități și împreună cu răspunsurile au fost fixate într-un pliant cu genericul „ Cântărește-ți votul”. Doar primăria Șeptelici nu a avut nevoie de acest pliant pentru că acolo a participat la alegeri un singur candidat.
Bun prilej pentru noi colaborări
Rând pe rând grupurile de inițiativă, care au și pagini pe Facebook, și-au prezentat „marfa”. Primii au fost gazdele. Liderul grupului,Victor Budeci, și-a lăudat membrii grupului că s-au implicat activ în toate acțiunile. „Am ajuns la concluzia că și cu bani puțini se pot face lucruri mari. Pe parcursul activității au mai apărut și alte inițiative, alte idei la care domnul primar a fost receptiv. La cei 18 mii de lei din cadrul proiectului, s-au mai adăugat și surse financiare din bugetul local. La Vanțina la bibliotecă s-a făcut o terasă. Atât la Pârlița, cât și la Vanțina am plantat copaci. Pe teritoriul primăriei am instalat un panou informativ, am amenajat o încăpere multifuncțională. Preconizăm în viitor să avem o sală pentru tineret, o sală pentru ceremonii. Suntem porniți să discutăm cu oamenii din sat în privința colectării deșeurilor menagere și a aducerii în ordine a cimitirului”, a menționat liderul.
Cei prezenți au înțeles că liderii comunitari din comuna Pârlița se află într-o strânsă colaborare cu autoritățile locale. Inițiativele cetățenilor sunt luate în calcul. De exemplu, ca răspuns la inițiativa cetățenilor, ansamblul folcloric „Frunze de dor” s-a ales cu un nou acordeon, procurat din bugetul primăriei.
La fel și celelalate grupuri de inițiativă și-au prezentat „marfa”, vorbind despre identificarea problemelor, soluționarea lor și despre faptul că oamenii deja încep să înțeleagă că prin implicarea lor se poate schimba în bine viața comunităților.
Prezent la Târg, primarul de Baxani, Ghenadie Pereteatc, s-a arătat surprins plăcut de bunele inițiative și a menționat că scopul activității a fost atins. A fost un bun prilej de a pune bazele unor colaborări viitoare, de a cunoaște cum s-au implicat în soluționarea problemelor cetățenii și autoritățile locale din cele cinci cumunități selectate pentru acest proiect.
Iar primarul care a găzduit evenimentul, domnul Gheorghe Buzurniuc, a declarat că pe parcursul proiectului s-a lovit de multe provocări, dar important este faptul că cetățenii împreună cu autoritățile au deja mai multă vizibilitate. Târgul i-a ajutat să înțeleagă cum văd și alții lucrurile. La fel ca și alte localități își doresc cu toții o comună prietenoasă pentru toți membrii ei. Nu este ușor, căci localitatea e populată în majoritate de oameni în vârstă. În concluzie a spus: „Nu ne facem mari speranțe că lucrurile se vor schimba brusc, dar cu răbdare și transparență, sunt înclinat să cred că împreună vom rezolva și alte probleme.”
Toate grupurile de inițiativă și primarii celor cicnci localități au fost menționați cu Diplome și cadouri din partea AO „Casa Speranțelor”.Coroana de final au pus-oartiștii locali – formația folclorică „Frunze de dor”. Înainte de începerea progamului a fost cinstită printr-un minut de reculegerememoria regretatei conducătoare a acestei formații,Tamara Bejenari, care a pregătit buchetul de cântece folclorice pentru Târg, dar care n-a apucat să ajungă să-l prezine. S-a stins subit cu câteva zile înainte de desfășurarea activității. Dumnezeu s-o odihnească în pace, iar satul și toți cei care au cunoscut-o să-i păstreze amintirea frumoasă!
NinaNeculce
Liderul Grupului de inițiativă Pârlița, Victor Budeci mulțumind pentru Diploma și cadoul, oferite de „Casa Speranțelor”
Bibliotecara, Stela Toma de la Tătărăuca Veche despre implicarea cetățenilor în soluționarea problemelor.
Mulțumiri gazdei evenimentului, primarului, Gheorghe Buzurniuc
Primarul de Șolcani, Boris Rotaru și secretata Consiliului local, Lucia Iftodii primesc recunoștința „Casei Speranțelor”
Pliante ale grupurilor de inițiativă
Ansamblul folcloric „Frunze de dor” fără regretata Tamara Bejenaru
O poză ca amintire de la Târg
Camera multifuncțională, amenajată de grupul de inițiativă Pârlița