La noi acasă la… Oclanda

0
719

La nord-vest de Soroca, se așterne o localitate pitorească în valea Găvanu din apropierea râului Nistru – Oclanda.  Satul își trăiește viața pe aceste locuri străvechi, secole la rând, fiind menționat documentar, pentru prima dată,  într-un ispisoc de la Grigore Ghica Vodă în anul 1729. Istoria acestei localități minunate, pe unde curge râulețul Murguleț, este relatată de Vasile Trofăilă în cartea ”Oclanda”, scrisă în 2005. De aici aflăm o curiozitate: denumirea satului ar proveni de la ”окладные” – slujitorii care colectau impozitul plătit de țărani.

Sătenii din Oclanda s-au remarcat, în toate timpurile, ca fiind printre cei mai gospodari din regiune, agricultorii obținând, deseori, recolte record la diverse culturi: sfeclă de zahăr, legume, fructe, floarea-soarelui, grâu. O plimbare prin localitate lasă impresia unui sat al florilor, fapt confirmat de macii sălbatici presărați peste tot în jur, dar și de trandafirii înfloriți prin gospodării. Mai mult de jumătate dintre locuitorii satului sunt ucraineni de naționalitate – un aspect important în dezvolarea culturii locale. În Oclanda activează ansamblul folcloric ”Barvinok”. Nicio sărbătoare nu se petrece fără bucate tradiționale ucrainești cum ar fi ”Testo krucenoe”. Sătenii sunt oameni primitori și deschiși spre comunicare. Vor arăta și vă vor conduce spre cele mai frumoase locuri de vizitat.

Amplasarea geografică: Oclanda este o localitate situată la distanță de 31 km de centrul raional Soroca și la 153 km de Chișinău. Accesul spre localitate se face pe drumul R9.

Date statistice:  Populația: 689 persoane,  dintre care 62,26%  locuitori sunt, de naționalitate, ucraineni; 34, 11% – moldoveni/români, alte naționalități. 317 gospodării.

 Personalități remarcabile:

  • Pavel Cebotari – cetățean de onoare al raionului Soroca.
  • Tatiana Revenco, fost deputat în Sovietul Suprem al URSS. DE VIZITAT:Brigada de tractoare

    La intrarea în satul Oclanda se află una dintre cele mai prospere gospodării agricole din raionul Soroca, SRL ”Oclanda-Agro”, condusă din 1998 de Pavel Cebotari. O gospodărie model, frumos îngrijită de întreaga echipă de angajați. Aici au fost în vizită mari funcționari ai statului, de la miniștri până la președinte de țară, dar și oameni simpli care vor să cunoască un exemplu reușit în agricultură. Din sursele financiare ale acestei societăți a fost finanțată construcția bisericii din sat, precum și multe alte lucrări necesare comunității: amenajarea centrului localității, asigurarea grădiniței cu aparate electrotehnice, crearea unui loc de agrement pentru săteni, pe malul Nistrului, reparația fântânii, a monumentului eroilor etc. Pentru rezultate excepționale în muncă, pentru dragostea și grija față de oamenii din sat, domnul Pavel Cebotari a fost decorat cu ordinul ”Gloria Muncii”.

    Pavel Cebotari, către tineri: ”Toate lucrările realizate în sat, de către generația noastră, va rămâne vouă moștenire. Trebuie să păstrați și să aveți grijă de fiecare loc din localitate și la rândul vostru să contribuiți la dezvoltarea ei. Iubiți satul, locul unde v-ați născut, unde locuiți, căci în afară de noi, cine va veni să construiască? Străinul nu va veni și nu va face nimic. Sunt fericit că am ajuns să văd acești copaci, centrul satului amenajat cu aportul meu nemijlocit, biserica ridicată. Simt că nu am trăit degeaba. Eu trăiesc pentru oameni.”

    Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” (1992) se ridică măreț pe vatra satului. Într-o plimbare pe străzile învecinate se poat observa mai multe case tradiționale. Hramul satului se sărbătorește pe 21 septembrie.

    Centrul satului: Aici se află primăria condusă de primarul Evghenii Civiriuc; grădinița de copii ”Rodnicioc”(funcționează din 1947); stația de autobuz și Monumentul Eroilor. În sat mai funcționează oficiul poștal, oficiul medicului de familie (Asistentă – Liudmila Vacari), bibliotecă, cămin cultural, magazine. La fântână: Pe malul pitoresc al Râului Nistru, în imediata apropiere a satului, se află un loc minunat amenajat pentru odihnă – ”La Chirica”. Peisajele din jur sunt neasemuit de frumoase: păduri, ape, păsări sălbatice, maci roșii – toate de admirat într-o liniște relaxantă a naturii. O fântână cu apă limpede și rece a fost construită aici prin anii  ’30 ai secolului trecut. Recent, acest spațiu a fost renovat și amenajat cu toate cele necesare unei activități de agrement în aer liber: masă cu scaune, echipament pentru grătar etc. Este locul perfect pentru un popas în mijlocul naturii.

    Date de contact:

    • Primăria – tel.: 0 230-44536;
    • Oficiul poștal – tel.: 0 230-44533; cod poștal: MD-3027
    • SRL”Oclanda-Agro” – 0 230-44519, 0 230-44530; http://www.oclanda-agro.moldagro.md/

    Top 5 nume de familie cele mai populare: Cebotari, Tarasiuc, Vacari, Rudac, Labliuc.

    Realizat de Ludmila Talmazan

 

PUBLICITATE