Mândrie de țară, mândrie de neam!

0
373

Tradițiile și vechile obiceiuri ale neamului nostru nu pot fi date uitării, ele merită reanimate și , precum perlele nestemate, adunate și promovate pentru viitor, pentru educație, pentru puritate.

Un ilustru scriitor,Vlad Zeland, spunea  „din trecut spre viitor”.

   Anume un astfel de traseu a fost urmărit în cadrul unui festival raional  cu genericul „Ca la noi, la  moldoveni” organizat și desfășurat la 19 august în comuna Sudarca, raionul Dondușeni. La festivitate au participat primarii localităților din raionul Dondușeni, reprezentanți ai serviciilor desconcentrate și descentralizate din raion, elevi, oaspeți. Colectivele artistice  din raioanele Fălești, Briceni, Sîngerei, colectivele –gazdă au adus un omagiu cultural obiceiurilor naționale precum „Nunta”, „Botezul”, „Claca”, „Paparuda”, „Casa Mare” și altele. Chiar de la bun început, cei prezenți , însoțiți de  orchestra „Rapsozii” de la Casa de cultură din orașul Dondușeni, conducător Valentin Znagovan, au încins o horă pentru a întregi inimile celor adunați, fie artiști amatori, fie spectatori.Cuvinte frumoase de salut au rostit primarul de Sudarca Anatolie Lisnic, vicepreședintele raionului, Valeriu Casapu, Vadim Lesnic, președintele raionului, care a menționat că avem cu ce ne mândri, cu oamenii țării, cu dragostea lor față de muncă și față de frumos. Primii interlocutori, primarii de Briceni și Teleșeuca, Liviu Scorțescu și Victor Dabija au constatat necesitatea de organizare a astfel de sărbători, căci ele luminează gândul, dau speranță, consolidează oamenii. Meșterițele populare din Frasin Lucia și Nina Casapu sunt participante la toate activitățile artistice din raion, este de mirare hărnicia acestor albinuțe, precum și a  Verei Racu, Guzun Natalia, s. Moșana  și alți participanți la eveniment.

Doamna Tamara Căpățînă, primar de Trebisăuți, raionul Briceni, a menționat specificul festivității și că chiar a intenționat, cu deosebit interes să participe, pentru a susține președintele raionului Dondușeni, care s-a născut în Trebisăuți și se mândrește cu acest fapt. Printre căsuțele și corturile meșteșugărești aranjate pe alee, a atras atenția una deosebită, prezentată de Eva Pumnea , directorul Casei de cultură din s. Horodiște , raionul Dondușeni  și de primarul de Horodiște, Boris Burcatîi. Deosebită, pentru că corespundea întru totul căsuței vechi în care a locuit familia marelui maestru Ion Druță. Pășind pragul, ești cuprins de virtualitatea veacului trecut, de lăicere, fotografii, icoane și busuioc, toate adunate cu deosebită duioșie față de amintirile – păsări măiestre, pentru frumosul jubileu de 90 de ani ale marelui Druță.

Alături, pe un oslon, o măicuță –torcătoreasă pe nume Dron Raisa. Fusul zburdalnic se rotea în mâinele trudite, făcând firul ideal de neted. Am întrebat-o dacă și-a învățat copii să toarcă, iar ea mi-a răspuns că nepoțelele nu vor să toarcă. Era de așteptat un astfel de răspuns, nu mai avem femei în halate care știau să țeasă, să toarcă, să coacă pâine, plăcinte, sau tot mai rar se întâlnesc. La final, toate colectivele artistice și meșterii populari participanți la cea de-a doua ediție a Festivalului „Ca la noi, la moldoveni” au fost menționate cu diplome.

 

Nina Juraveț

PUBLICITATE