Festivalul ”Fanfara argintie” și iarmarocul “Produs de Soroca”, vă așteaptă!

0
541

Comitetul organizatoric s-a întrunit  la una din ultimele ședințe privind desfășurarea  Festivalului Național “Fanfara argintie” și a iarmarocului “Produs de Soroca”. Aici autoritățile, șefii de direcții și secții, conducătorii și reprezentanți ai mai multor instituții au discutat detalii cu privire la numărul de participanți, locurile de amplasare în cadrul iarmarocului, condițiile și regulamentul de participare. La iarmarocul “Produs de Soroca” vor participa peste 50 de agenți economici cu diverse produse. Din aceștia în piață se vor regăsi circa 20  de agenți economici din sfera alimentară.

Tudor Moraru, șeful Direcției Raionale Soroca pentru Siguranța Alimentelor

Iarmarocul are mai multe compartimente, dacă e să ne referim la compartimentul alimentar, avem peste 20 de agenți economici. Aici fac parte producătorii de miere de albine, producătorii de produse lactate, mezeluri, afumături. Totodată va fi și o prezentare de animale de blană și păsări exotice. Expozițiile vor fi cu prezentări, iar ulterior cu vînzare. Toți producătorii din domeniul alimentar o să fie amplasați în Piața Libertății, iar o parte din ei vor fi și în parc. Preconizăm ca în jurul orelor 9.00, oamenii să poată deja să viziteze tîrgul.

La Festivalul “Fanfara argintie” participă 13 colective în programul de concurs, iar 4 orchestre vor evolua în recital. Este vorba de orchestra din Rezina, care la ediția trecută a câștigat premiul mare al festivalului, fanfara din s. Cacicovca, raionul Iampol, Ucraina și două orchestre din România,  „Fanfara de la Valea Mare”, com. Ivăneşti- Judeţul Vaslui şi  fanfara din s. Stamate, com. Fîntînele- Judeţul  Suceava, România.

Grigore Bucătaru, șef Secția Cultură și Turism Soroca

Suntem pe ultima sută de metri pentru pregătirea festivalului, desigur în paralel pregătim și iarmarocul “Produs de Soroca”, pentru ca oaspeții și locuitorii raionului să se simtă bine. Pregătirile sunt în toi, toate orchestrele au confirmat prezența, avem un repertoriu bine determinat conform regulamentului. Este și o idee de a mai combina scenariu cu ceva teatralizat. La poarta de la intrare va fi un boier cu niște străjeri ca pe timpuri, care vor invita oamenii la festival și iarmaroc. Vom avea și  fanfară militară, orchestra din Soroca cu majorete și dansuri. Soroca totdeauna a pus valoare pe acel profesionalism al colectivelor artistice.

Organizatorii susțin că evenimentul va fi unul de excepție, cu muzică frumoasă, dar și posibilitatea de a afla mai multe despre producătorii și prestatorii de servicii locali.

Ghenadie Muntean, președintele raionului Soroca

Au mai rămas câteva zile pînă la Festivalul “Fanfara argintie”, care este deja la cea de-a XV-a ediție, dar și pînă la prima ediție a iarmarocului “Produs de Soroca”. Este un lucru binevenit, deoarece astfel locuitorii raionului, a municipiului, vor afla mai îndeaproape ce se produce la noi în teritoriu, căci sunt sigur că mulți oameni nu cunosc ce se produce la noi în raion, fie produse alimntare, fie confecții sau alte produse.  Am decis să îmbinăm aceste două evenimente ca venind la festival, oamenii să poată procura anumite produse, ca să combine, astfel, plăcerea cu odihna. Invităm toți doritorii să vină la Festivalul “Fanfara argintie” și la iarmarocul “Produs de Soroca” să ne bucurăm împreună de această sărbătoare minunată.

În cadrul festivalului vor evolua fanfare  din raionele : Soroca, Şoldăneşti, Comrat,  Leova, Ştefan -Vodă,  Căuşeni,  Orhei, Tiraspol, Sângerei, Floreşti, Criuleni, Drochia, Rezina, „ Fanfara de la Valea Mare”, com. Ivăneşti- Judeţul Vaslui şi  fanfara din s. Stamate, com. Fîntînele- Judeţul  Suceava, România, Orchestra  militară a brigăzii 1 infanterie motorizată „  Moldova” dar şi  fanfara din s. Cacicovca, raionul Iampol, Ucraina.

Festivalul “Fanfara argintie”, care se va desfășura la data de 9-10 iunie, are ca obiectiv revalorificarea  formelor tradiţionale  de interpretare a melodiilor folclorice de către  fanfarele populare, popularizarea  muzicii tradiţionale de fanfară şi de promenadă, dar şi îmbogăţirea repertoriului  orchestrelor de  fanfară. La data de 10 iunie, ora 11.00, în Piața Libertății din orașul Soroca, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, iar expozițiile din cadrul iarmarocului vor fi expuse atât în piață,  în parcul Grigore Vieru, cît și pe străzile alăturate. Iarmarocul vine să promoveze atât imaginea culturală a  raionului, dar și sfera economică locală.

 

În program:

9  iunie 2018

 17.00 –  20.00        –  Evoluarea fanfarelor  în locurile publice din mun. Soroca:  Cetatea Soroca,  Parcul „Gr. Vieru”, Colegiul Tehnic Agricol, Liceul „Ion Creangă”,  Uzina „Hidroimpex”, Magazinul „Fourchette”,  microraionul Soroca – Nouă.

10  iunie 2018

10.30            –     Parada  fanfarelor pe  str. Independenţei, Ştefan cel Mare şi Piaţa Libertăţii;

11.00            –     Deschiderea oficială a festivalului-concurs și a tîrgului “Produs de Soroca”

11.30            –     Concursul fanfarelor, vizitarea expozițiilor, înmînarea diplomelor                                    participanților la iarmaroc.

15.00            –     Recitalul fanfarelor din or. Rezina, România şi din Ucraina

16.30            –     Înmînarea premiilor şi diplomelor de laureat.

Festivalul ”Fanfara argintie” este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării  din Republica Moldova, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Consiliul Raional Soroca,  Secţia Cultură şi Turism în parteneriat cu Primăria mun. Soroca.

PUBLICITATE