Formația folclorică ”Busuioc”, care se află în topul Colectivelor-Model din Republică s-a regăsit la loc de cinste și de astă dată, la Festivalul de colinde și cîntece pascale „Pascala-2018”, care s-a desfășurat la 21 aprilie în Scuarul Catedralei Mitropolitane “Nașterea Domnului” din Chișinău, organizată de Uniunea Muzicienilor din Moldova, în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Atmosfera armonioasă, plină de dragoste față de valorile creștine, pasiunea față de tradițiile și obiceiurile acestui plai mioritic au dominat sărbătoarea, care a adunat cele mai tari colective din republică. Formația folclorică “Busuioc” din orașul Drochia, ghidată cu mult har și talent de un pasionat și profesionist conducător Galina Pavalencu, a prezentat un inedit buchet de cîntece pascale, interpretate cu neîntercută măiestrie și dedicație. Am susținut un mic dialog cu cea, care este sufletul colectivului și de fiecare dată, cu ieșirea acestei minunate formații în scenă, face ca să se oprească inima în loc ascultîndu-i cu deosebită plăcere, iar cîntecele pline de suflet te copleșesc pînă la lacrimi.
Doamnă Galina Pavalencu, știm că aveți o vastă experiență de muncă asiduă, din anul 2001 fiind conducător al acestei formații, care a dus faima raionului Drochia în țară și dincolo de hotarle ei. Care este, în opinia umneavoastră cheia succesului unui colectiv?
Nu este necesar să faci lucruri extraordinare, pentru a obține rezultate extraordinare. Este nevoie doar de munca perseverentă zi de zi, implicare la maxim și cu dăruire de sine. Și un lucru nu mai puțin important – trebuie să-ți placă cu adevărat ceea ce faci și atunci succesul neapărat îți va aparține.
Știm că sunteți unul din colectivele cele mai solicitate la diverse evenimente, organizate atît la locul de baștină, cît și alte localități din țară și de peste hotare. Puteți să ne relatați cîteva din succesele pe care le-ați avut?
Da, avem cu ce ne mîndri pe parcursul acestor ani de activitate. În primul rând participăm la toate evenimetele organizate în orașul natal și raion, inclusiv Festivalul raional al obiceiurior de iarnă ”Leru-i ler cu flori de măr”, la care ne prezentăm cu măști confecțonate de noi înșine, grație unui ciclu de lecții de master-clas,oferit cu mult profesionalism de un expert în domeniu din România, Daniela Onică Podariu, cărei îi aducem sincere mulțumiri și, desigur în cadrul Festivalului Mărțișor 2018, la care anul acesta am evoluat cu un program aparte pentru publicul drochian. În fiecrare an participăm la Festivalul cîntecului păstoresc ”Sună tălăncile” din s.Ochiul Alb, care se organizează tradițional de Sf.Gheorghe, la festivalul ”Satule,mîndră grădină” din s.Chetrosu, la Festivalul obiceiurilor de Ispas la Nicoreni. Am participat la Festivalul-concurs ”Pe dealul Chihlăului” din s. Mășcăuți, Criuleni trei ani la rând și Festivalul folcloric ”Frunza Nucului” din Bardar, Ialoveni, cu colectivele cărora suntem înfrățiți. Nu am ratat ocazia de a participa și la Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de nuntă din Strășeni. Și peste hotarele țării am avut fericita ocazie să participăm la Festivalul ”Serbările pădurii” din Botoșani, Vorona, înfrățindu-ne cu formația folclorică ”Vatra”, conducător artistic Mariana Honcieru. Am fost invitați de mai multe ori și în cadrul emisiunilor televizate ”La noi în sat” la Moldova 1 și la CTC Moldova, la care am prezentat cele mai selecte și autentice piese.
Puteți să ne împărtășiți ce planuri de viitor are Formația ”Busuioc” în timpul aropiat?
La 6 mai vom participa ca invitați speciali la Festivalul obiceiurilor păstorești din s.Pelivan, raionul Orhei, iar la 17 mai vom participa tradițional la Festivalul obiceiurilor de Ispas la Nicoreni. Orice evoluare pentru noi înseamnă multă muncă, repetiții în fiecare zi, o responsabilitate majoră și dragoste inepuizabilă față de folclor, ceea ce le dorim și la toți colegii noștri de breaslă.
Să dorim formației folclorice ”Busuioc” multă baftă și noi victorii în promovarea datinilor, tradițiilor și cîntecului popular și să strălucească mereu ca o pierlă nestemată în cununa tezaurului folcloric al acestui neam.
Realizat de Ala Bugai