Damian Spinei – o imagine promițătoare a cântecului popular

0
719

Mare mi-a fost mirarea, când am aflat, că Damian Spinei, un tânăr de 20 de ani, este da baștină din Drochia și are deja o experiență de invidiat pe scena muzicii. Părinții săi, modești din fire și muncitori, marcați cu pecetea unei bune educații și abilități de a altoi feciorului dragostea și pasiunea de a câștiga un nume prin munca perseverentă, au avut fericirea să-i vadă visul împlinit. Dacă vă întrebați, de ce tânărul interpret nu a evoluat pe scenele din  Drochia, poate că e prea modest, sau poate că mass media locală mai înregistrează restanțe la promovarea tinerelor talente? Cum s-a întâmplat că timp de 4 ani a activității sale tumultoase, publicul drochian nu a avut fericirea să asculte un asemenea rapsod al cântecului popular, care a fost încununat de  atâtea succese remarcabile, promovând imaginea raionului. Am avut un sentiment de mândrie pentru el și mi-am zis: acest tânăr este un fenomen, este o perlă prețioasă, care a împodobit multe scene din țară și dincolo de hotarele ei. Am susținut un interviu pentru Ziarul Nostru cu tânărul interpret.

  • Damian, chiar de la început, pentru a contura un tablou mai integru al personalității tale, aș vrea să ne mărturisești ce calități te definesc?
  • Calitatile generale care ma caracterizeaza sunt: perseverenta,exigenta, responsabilitatea, punctualitatea… Dar  cele mai valoroase le consider ca sunt: omenia, modestia si sinceritatea, pe care le-am moștenit de la părinți.

Care a fost visul tău din copilărie?

–  Din copilarie mi-am droit să devin preot, dar odată cu vârsta mi-am schimbat și preferințele. Începusem să fiu pasionat tot mai mult de cântec. Cântam în fiecare zi, ca un înflăcărat iubitor de muzică, până când mămica mea m-a înscris la Scoala de muzică  din orașul Drochia, la instrumentul chitara, professor B. Stanislav.

– De ce cântecul popular? Din câte știm, tinerii interpreți preferă mai mult muzica ușoară. Ce te-a determinat să îmbrățișezi anume muzica populară?

Cand eram mic ascultam predominant muzica ușoară, mai puțin  muzica populară, dar după absolvirea Liceului Teoretic ,, Ștefan  cel Mare” din Drochia, am decis  să-mi urmez ferm  pasiunea, fiind admis în 2014 la Colegiul de muzică ”Stefan Neaga” din  Chisinau, la specialitatea,, Canto Popular”, Profesor Viorica Cheptănaru. Atunci am descoperit cu adevărat  acea comoară,  care mi-a schimbat totalmente viziunea despre cultura și frumoasele tradiții strămoșești, care constituie cel mai de preț tezaur al neamului nostru.

– Am înțeles, că posezi  cu măiestrie și câteva instrumente muzicale. Care sunt ele și cum reușești să îmbini atât de armonios arta interpretativă cu cea instrumentală?

– Posed  3 instrumente muzicale și le iubesc pe toate deopotrivă: chitara, cobza si pianul.  Cu atât mai mult, că aceste instumente  îndeplinesc o  functie dubla: sunt și  instrumente  solistice, dar și  de acompaniament, deaceea nu evit niciodată ocazia de a îmbina cele două talente: ca interpret și instrumentist. Am făcut și actorie.

– Știm, că ești marcat de succese remarcabile la diverse concursuri și festivaluri în țară și peste hotare. Ai putea să ne prezinți o agendă a celor mai relevante evenimente, la care ai participat?

Pe tot parcursul anilor de studiu, am încercat sa fiu foarte activ în sfera muzicală,  aplicând cu plăcere  teoria în practică,  participând la numeroase activitați extra-școlare : concursuri naționale și internaționale, concerte , spectacole, emisiuni radio si TV  etc. Aceste experiențe mi-au oferit emoții deosebite, amintiri frumoase și o motivație puternică de a continua să prezint publicului produsele noastre muzicale autentice.

Desigur, pot să vă prezint Agenda Concursurilor, la care am avut onoarea să particip:

2019 – Premiul Mare la Concursul  ”Fest Talents Media Show”, Bucuresti, România;

2019 – Premiul 2 la Concursul-Festival al Cântecului Popular ”Drăgan Muntean”, Deva,România;

2019 – Premiul 1 la Concursul -Festival al Cântecului Popular ”Flori în țara Barsei”, Brasov, România;

2019 – Premiul 1 la Concursul -Festival Pentru Copii și Tineret  ”Florile Ceahlăului” din Piatra-Neamț,  Moldova, România;

2019 –  Premiul 1 La Concursul -Festival Național al Căntecului Popular ”Tita Bărbulescu” Topoloveni, Arges,România;

2019 – Premiul 2 la Concursul -Festival al Căntecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu”, Sibiu,România;

2018-Premiul 3 la Concursul-Festival de muzică populară din Târgu-Mureș

 ”Du-te, dor, cu Murșul” Ardeal,România;

2018 – Premiul Mare la Concursul Național de Folclor din R.Moldova;

2018- Premiul Mare la Concursul Internațional ”Micul Prinț”, Chisinau;

2018 – Locul 2 la Concursul internațional de Folclor ” Бoлгарское наследство” Balicic, Bulgaria;

2017- Locul 1 la Concursul internațional de interpretare muzicală ”Cânta inima”, Anenii Noi;

2017- Locul 2 la Concursul de interpretare vocală și instrumental  ” Ștefan Neaga”, Chișinău

2017- Diploma de absolvire a seminarului de muzică evreiască, Chisinău;

2016-Locul 2 la  Concursul Internațional de interpretare muzicală ”Cănta inima”, Anenii Noi;

2016-Premiul 2 la concursul  ”Constelație Muzicală”, Glodeni;

2016-Premiul 2 la concursul de muzică populară ”Teodor Negară”, Ocnița;

2016-Premiul special la Concursul de muzică populară ”Maria Drăgan”, Bălăurești;

2015- Diploma de Laureat la Concursul Municipal de Folclor-Ostășesc ”La onor, la datorie”, Chisinău;

2015 -Locul 1 la Festivalul Republican de creație artistică  ”Floarea Omeniei”, Chisinău;

2015- Premiul 2 la Concursul internațional al ansamblurilor vocale ”Ștefan Neaga”, Chisinău;

2015 – Premiul 1 la Concursul  municipal al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ”Florile Dalbe”, ediția a XIX-a, Chisinău.

-Cum a evaluat cariera ta de interpret? Este bine cunoscut, că interpreții tineri, la început de cale au nevoie de un mentor, care să-i ghideze, să-i susțină, pentru a se afirma pe scena mare a muzicii. Cine a fost acea persoană?

As vrea să menționez, că primii oameni, care mi-au fost alături, m-au susținut  și încurajat, a fost familia mea, cărei îi sunt profund recunoscător. Precum în spatele oricărui învingător stă un mentor, care îl ghidează, în cazul meu a fost profesoara mea de canto popular, Viorica Cheptănaru. Le mulțumesc din suflet tuturor profesorilor, acestui frumos domeniu  și nu numai, care  mi-au oferit un sfat la timpul potrivit: Producătorului TVR, d-nei  Elise Stan, Profesorului Microbiolog Canadian, Vania Atu, Directorului artistic a  Orchestrei ”Folclor”, Silvia Goncear, profesorului Ionel Stan.

–  Care este sursa repertoriului tău, de unde te inspiri în arta de interpret?

În cadrul concursurilor de muzică populară, încerc să abordez folclorul autentic basarabean din Zona Nordului, preluat, fie direct de la informator,i sau din cărti vechi, creațiile nemuritoare, care reflectă, prin prisma lor, identitatea noastră națională.

Cu ce personalități notorii din lumea muzicii ai evoluat pe scenele mari din Moldova și România?

Am avut marea onoare să evoluez în scenă, alături de  mari profesioniști și personalități notorii din domeniul muzicologiei:

  Maestrul Ioan Bocșa, Dirijorul Orchestrei  ”Folclor”, Petrea Neamtu;

Dirijorul  Orchestrei ”Mugurel”, Ion Dascal;

Dirijorul Orchestrei  ”Cununa Transilvaniei”, Ovidiu Barteș;

Dirijorul  Orchestrei ”Doina Argeșului” ,Virgil Iordache;

Dirijorul  Orchestrei ”Floricica de la Munte”, Călin Corai;

Dirijorul  Orchestrei ”Junii Sibiului”, Gabriel Popescu;

Dirijorul Orchestrei ”Drăgan Muntea”, George Caltea;

Dirijorul Orchestrei  ”Plaiuri Transilvanene”, Ucu Iosif etc.

-După o activitate artistică atât de intensă, fiind la o vârstă atât de tânără, ai reușit să obții performanțe deosebite: locuri de frunte, distincții și alte recunoașteri. Ne poți relata succint despre cele mai relevante succese?

In perioada anilor 2015-2017 mi-am petrecut activitatea artistică în cadrul unui band de muzica vocală, Acapella ”Crescendo Band”, unde am cântat ca tenor. Am obținut o mare experiență, căntănd pe scena de la X – Factor, România; intr-un recital  alături de trupa americana  ”The exchange”, pe scena Filarmonicii;  alături de trupa română 3 SUD-EST, la Palatul Național; alături de ”Youth Orchestra”, pe scena Filarmonicii din Chișinău. Am participat la o mulțime de evenimente private, festivități și la concursuri, printre care și  concursul  ”A ruginit frunza din vii”, unde  am obținut premiul I.

In 2017 am căntat în cadrul concursului ”Eurovision”, România, alături de Vyros, în calitate de backvocals.

Paralel de astea, am  activat ca solist de muzică populară, la diverse evenimente culturale, totodata debutănd la diferite concursuri naționale si internaționale, despre care deja am vorbit.

Am cantat în spectacolul de Dragobete la Casa de cultură a studenților din Cluj alături de orchestra ”Cununa Transilvaniei” dirijor  si professor, Ovidiu Barteș.

Sunt membrul al Uniunii Oamenilor de Creație, membrul al ansamblului focloric ”Icoane’,’ profesor, Ioan Bocșa, cu care am avut mai multe turnee naționale.

Am fost în cadrul emisiunilor televizate ”La veranda”, Jurnal TV;  ”Cine vine la noi?”; ”Bună dimineața”, Moldova 1;  ”Prima Oră”, Prime;  ”O Clipă Muzicală”, Busuioc TV;

 La emisiunile  radio: ”RadioMoldova”, Tele-Radio Moldova ”Radiovacanta”

Radio România Chisinău; ”Vocea Basarabiei”, Posturi de televiziune  ”Gazeta Mondenă”; ”Favorit Tv”;  ” EtnoTv”.

-Părinții sunt cei, care întotdeauna tânjesc cel mai mult după copii, mai ales când sunt departe de casă. Cum s-au împăcat cu gândul, că vei fi departe de ei?

Parinții îmi duc dorul mereu, foarte greu sau obișnuit  cu decizia mea de a-mi face studiile la A.M.G.D Cluj, România. Dar nu m-au oprit  și au acceptat alegerea mea, căci  s-au împăcat cu gândul și au înțeles, că a face studii într-o țară Europeană, este o oportunitate și o șansă, care nu ar trebui ratată, dacă vrei să ajungi un om de succes.

-Cine din interpreții sau muzicienii autohtoni sunt idolii tăi? Cine din ei sunt pentru tine un model în arta muzicii?

Nu am un idol în muzica populară.  R.Moldova are cu cine se măndri, dacă vorbim  de  performanțe în domeniul artistic, întrucât avem multe  orchestre profesioniste si muzicieni de calitate,  dar întotdeauna am avut o predilecție față de muzica multregretatului interpret  Nicolae Sulac.

Am vrea să știm, dacă vei reveni cândva la baștină, pentru a-ți continua cariera de interpret?

As reveni mereu acasă, la baștina mea, unde să-mi pot continua cariera muzicală, întrucât:

”Legat adânc de tot, ce-mi are vorba

  De- acest nestins, de cremene si vis

  Imi mi-i mai drag un sat de la Moldova,

  Decât oricare Londra sau Paris.

  Și nu dau joc din Țara mea Domnească

  Pe nici un joc din lume,ce-i mai sfânt

  Cum nu dau doina  cea moldovenească

  Pe nici un cântec,  care-i pe pamânt.”

– Ce înseamnă pentru tine muzica și dacă ai fi acum la o răscruce de drumuri, ce ai alege?

Dacă aș fi acum la o rascruce de drumuri, fara nici o ezitare, aș alege din nou călăuza vieții mele – Muzica,  deoarece, precum afirma  W.A .Mozart :”Ma simt cuprins de muzică, Muzica este in mine”.

Ce mesaj transmiți semenilor tăi, care și-ar dori să devină interpreți cu renume?

Meseria  de muzician nu este o îndeletnicire usoară.  Ea necesită multă răbdare, dedicație și sacrificiu,  trebuie să fii și cântareț, si actor , sa fii capabil de  a transmite mesajul cântecului prin melodie si text, prin felul și talentul de a-l prezenta, sa transfigurezi cântecul prin întruchiparea ta, să poți oferi  spectatorilor clipa emoțiilor trăite împreună. Această clipă valorează foarte mult și cea mai înaltă recunoștință este  cel mai grandios rezultat final al muncii tale –  aprecierea publicului. Tuturor celor, care sunt pregătiți moral de  a depăși toate greutățile și au un vis de  a deveni interpreți cu renume, le doresc multă baftă!

Realizat de Ala Bugai

PUBLICITATE