Se caută clădire pentru morga din Soroca

0
379

Morga din Soroca nu mai poate activa în condițiile în care se află acum.  Un grup de medici de la spitalul raional Soroca, au participat în cadrul unei ședințe, împreună cu vicepreședintele raionului Iurie Todirean,  unde au vorbit despre situația în care se află la moment secția de examinare a cadavrelor, încercând astfel să vină cu un apel către administrație publică locală și către populație ca să fie identificată o clădire, unde ar putea fi reamplasată secția medico-legală și secția morfopatologie.

Actualmente atât medicul legist, cît și oamenii care apelează la serviciile acestuia sunt nevoiți să alerge în două locații, examinarea cadavrelor se face la morga din preajma spitalului raional, iar pentru a primi certificatele, rudele sunt nevoite să vină la secția medico-legală, care se află pe strada Mihai Eminescu.

Pe parcursul a 6 luni, în actuala încăpere unde se alfă morga, de circa 18-20 m2, au fost examinate 250 de cadavre. În plus, aici nu sunt nici măcar condiții minime pentru activitate, susține medicul legist, Nicolae Rusu.

Încăperea este una mică, nu corespunde cerințelor nici dintr-un punct de vedere. Problema aceasta a existat dintotdeauna, dar înainte erau mai mulți medici și lucru se făcea mai operativ, acum am rămas un singur medic pe două raioane și este foarte greu de făcut față situației. Frigider nu avem, condiții de păstrare a cadavrelor nu avem, iar uneori se întîmplă ca acestea să stea mai multe zile în morgă și pe timp de vară este imposibil, a menționat Nicolae Rusu, șeful Secției Medico-Legale Soroca, medic morfopatolog, Spitalul Raional.

Șefa spitalului, Angela Rusnac, a specificat că problema morgii nu este  problema spitalului, dar a administrației publice locale și întregii societăți, deoarece anual în spital decedează 100-120 de persoane, iar în raion 1000-1300, în plus din luna octombrie a anului trecut, morga din Soroca deservește și raionul Florești.

-Desigur cea mai bună variantă ar fi de a construi o morgă din temelie, dar la momentul de față, noi conștientizăm că nu sunt surse financiare, deoarece ar fi vorba de circa 40 milioane de lei. Iar dacă nu vom rezolva problema reamplasării, nu vom avea un serviciu medico-legal și morfopatologic adaptat cerințelor actuale, a precizat Angela Rusnac, directorul Spitalului Raional Soroca.

Pentru o activitate în condiții normale a serviciului medico-legal este necesară o clădire de aproximativ  200 m2, care de altfel ar constitui un centru, unde s-ar regăsi un serviciu de cartotecă, cabinet de examinare a pacienților, laborator morfopatologic, laborator histologic,    camera frigorifică.

O propunere parvenită în cadrul ședinței, pentru reamplasarea morgii, a fost una din clădirile de pe teritoriul fostei secții de ftiziopneumologie, de pe strada Decebal.

Potrivit vicepreședintelui raionului, Iurie Todirean, timp de câteva săptămâni, urmează ca o comisie de lucru alcătuită din reprezentanți ai administrației publice locale, consiliului raional și consiliului municipal să examineze mai multe clădiri disponibile  care ar corespunde cerințelor pentru a putea activa serviciul medico-legal și morfopatologic, iar ulterior vor fi organizate audieri publice pentru a prezenta aceste propuneri.

PUBLICITATE