Pomul Vieții – cartea de vizită a tradițiilor de Blajini în satul Șuri

0
2616

După luminatul praznic de mare bucurie în cinstea Învierii Domnului, creștinii au sărbătorit Paștele Blajinilor, cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii în cinstea celor adormiți. E cel mai frumos obicei al lor. Pentru această zi se fac din vreme anumite pregătiri și la cimitir, și acasă, aceste din urmă cer și cheltuieli. În ziua de Paștele Blajinilor, toată lumea, femeile, copiii și unii bărbați vin la biserică, la sfînta slujbă, iar alții se duc de-a dreptul la cimitir.

Și în satul Șuri din raionul Drochia, gospodinele fac pregătirile necesare, ca această zi să fie una specială. O frumoasă tradiție în acest sat, moștenită din bătrîni este Pomul Vieții, care trebuie obligatoriu să aibă trei ramuri, împodobite cu bomboane, ciocolate și biscuiți. Dupa panahida de obște, la care se pomenesc încă o dată toate pomelnicele date pentru pomenire în biserică, se fac scurte litii pe la morminte. Cînd preotul vine să stropească cu apă sfințită mormîntul, totul déjà trebie să fie pregătit: pomii împodobiți, pomenele, colacii cu lumînări și ouă roșii, păscuțe, cozonaci. După ce sunt sfințite, pomenele se împart celor, pentru care sunt menite întru pomenirea răposaților și se taie câte o creangă împodobită din Pomul Vieții.

E adevărat că această tradiție frumoasă trăiește și în prezent, dar nu mai este cum a fost. Oamenii vin mai puțini la cimitir și cei care vin se grăbesc înapoi. Bucuria de altă dată de Paștele Blajinilor nu mai este aceeasi, astăzi. Dacă în vremurile de odinioară oamenii își puteau permite să împodobească câte 8-10 pomi, acum, din cauza lipsei de bani, fac doar câte 2-3, sau chiar numai cîte unul. Asemenea practici mai sunt contestate și în satele Mîndîc și Gribova din raionul Drochia, în alte sate- mai puțin. Alții vin doar cu colaci și ouă roșii, fiindcă, din cauza prețurilor mari, nu-și mai pot permite să săvîrșească obiceiul ca pe timpuri. Tot mai  mulți slujitori ai bisericii afirmă că bucatele și băutura, aduse la cimitir, este un obicei  păgîn și nu se permite de a cinsti memoria celor răposați cu mese întinse la morminte. E creștinesc ca oamenii să meargă la cimitire, dînd de pomană ouă roșii, pască sau cozonac și să pună flori pe morminte, iar acasă să servească băutura și bucatele pregătite. Dar, cum spune zicala: fiecare bordei – cu-a lui obicei. Un lucru este cert: că băștinașii din satul Șuri vor continua să împodobească de Paștele Blajinilor acești pomi, dacă-i va ține sau nu buzunarul, fiindcă este un obicei, care îi definește și care este pentru șureni cartea de vizită a tradițiilor de Blajini.

PUBLICITATE