În raionul Dondușeni secerișul este în toi, toate forțele plugarilor au fost mobilizate la recoltarea roadei, pentru că termenele sunt restrânse, timpul este schimbător, chiar dacă e încă plină vara. La lucrările de recoltare sunt antrenate 75 combine de tip modern și deja au fost recoltate 7920 ha de grâu de toamnă, 800 ha de orz de toamnă, 615 ha de orz de primăvară, 1006 ha de mazăre verde, 355 ha de rapiță. Strânsul rapiței e deja finalizat, iar calculele ne indică 3,2 tone la hectar, aceasta constituind roada medie pe anul curent. Se apropie de final colectarea orzului, a cărei roade conturează în mediu 3,6 tone la hectar. Și totuși, cultura principală în agricultura raionului este cea a grâului. Roada medie la hectar variază de la 3,5 tone la hectar, la 5,3 tone la hectar.
Tradițional, cea mai înaltă roadă de grâu revine agricultorilor SRL-urilor „Climauțeanul”, „AgroBaraboieni”, „Bucuria Saturn”, „AgroPanfil”, care recoltează câte 4,5-5,3 tone la hectar. Zilele acestea se va finisa și strângerea mazărei care ocupă o suprafață de 1006 ha, iar roada medie constituie 2 tone la hectar. Astfel, culturile cerealiere, grupa I , la Dondușeni, au fost colectate cu pierderi minime. Dacă va fi timp favorabil, săptămâna curentă va permite depozitarea totală a roadei 2018.
În dialog cu agenții economici au fost abordate întrebări referitor la cantitatea roadei la hectar, la specificul climateric al anului curent, la relațiile de parteneriat de diferit ordin, inclusiv și cu deținătorii de cote și altele.
Chiriac Alexei, SRL „Climauțeanul”, este mulțumit de felul cum demarează strânsul roadei curente, dumnealui s-a referit la specificul climateric al anului, la lipsa ploilor aproape 2 luni de zile, dar, cu toate acestea roada este bună.
Dacă pe parcurs n-au fost ploi, spune liderul, apoi la strâns ele persistă, aceasta a afectat calitatea roadei pe alocuri. Deținătorii de cote vor beneficia și anul curent de cereale, conform contractelor.
Ținem să amintim că SRL-ul respectiv deține o suprafață arabilă de 6157, 56 ha.
Dabija Vsevolod, SRL „Bucuria Saturn”.
Deține un teren arabil de 573,85 ha, total suprafață de grâu – 290 ha, roada de grâu alimentar a anului curent e de 4,7 tone la ha. Interlocutorul subliniază și el lipsa umedității necesare în perioada de creștere a plantelor, dar, de asemenea, este satisfăcut de roada curentă, de felul cum a decurs recoltarea și că s-a făcut tot posibilul pentru a evita pierderile.
Igor Mocanu, agronom-tehnolog la SRL „AgroBaraboeni”, menționează că anul curent a fost ceva neobișnuit, nu ține minte o astfel de situație să fi întâlnit mai înainte. A fost și în SUA, și în Elveția, dar echivalent climei anului dat n-a mai văzut. La semănat solul a fost uscat, încolțirea s-a produs neuniform, aceasta a și afectat roada, conform tehnologiilor aplicate, se așteptau pe subdiviziune la roada medie de grâu de 6 tone la ha, dar au colectat doar 5,3 tone.
La seceriș, însă, ploile au depășit norma chiar de două ori, aceasta s-a reflectat și asupra calității, astfel glutenul în primele săptămâni de recoltă era 26 %, după ploi a scăzut la 22%, IDC–ul, în aceeași comparație a crescut de la 78%>86%>89%. Bariera este aproape critică, dar se menține în zona grâului alimentar. Gospodinele au și copt pâine din prima roadă , iar din colac au gustat mecanizatorii, plugarii.
Actualmente, mecanizatorii SRL-ului acordă servicii de ajutor colegilor, care n-au reușit să ducă la bun sfârșit secerișul.