La fabrica de unt din Floreşti zilnic 10-12 autospeciale aduc cel puţin 40 de tone de lapte. Materia primă se achiziţionează la 70 de puncte de colectare dislocate în raioanele Briceni, Edineţ, Drochia, Floreşti, Sîngerei şi Soroca. La întreprindere laptele se transformă în caşcaval, brânză, unt, smântână, chefiruri, iogurturi. În ansamblu sortimentul de producţie – marfă întruneşte 64 de denumiri, ce e livrată în diferite regiuni ale ţării.
– Deşi concurenţa de produse lactate e destul de tensionată, noi nu cedăm poziţiile, – declară directorul întreprinderii Pavel Grigoraş. – În anul precedent nivelul de achiziţii a materiei prime a crescut cu 10 la sută. S-au produs lactate în valoare de 185 milioane de lei sau cu 6 milioane mai mult decât în anul trecut.
La fabrică muncesc 250 de angajaţi. Majoritatea din ei sunt localnici, fiind asiguraţi cu un loc stabil de lucru, un salariu decent, achitat fără întârzieri.
Pentru a evita careva abateri de la calitatea materiei prime probele de lapte trec prin trei laboratoare, unde se stabilesc toţi indicii fizici, chimici, biologici.
– E un lucru migălos, însă se face cu multă responsabilitate şi exactitate, – afirmă şefa de laborator Nina Nicoară. – Dar laboranţii mai au o funcţie şi mai importantă. Să nu admită devieri de la standardele de calitate a producţiei finite.
În fiecare zi la orele zece, specialiştii întreprinderii în frunte cu directorul sunt prezenţi la ora calităţii de degustare şi apreciere a tuturor componenţilor producţiei. Fără decizia comisiei marfa nu se eliberează spre comercializare. La întreprindere e aplicat sistemul de calitate ISO-22000 şi elaborat planul de autocontrol.
– Noi suntem obligaţi şi responsabili să asigurăm siguranţa alimentară şi acest obiectiv e permanent pe prim plan, – afirmă Pavel Grigoraş.
Cu Nina Nicoară şi tehnologul pentru evidenţa producţiei Tatiana Ogorodnic trecem prin secţii. E o plăcere să admiri cât de organizat decurge procesul tehnologic. Operatorii îşi cunosc bine obligaţiunile. Majoritatea funcţiilor sunt automatizate. Lilia Şura „veghează” cum decurge prelucrarea primară a laptelui. Iar Victor Ceban e responsabil de îmbutelierea chefirului. Ion Gorbievschi a studiat calculatorul, dar mai pe plac i-a venit lucrul de fabrică. De un an el munceşte ca operator la linia de ambalare a laptelui, smântânii, chefirului. Într-un schimb el eliberează de pe conveier peste 5 mii de pachete.
Una din cele mai experimentate lucrătore ale fabricii e Galina Ţîmbaliuc. La această întreprindere ea e deja 38 de ani, angajând în prezent să fie maistru – tehnolog în secţie de brânzeturi.
Administraţia mult îl apreciază pe operatorul de la linia de ambalare a untului Ghenadie Usatîi. El e la fabrică mai bine de un deceniu.
– E responsabil, onest, îşi exercită funcţiile cu multă străduinţă. Soţia sa Tatiana e maistru în secţia de brânzeturi. E familie în care avem multă încredere, – zice tehnologul Tatiana Ogorodnic, că munceşte în industria de lactate 40 de ani.
În secţia de caşcavaluri e mai linişte. Aici producţia trebuie să se „coacă” pentru a ajunge la condiţiile necesare.
– La dispoziţia consumatorilor punem 5 denumiri de caşcaval, spune maistrul de secţie Lidia Muntean. – Producţia aici se ambalează, e datată ziua fabricării. Totul se face cu respectarea strictă a regulilor sanitare.
E important şi faptul, că la fabrică domină o atmosferă de creativitate, de modernizare a procesului tehnologic, de implementare a noilor proiecte tehnice. Toate acestea garantează dezvoltarea continuă a întreprinderii şi livrarea producţiei înalt calitative.