Ziua Bibliotecarului în r.Moldova este sărbătorită pe 23 aprilie începând din anul 2001. Bibliotecile publice din Republica Moldova au devenit centre comunitare dinamice, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități interactive, prin asigurarea accesului la tehnologii performante și suport din partea bibliotecarilor instruiți.
Bibliotecile publice din raionul Drochia, grație Programului Novateca, au devenit adevărate Centre comunitare, cu realizări performante în folosul comunității. La 23 aprilie, curent, Secția cultură Drochia, administrația bibliotecii pubice raionale „Iulian Filip” din orașul Drochia, a organizat o sărbătoare de excepție, consacrată Zilei Bibliotecarului.La eveniment au fost prezenți oaspeți de onoare: președintele raionului Drochia, d-nul Vasile Grădinaru, Vice președintele Consiliului Raional Drochia, Vitalie Josanu și Corneliu Pandevici, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, care a venit cu mesaj de felicitare din partea Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, d-na Monica Babuc, oferind Diploma de Excelență pentru colectivul Bibliotecii publice raionale ”Iulian Filip”din or.Drochia. Mesaje de felicitare, diplome și flori au fost oferite bibliotecarilor,de către președintele raionului, Vasile Grădinaru, din partea Consiliului raional Drochia, de Rodica Lozovan, șef interimar Secția cultură Drochia. Cu mesaj de felicitare și relatări despre succesele obținute la implementarea programelor și proiectelor propuse de Novateca, au venit Ala Bugai, specialist principal biblioteci Secția cultură și Lidia Gontea, metodist la BPR ”Iulian Filip” și formator Novateca. Cu un mesaj de felicitare pentru toți bibliotecarii din raion și cu diploma din partea BPR ”Iulian Filip” a venit și d-na Maria Cojocaru, directorul BPR ”Iulian Filip”,care a transmis și un mesaj din partea d-nei Elena Pintilei, directorul BNRM, pentru munca nobilă și succese remarcabile, pentru dedicația și profesionalismul bibliotecarilor din Drochia.
Evenimentul a fost întregit de un program de concert, susținut de interpretul Victor Cemortan (Casa Centrală de cultură) și invitatul special Oleg Herescu, care au delectat pe cei prezenți cu un repertoriu impresionant. Au fost spuse multe cuvinte frumoase, s-a menționat despre rezultatele și succesele obținute în urma activității de zi cu zi a bibliotecarilor, grație schimbărilor și modernizării bibliotecilor- într-un cuvînt, a fost o gală a succeselor, cîștigate prin munca neobosită,stăruință și sacrificiu.
Dragi bibliotecari! Fie ca Lumina Cărţii pe care o răspândiţi pretutindeni să lumineze sufletele şi cugetele noastre, îndrumându-ne către viitorul cel bun, să rămîneți mereu acei Ambasadori și promotori ai valorilor culturale, să fiți mereu călăuza celei mai nobile lucrări spirituale, la care sunteți angajați și să duceți mai departe torța înțelepciunii în inima generațiilor acestui plai mioritic!