Proiectul ”Cusanone” , aparataj performant, diagnosticare exactă

0
511

La spitalul raional Florești a finalizat implementarea proiectului japonez ”Cusanone”. Grație acestui fapt instituția a beneficiat de un suport financiar pentru procurarea echipamentului medical în valoare de 1 milion 850 de mii de lei. La eveniment a participat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Masanobu Yoshii.

În cadrul acestui proiect Guvernul Japoniei a acordat spitalului din Florești pentru achiziționarea echipamentului medical un grant în valoare de 97586 de dolari SUA. În acest scop încă 395 de mii de lei a alocat Consiliul Raional Florești. Astfel au fost procurate 6 aparate diagnostice sofisticate, ce deja sunt puse la dispoziția medicilor și pacienților.

– A fost o satisfacție să activez în cadrul acestui program, – a menționat coordonatorul de proiect, medicul farmacolog cliniciar Ion Manole. – Toate problemele se soluționau în mod rapid. Acum la spital avem ecograf digital, gastroendoscop cu video, analizator biochimic automat. Dacă anterior investigaţiile durau 2-3 zile, apoi actualmente într-o oră se fac 300 de analize.

– Am câștigat în operativitate, calitate, eficienţă – a concretizat directorul spitalului Valeriu Nichiforciuc. – Acum e exclusă necesitatea de a trimite pacienţii pentru a stabili diagnozele la Chişinău sau la alte instituţii de profil.

Medicul endoscopist Petru Barbăroş şi asistenta medicală Valentina Bunescu au demonstrat ambasadorului japonez cum funcţionează aparatajul, cât de rapid şi precis se pot efectua investigaţiile.

– Totul se vede pe monitor, erorile sunt excluse, – spune Petru Barbăroş. – Cu acest aparat deja am efectuat peste 1000 de explorări endoscopice şi nici odată n-am dat greş.

În secţia endoscopie şi ecografie echipamentul e instalat şi funcţionează în 4 saloane. Cu aparataj performant e utilat şi laboratorul spitalului. Medicul-laborant Ecaterina Ciocîrlan afirmă că concomitent aici se face 50 de analize. Utilajul exclude orice greşeală umană, fiindcă investigaţiile se execută în mod automatizat.

Conform datelor statistice până în prezent la spitalul din Floreşti cu noul echipament au fost efectuate circa 90 de mii de analize biochimice, peste 23 de mii de analize hematologice şi 42 de mii de analize ale urinei, 5500 de examinări ecografice şi 1000 de explorări endoscopice.

– E semnificativ faptul, ca excelenţa sa Masanobu Yoshii a venit la noi după un an de la instalarea utilajului. Astfel s-a convins că banii au fost folosiţi eficient şi aparatajul nu se  prăfuieşte pe undeva, ci funcţionează spre binele pacienţilor, – a accentuat Valeriu Nichiforciuc. – Astfel a progresat mult şi personalul medical în depistarea maladiilor în stadii precoce, stabilirea corectă a diagnozelor şi efectuarea unui tratament mai eficient. Acum, repet, floreştenii nu sunt nevoiţi să plece pentru investigaţii în alte părţi, ci dimpotrivă, la noi se adresează locuitorii din alte raioane.

Ambasadorul Masanobu Yoshii s-a arătat satisfăcut de faptul că la Floreşti se acordă atenţie sporită dezvoltării medicinii şi instituţiile de profil sunt susţinute financiar de consiliul raional.

– Acest lucru ne dă speranţa să continuăm colaborarea şi să tindem spre elaborarea unor noi proiecte, – a spus ambasadorul. – Anual noi suntem prezenţi în 44 de proiecte de asistenţă. În martie Ambasada va lansa încă 6 proiecte în comun cu instituţiile publice din republica Moldova.

În final excelenţa sa a avut o întâlnire cu personalul instituţiei. În semn de recunoştinţă Valeriu Nichiforciuc a înmânat oaspeţilor japonezi – suvenire executate în stil naţional moldovenesc.

La eveniment a participat vicepreşedintele raionului Floreşti Vladimir Gutium.

PUBLICITATE