Duminică la Soroca se va desfăşura Festivalul Naţional al Mărului. În ajunul acestui eveniment corespondentul „ZN” a solicitat un interviu preşedintelui raionului Ghenadie Muntean.
– Sunteţi, dle Muntean, şi preşedintele actualei ediţii a festivalului. E pregătită Soroca pentru acest important eveniment?
– Am practica anului precedent şi cunosc toate subtilităţile sărbătorii. De aceea am creat o echipă, ce coordonează toate activităţile, fiecare îşi cunoaşte funcţiile şi rămâne responsabil până la ultimul acord al Festivalului. Astăzi pot cu siguranţă afirma că Soroca deja îşi aşteaptă participanţii şi oaspeţii.
– Mulţi invitaţi şi doritori sunt?
– Mai mulţi ca niciodată. Pot să semideschid parantezele. Vor fi prezenţi cel puţin 24 de agenţi economici, producători agricoli, din sfera de procesare a fructelor, 16 – companii ce prestează servicii în pomicultură, mai multe firme ce se specializează în colectarea şi exportul merelor, de asigurarea tehnică şi cu produse fitosanitare în acest sector al agriculturii. Pentru prima dată vor veni cu propria producţie şi livădari din alte raioane ale republicii. Toţi aceşti agenţi economici, dar şi primăriile localităţilor îşi vor desfăşura numeroase expoziţii, ce-i reprezintă, iar colectivele artistice se vor întrece în măiestrie. La fel ca şi gospodinele în arta culinară cu mâncăruri preparate cu şi din mere.
– Vorbiţi doar de-ai noştri, dar oaspeţi veţi avea?
– Desigur. Din timp au confirmat sosirea la Festival a delegaţiilor din câteva judeţe din România – Tulcea, Buzău, Vaslui, Suceava, Bacău şi Iaşi. Din Ucraina îi vom avea pe reprezentanţi de la Iampol şi Balta, conducători din administraţia regiunii Viniţa. O să avem şi delegaţii din Polonia. Vor veni la Festival reprezentanţi din conducerea ţării, de la ministere şi departamente, ai ambasadelor României, Federaţiei Ruse, Franţei, Statelor Unite ale Americii, Chinei.
– De ce atâta atenţie acestui eveniment şi interes sporit faţă de el?
– În primul rând, Soroca e raionul cu cele mai extinse plantaţii pomicole – circa 7800 de hectare. La noi se produce, se exportă şi se procesează cel mai mare volum de mere.
Al doilea. Festivalul are o destinaţie concretă – de a promova producţia livezilor sorocene pe piaţa internă şi externă, cât şi însuşi imaginea Sorocii în alte ţări. La Festival antreprenorii fac schimb de opinii, de adrese, stabilesc relaţii de colaborare. Un exemplu concret. A doua zi după festivalul din anul precedent la Rudi au sosit reprezentanţi ai firmelor comerciale şi au semnat acorduri la exportul merelor în alte ţări.
Al treilea. Festivalul a impulsionat dezvoltarea sectorului pomicol şi al infrastructurii. Se plantează noi livezi, se construiesc frigidere pentru păstrarea fructelor şi linii de sortare a merelor, se dezvoltă industria prelucrătoare a materiei prime. La acest capitol contribuie prin subvenţii Guvernul Republicii Moldova. La nivel de 100 de procente statul achită costul puieţilor şi parţial cheltuielile la edificarea obiectivelor de păstrare şi procesare a fructelor. S-au majorat investiţiile proprii ale agenţilor economici şi proprietarilor de teren în acest sector.
Şi în al patrulea rând – Festivalul e o ocazie excelentă pentru aprecierea muncii pomicultorilor, un moment de respiro, de odihnă activă pentru producătorii de fructe, dar şi pentru toţi cei prezenţi la sărbătoare.
– Acum suntem la a VIII-a ediţie a Festivalului. Care a fost cea mai impresionantă?
– În opinia mea, cea din anul trecut. Nu din cauză că am fost deja în calitate de preşedinte sau că e încă proaspătă în memorie. Ci că a fost bine regizată, cu o „mare” de lume, vesel, frumos. S-a desfăşurat în cetate şi pe cheiul Nistrului. Cu multe elemente artistice, expoziţii atractive.
– Actualmente va fi la fel?
– Multe le vom păstra sau modifica. Dar însuşi momentul oficial şi festiv se va desfăşura în preajma cetăţii. Căci era prea mică fortăreaţa pentru miile de doritori ce o „asaltau”. Acum cetatea o cedăm copiilor, pentru diferite activităţi atractive. Iar scena cu oficiali şi oaspeţi pentru discursuri, premiere şi concerte va fi în preajma cetăţii.
Festivalul se va desfăşura conform formulei deja probate: alai, expoziţii, distracţii. Vor fi şi căruţe cu mere pe gratis. Tot pe gratis se vor oferi tradiţionalele bucate – friptură, mămăliga şi mere murate.
Alte secrete nu le deconspirez.
– Domnule preşedinte, pe alocuri se mai aud vorbe, că acum avem festivaluri câtă frunză şi iarbă, căci ele se organizează de a sustrage atenţia oamenilor de la nevoile cotidiene.
– Poate că-s multe, însă Festivalul Mărului de la Soroca e primul. După noi şi alţii încearcă să organizeze aşa activităţi de amploare. Dar cum spun artiştii plastici, copia indiscutabil e mai „slabă” decât originalul. Nu ne poate întrece nimeni – nici după amploare, nici la colorit, nici după importanţă.
Da, mai sună nişte voci ale invidioşilor, că lumea o duce greu, iar noi ne distrăm. Să vină la Festival să se convingă cât sunt de bine îmbrăcaţi, cât de entuziasmaţi şi cât de veseli sunt oamenii.
Vă invităm dragi soroceni, la Festival. Cu întreaga familie, cu oaspeţii dumneavoastră, cu gânduri pozitive şi dispoziţie bună. N-o să regretaţi.