În numărul precedent „Ziarul Nostru” a publicat un material privind starea lucrurilor a estradei de vară. Consiliul raional Soroca s-a autosesizat. Potrivit lui Iurie Todirean, vicepreşedintele raionului Soroca a fost creată o comisie care va studia problema creată în jurul estradei de vară. „Ziarul Nostru” va reveni cu detalii.
Parcul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”
Săptămâna curentă au demarat lucrările la construcţia parcului din preajma Palatului orăşenesc de cultură, loc de agrement, care poartă numele regretaţilor „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici”.
Vorba e de un obiect, care include o estradă de vară, havuz, bănci, pavaj în piatră albă de Cosăuţi şi un parc dendrologic – proiect câștigat de Consiliul Raional Soroca la Ministerul Mediului al RM, costul căruia se estimează la 760.000 de lei. Consiliul raional a alocat pentru înfăptuirea lucrărilor, deocamdată, 1 milion de lei. Antreprenor – SA „Magistrala Nistru”. Preşedintele raionului Victor Său a pus sarcina ca de Ziua Republicii – 27 august 2012 – aici să se desfăşoare măsuri cultural-artistice.
„Realitatea”-info.(a.2012)
Acum o lună în urmă ziarul nostru a relatat despre demararea lucrărilor de construcţie a estradei de vară în parcul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” situat în preajma Palatului orăşenesc de cultură.
Acest loc de agrement va îmbrăca o haină cu totul nouă. În aceste zile aici munceşte o brigadă de la SA „Magistrala Nistru” – diriginte de şantier Iurie Nacu şi maistru Ilie Popescu. Deja finisează lucrările de sudare a pereţilor viitoarei estrade.
– Mai avem încă mult de lucru, – zice Ilie Popescu, – dar ne vom strădui ca până la 27 august – Ziua Independenţei – să dăm acest obiect în exploatare. Cu atât mai mult că anume aici va avea loc prima amplă manifestare culturală – primul festival de muzică uşoară din Soroca.
Estrada de vară e doar prima piesă din complexul acestui loc de agrement. La etapa a doua spectatorii vor beneficia de o terasă pavată cu piatră albă de Cosăuţi, iar în jur va fi sădit un parc dendrologic cu copaci şi tufari exotici etc.
Cor. „R”. (a.2012)
Între metal,coteleț și … coloane antice
Acesta a fost, de fapt, laitmotivul discuţiilor publice, organizate de către conducerea raionului cu reprezentanţii societăţii civile. Deschizând parantezele vorba e de a găsi un concept al reconstrucţiei parcului „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” de viz-a-vis de Palatul orăşenesc de cultură. Unde, dintr-o parte stă clădirea propriu zisă a căminului cultural, iar din alta estrada de vară proaspăt construită din carcas metalic căptuşit cu tablă profilată. Dar cum să arate celelalte elemente ale parcului? Şi aici părerile s-au împărţit.
Ideea reconstrucţiei parcului în cauză planează de pe la începutul anului nouăzeci pe timpul aflării la cârma oraşului Soroca a lui Anatol Chişner, care, de facto, a şi iniţiat lucrările prin amenajarea Pieţii libertăţii şi parcului, care astăzi poartă numele lui Grigore Vieru. Următoarele piese, trebuiau să fie o trecere subterană cu ieşire la estrada de vară în formă de semicerc cu spatele spre Nistru. Din păcate s-au schimbat şi vremurile şi primarii, intenţia domnului Chişner rămânând prăfuită în sertarele meselor urmaşilor.
Pe parcursul a trei decenii practic în acest loc de agrement nu s-au făcut investiţii serioase, dar şi terenul a trecut din posesia primăriei în cea a Consiliului raional. Şi iată că în 2012 domnul preşedinte Victor Său revine la ideea reconstrucţiei parcului. S-au găsit şi bani pentru a ridica primul element al complexului. Care şi a stârnit dezbateri viz-a-vis de amplasarea obiectului nu la locul potrivit – sub gardul, care desparte parcul de nişte case semidărâmate. Şi, din acest motiv, a apărut necesitatea de a acoperi cu ceva locul cu pricina. Arhitectul raionului Ion Golovatîi vine cu ideea de a ridica în spatele estradei un gard din banere înalte, alţii mai au şi alte păreri. Una e cert: oricum n-ar astupa motanul „ceva”, totuna mirosul rămâne. Care ar fi fost necesitatea reamplasării estradei de vară? Iată întrebarea la care argumentele aduse nu sunt convingătoare. Precum nu este nici cea de îmbinare a două stiluri: retro şi modern. Să ne închipuim că de pe scena estradei metalice te pomeneşti într-o oază în stil retro cu coloane greceşti. Greu de conceput, nu? Apropo de scenă, dacă aceasta poate fi numită astfel. Nu cred că ar încăpea pe ea mai mult de zece oameni, dar dacă dă o ploaie cu vânt – s-a terminat concertul. O părere comună ar fi ca „estrada” de vară ridicată deja, să fie lăsată la locul unde se află, ca un depozit, sau veceu public, care s-ar potrivi aici de minune. Şi să se revină la vechiul şi bine chibzuitul proiect. Cu atât mai mult că un veceu public aici nu există.
Nimeni nu pune la îndoială necesitatea amenajării unui loc de agrement, pe care-l merită acest frumos oraş Soroca. Să credem că va fi anume aşa.
Cu atât mai mult că acest obiect se construiește pe banii noștri, ai tuturor. Şi pe locul potrivit va urca spre cer o estradă splendidă, aşa cum i-a fost cândva hărăzit.
Cor. „Realitatea plus” (a.2013)