În cadrul Bibliotecii publice raionale”Iulian Filip” Drochia, s-a desfășurat ciclul de instruiri în domeniul educației nonformale, prezentat de un profesionist neîntrecut în acest domeniu, metodist la Biblioteca Județeană Dîmbovița ”Heliade Rădulescu” din Tîrgoviște, România, expertul Vlăduț Andreescu.
Acest proiect de educație nonformală a fost aplicat cu succes la Fondul de Dezvoltare a Bibliotecilor, în cadrul Programului Novateca de specialistul de biblioteci de la Secția cultură Drochia, Ala Bugai, de comun acord cu BPR ”Iulian Filip”, care au considerat necesar de a avea o astfel de experiență. Deoarece pentru bibliotecile din Moldova, educația nonformală este un domeniu prea puțin cunoscut, în lista participanților au fost incluse încă 4 raioane, printre care: Dondușeni,Rășcani, Glodeni și Fălești. Bibliotecarii au aflat lucruri utile și interesante despre educația nonformală, lucruri care-ți dezvoltă creativitatea, spiritul competitiv și abillități de a crea proiecte – toate acestea fiind învățate prin intermediul jocurilor de către cel mai tare expert în domeniu.
Grație jocurilor creative și educaționale, bibliotecarii au prins firul secretului cum pot atrage utilizatorii la bibliotecă, cum pot să le ofere o doză bună de energie, cum să se simtă degajați și liberi cînd vorbesc în public, au învățat cum pot contribui la soluționarea problemelelor comunității, prin metodele nonformale, ieșind în stradă pentru a afla aceste probleme.
Bibliotecarele au înțeles pe parcursul ședințelor de instruire valoare inegalabilă a lucrului în echipă, au învățat să asculte, să-și exprime opiniile, să discute eficient, să participe la dezbateri, să găsească soluții la problemele discutate. Au aflat pentru prima oară cum poți să inițiezi un Teatru Forum și Teatru Labirint într-o bibliotecă, atunci cînd mulți mai sunt de părerea că în bibliotecă poți veni numai după cărți. Lucruri extraordinare s-au întîmplat aceste 5 zile de instruiri, care au trecut foarte repede. Au onorat cu prezența pe parcursul instruirilor coordonatorul de la Novateca, d-nul Andrei Gavriliță și d-na Lidia Kulikovski, expert la Centrul Național de Excelență pentru Bibliotecari din mun.Chișinău, profesionist în biblioteconomie, care a oferit sfaturi utile bibliotecarlor, participînd și dumneaei cu multă plăcere la toate exercițiile practice. Toate aceste zile de livrare a instruirilor au fost pline de energie pozitivă, de acțiune, distracție și cunoștințe inegalabil de prețioase în lucrul cu oamenii, în relațiile de colaborare cu APL, dar și în rezolvarea problemelor din comunitate prin intermediul ineditelor metode nonformale. Acum participantele vor avea de atins un obiectiv important, de responsabilitate majoră. Aceste cinci raioane Drochia, Rîșcani, Dondușeni, Fălești și Glodeni, care au fost bine instruite în acest domeniu, își vor compila un plan de activitate în educația nonformală în raioanele vecine, pentru a pregăti bibliotecari formatori. Este o echipă instruită profesionist, ce va împărtăși cu plăcere cunoștințele acumulate și celorlalți colegi. Expertul din România, Vlăduț Andreescu, a rămas plăcut impresionat de dorința de a învăța, de abilitățile și creativitatea bibliotecarilor noștri, fiind ferm convins că implementarea programului de educație nonformală în bibliotecile din Moldova, va fi unul de succes.
Un asemenea curs a fost livrat în Moldova pentru prima oară și va contribui indiscutabil la schimbarea lucrurilor spre bine, atît în activitatea bibliotecilor și colaborarea eficientă cu membrii comunității, cu instituțiile de învățămînt, cu APL, cît și obținerea unor rezultate performante în educația nonformală. Bibliotecile din Moldova merită un viitor mai bun și mai prosper!