Va fi sau nu redeschisă școala din satul Țepilova?

0
393

Redeschiderea școlii primare din satul Țepilova raionul Soroca a devenit un subiect tot mai discutat în ultimul timp. Când instituția a fost închisă, părinții  s-au pronunțat împotriva acestui proces. Ulterior cei mai mulți copii au fost înscriși la Liceul Ion Creangă din Soroca, dar și la școala din satul Regina Maria. Acum când Ministerul Educației a anunțat că școala își va relua activitatea nu toți părinții doresc ca copii lor să revină la școala primară din sat, mai ales cei, copii cărora anul acesta finisează clasa a patra. La Direcția de Învățământ există mai multe cereri depuse de părinți, prin care aceștia solicită redeschiderea școlii. Totodată sunt și câțiva părinți care spun că nu știu nimic despre aceste cereri semnate din numele lor. Potrivit șefului Direcției de Învățământ Soroca, Ghenadie Donos, în instituția din satul Țepilova au fost create condiții, acum rămâne doar ca școala să întrunească numărul necesar de elevi. Iar la data de 25 ianuarie  subiectul va fi discutat în cadrul ședinței consiliului raional, unde se va decide soarta instituției. În satul Țepilova sunt 37 de elevi de vârstă corespunzătoare claselor primare.

 

Situația optimizării și redeschiderii școlilor în

Florești, Dondușeni și Drochia

Tudor Tertea – șef Direcția de Învățământ Florești

În ultimii doi ani în raionul Florești au fost închise două instituții, gimnaziul Ion Vodă și școala primară Bursuc. La școala din Bursuc erau 16 elevi și nu erau condiții, la gimnaziul Ion Vodă argumentele în defavoarea acestei instituții au fost numărul mic de elevi și lipsa cadrelor didactice. Anterior a fost reorganizată instituția din Lunga, am încercat să o  redeschidem ca gimnaziu, fiindcă acolo e școală primară, însă din 57 de părinți și elevi chestionați, am văzut că 12 sunt pentru continuarea studiilor în localitate, iar 45 sunt împotrivă. La moment dorim ca la Ion Vodă că creăm un complex educațional, școală primară – grădiniță. Urmează să vedem, deoarece numărul de elevi este mic, dar dacă o facem în complex cu grădinița și stabilim un singur buget, atunci planificăm ca începând cu 1 septembrie să redeschidem aici școală primară – grădiniță.

Nina Juraveț – șef Direcția de Învățământ Dondușeni

În raionul Dondușeni au fost optimizate cinci instituții. Ne-am străduit să nu închidem instituțiile în masă. Deși era directiva ministerului, ne-am străduit să analizăm situația reală, pentru că deficitul de buget, este deficit de buget, iar confortul copiilor este cu totul altceva. Ne-am opus reformelor structurale, dar a venit momentul când cu adevărat a fost nevoie de careva schimbări. Spre exemplu pe teritoriul primăriei Frasin erau două instituții, Codreni și Frasin și la o distanță de 3 km nu era real de menținut două școli. La Pivniceni am dorit să menținem școală primară, dar administracția publică locală a refuzat să facă gimnaziu – grădiniță, am mers pe calea optimizării și am închis de tot școala, însă instituția este la o distanță de 5 km. La Teleșeuca, înstituție cu două limbi de instruire, deficitul de buget era enorm, iar numărul de copii foarte mic, am mers pe calea optimizării, dar a rămas școală primară. Copii s-au asimilat foarte bine în gimnaziul Crișcăuți cu instruire în limba română, și gimnaziul Pocrovca cu instruire în limba rusă. La Briceni treapta gimnazială a fost asimilată de gimnaziul Cernoleuca. Consider că dacă numărul de copii este mic, este imposibil de întreținut o instituție de învățământ, cum se plătește per elev, surse financiare nu ajung și respectiv dezvoltarea este puțină. La moment în raionul Doundușeni cred că nu există nici o instituție care ar avea dovezi obiective pentru a reveni la școala de unde au fost transferați copii la alte instituții.

Ion Recean – șef Direcția de Învățământ Drochia

În viziunea mea este prematur să vorbim acum de redeschiderea a careva școli în raionul Drochia din cauza lipsei de copii. Nu este sensul să fie deschisă o școală în care să învețe 15 copii, simultan în aceeași clasă să facă studiile elevi din clasa I-a, II-a, III-a. Eu chiar ca părinte nu aș fi deacord, deoarece nu există calitate. În raionul Drochia au fost optimizate cinci școli, iar în unele sate unde au rămas școli primare nu putem menține elevii, pentru că părinții au văzut că la școlile de circumscripții sunt alte condiții și alte posibilități. Există un caz într-o localitate unde elevii au mers la școala de circumscripție fără avizul nostru, iar în școală au rămas 4 elevi. Acum urmează să vedem ce facem cu această instituție.

 

PUBLICITATE