“Moldsilva” propune spre vînzare 58 de mii pomi de Crăciun în acest an

0
158
Foto: moldsilva.gov.md

La mijlocul lunii decembrie în pepinierile întreprinderilor silvice subordonate Agenției „Moldsilva” va începe tăiere pomilor de Crăciun. Astfel, volumul propus spre recoltare și vînzare este de 58 de mii bucăți, (cu 10 mii mai mult decît în anul 2016) dintre care 56 de mii molid și 1600 pin, mai sunt propuse și verticele circa 3100 de bucăți.

În acest an Întreprinderea pentru Silvicultură Soroca, care cuprinde raioanele Soroca, Drochia și Florești va oferi spre vânzare 1150 pomi de Crăciun, potrivit directorului întreprinderii, Roman Gherasimov, dintre aceștia 150 de pomi vor fi tăiați în Ocolul Silvic Cuhurești, Florești, iar o mie de brazi vor fi oferiți de către Întreprinderea pentru Silvicultură Soroca. Ocolul Silvic Donduşeni, din cadrul Întreprinderii Silvice Edineț, va pune la dispoziția cumpărătorilor circa 800 de pomi.

Potrivit datelor oferite de Agenția „Moldsilva”, înălțimea unui pom de Crăciun variază de la 1m pînă la 6m, cea mai mare cantitate, peste 41 000 de bucăți sunt de pînă la 1,5 m, iar prețul de realizare din pepinierile silvice rămâne neschimbat, un molid de un metru va costa minim 36 de lei, iar un pin de aceeași dimensiune 25 de lei cu TVA, inclusiv verticele care sunt la prețul de 8 lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adugă suplimentar la prețurile menționate.

În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat, demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

În cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic.

Tradițional în acesata perioadă este intensificata paza și protecția pădurii, fiind organizate frecvent raiduri în fondul forestier, fiind implicați colaboratorii silvici ai întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul Ecologic de Stat și inspectoratele de poliție din teritoriu.

PUBLICITATE