Cod portocaliu de inundații pe râul Nistru

0
1133

Serviciul meteorologic de Stat a emis o avertizare de cod portocaliu privind creșterea nivelului apei în râul Nistru.  Centrul Hidrologic prognozează că, în următoarea săptămână, nivelul apei va crește pe unele sectoare cu până la 3,4 metri, cu ieșirea apei în luncă. Sunt amenințate terenurile agricole și localități situate în locuri joase, inclusiv mai multe zone de recreație.

La Soroca, zilnic, colaboratorii DSE monitorizează nivelul apei în r. Nistru. La data de 24 iunie ora. 8.00 nivelul era de 4.5 m de la punctul zero. Nivelul critic este de 8 m.

Astfel, în legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a  mări volumul  deversării  apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r.Nistru)  pâna la 2050 m3/s. Centrul Hidrologic,  avertizează, în intervalul de timp 24 iunie – 2 iulie creșterea nivelului apei,

față de nivelul din 24 iunie  pe sectorul:

–  s.  Naslavcea – or. Dubăsari – cu 2.0 – 3.2 m;

–  or. Dubăsari – s. Talmaza – cu 2.5 – 3.4 m.  

Ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente rîului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele Criuleni, Grigoriopol, Anenii – Noi, Slobozia şi Ştefan – Vodă.

Responsabilii din cadrul autorităților publice locale au fost informați să evalueze starea digurilor de protecție, să stabilească posturi de observare a nivelului apei pe râuri  în vederea monitorizării permanente a situații și vor informa despre un eventual pericol de inundații.

Conducerea IGSU a dispus aprecierea necesarului de forțe, care ar putea fi antrenate în inundații, dar și rezervele necesare pentru lichidarea consecințelor acestora. Mai mult, Inspectoratul a dispus evaluarea tehnicii specializate pentru desfășurarea lucrărilor, dar și a altor resurse necesare  asigurării lucrărilor de prevenire și intervenție. În continuare situația privind nivelul creșterii apei pe râul Prut și Nistru va fi monitorizată de IGSU prin intermediul organelor teritoriale ale instituției pentru prevenirea pericolului și întreprinderea acțiunilor necesare.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPOVESTEA DRAGOSTEI DE IE
Articolul următorTribuna Centrală