Structura învățământului din raionul Dondușeni include în componenta sa și o instituție de învățământ profesinal și anume Centrul de Excelență în Horticultură și tehnologii Agricole din s. Țaul , instituție din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului. În prag de nou an școlar, pe platforma instituției vizate s-a desfășurat conferința anuală a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ profesional-tehnic din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al RM. Participanți la conferință: reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Centrului metodic pentru Învățământ, Proiecte educaționale partenere a instituțiilor de învățământ profesional-tehnic din subordine, reprezentanți APL .Participanții au vizitat Centrul de Excelență, s-au familiarizat cu baza tehnico-materială a instituției din Țaul. Directorul instituției Aurel Serdeșniuc și directorul adjunct , Ludmila Iurcișin, au trecut în revistă avantajele instituției date, potențialul de care dispune și forțele motrice, colaborea , date care fortifică an de an rezultatele.
La ședința în plen, Secretarul de stat Iurie Ușurelu a abordat în discursul său un șir de întrebări ce țin de devoltarea sectorului agrar al țării, de necesitatea pregătirii speciliștilor calificați care vor promova agricultura ca bussines, de sarcinile de viitor ce trebuie axate pe segmentul profesional, dar și pe dezvoltarea afacerilor profitabile, și altele.
Oficialul a remarcat succesele instituțiilor din subordine care reușesc să facă față provocărilor, promovează educație de calitate și obțin rezultate atât la învățătură , cât și la competiții naționale în domeniu , chiar și internționale, or calitatea educației determină calitatea vieții. Sectorul agrar devine tot mai atractiv, deoarece multe țări se confruntă cu deficitul de produse alimentare, mai ales de tip eco, subliniază oficialul.
Ecaterina Ionașcu-Cuciuc, VET Advisor, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a descris specificul învățământului profesional –tehnic prin sistem dual, acesta fiind un element de noutate implementat în țară cu suport investițional, a subliniat intervențiile benefice aplicate pe Codul Fiscal din republică , făcând atractiv mediul de afaceri și rolul cooperării în dezvoltarea și extinderea învățământului dual, coraportul de instruire 30% în sala de clasă, 70% în mediul lucrativ la direct.
În contextul învățământului prin sistem dual a vorbit și Rodica Bivol, șef secție învățământ dual, Camera de Comerț și Industrie a RM. Oficialul a subliniat rolul Camerei de Comerț și Industrie a RM în buna desfășurare a programelor profesionale prin învățământ dual.
Ludmila Iurcișin, director adjunct Centrul de Excelență Țaul, a informat participanții conferinței cu exemple de bune practici în implementarea învățământului dual.