Ziua Lucrătorului din Agricultură şi Industria de Prelucrare

0
626

Ziua lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare la Soroca a fost sărbătorită cu mult fast. În Palatul culturii din centrul raional erau aranjate expoziții ce reflectau diverse activități ale lucrătorilor din domeniu. Cei veniți la eveniment puteau servi din mesele întinse în holul palatului. Chiar de la început și mai multă solemnitate, i-au dat sărbătorii marșurile și melodiile interpretate de fanfara Poliției de Frontieră a MAI, dirijată de comisarul-șef Andrei Florea.

Cuvinte alese, pătrunse de dragoste față de pământul strămoșesc și gospodarii gliei a rostit de la tribuna din scenă președintele raionului Ghenadie Muntean. El a menționat că lucrările agricole au finalizat cu succes. S-au obținut roade bune de la toate culturile, grâul intră în iarnă într-o stare foarte bună. Agenții economici și-au onorat obligațiunile față de stat și de deținătorii de cote de pământ. Acest fapt a contribuit și la dezvoltarea socială a satelor noastre. Se observă de a practica o agricultură modernă, cu tehnologii avansate și tehnică performantă. Continuă să se dezvolte pomicultura, se sădesc noi plantații, ce confirmă faptul că raionul Soroca a fost și rămâne cel mai mare producător de mere din țară.

Ghenadie Muntean i-a felicitat pe agricultori și procesatori cu ocazia sărbătorii și le-a dorit succese în toate pentru viitor.

Șefa direcției agricultură și alimentație Aliona Andriuța a prezentat un succint raport despre rezultatele activității agenților economici în acest an. Conform datelor preliminare volumul producției agricole constituie 380,8 milioane de lei, înregistrându-se o creștere cu 15,7 milioane de lei față de anul precedent. Culturile cerealiere și leguminoase au fost cultivate pe o suprafață de 26200 hectare, de pe care s-au recoltat 114960 tone, sau câte 4,39 tone de boabe la hectar. Grâu s-a strâns în medie câte 4,36 tone la hectar. Iar in SRL „PrieteniaAgro” au recoltat câte 4.76 tone, „AMG Kernel” – 4,75, SRL „Milen Agro Prim” și SRL „Silvitrans” – câte 5 tone, GȚ „Bacalîm Vitalie” – câte 5,6 tone la hectar.

Porumbul a fost cultivat pe o suprafață de 10777 hectare, obținându-se 53238 tone de grăunțe. Cu 20 mii tone mai mult în comparație cu anul precedent. Productivitatea hectarului a crescut cu 1120 kilograme și a constituit 4,94 tone de boabe la hectar. Astfel Soroca la acest capitol e printre primele în republică și a depășit raioanele vecine Florești – 3,5, Dondușeni – 3,3, Drochia – 4,9 tone la hectar. Recordul îi aparține SRL „Milen Agro Prim” – 7,92 tone la hectar. Câte 6 tone de grăunțe au strâns în SRL „Tehrubsor” și „Visagromag”, 5,6 tone au înregistrat la „AMG Kernel”.

La floarea soarelui producția globală s-a majorat cu 11,4 la sută și a constituit 31870 tone, sau câte 2,11 tone de semințe pe o suprafață de 15817 hectare. Cele mai înalte recolte le-au obținut colectivele SRL „Sorovis” și GȚ „Bacalîm Vitalie” – câte 2,8 tone la hectar.

Sfecla de zahăr cel mai bine a rodit la „Prietenia Agro” – câte 52,6 tone de rădăcină pe o suprafață de 222 hectare.

Esențial s-a majorat producția de fructe – 75250 tone. Aici s-a evidențiat SA „Alfa-Nistru” – 6070 tone, SRL „Tehrubsor” – 1837 tone, „Prietenia Agro” – 1790 tone, GȚ „Marciuc Valentina” – 1270 tone. La „Prietenia Agro” hectarul a dat câte 35,8 tone de mere.

Aliona Andriuța a menționat că productiv dezvoltată legumicultura la SA „Alfa-Nistru”, SRL „Soragrovis”, SRL „Milen Agro Prim” și în alte gospodării.

Raportul a accentuat că-n dezvoltarea sectorului agricol un rol important revine investițiilor capitale și subvențiilor acordate de către stat. Ele contribuie la procurarea tehnicii, construirea frigiderelor de păstrare a fructelor și legumelor, extinderea plantațiilor multianuale.

Viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Parea în alocuțiunea sa a declarat că grație muncii plugarilor țara pe deplin e asigurată cu pâine. S-a atras circa 1 milion 200 mii tone de grâu, dintre care 70 la sută e alimentar. Ion Parea a menționat, că la acest succes a contribuit și colectivul de agricultori din raionul Soroca. El a înmânat unui grup de fruntași Diplome de Onoare ale Ministerului.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Gheorghe Gaberi a felicitat agricultorii soroceni cu ocazia sărbătorii și a accentuat că ei cresc producția de calitate asigurând un nivel înalt în menținerea sănătății producătorilor.

Cele mai mari sărbători ale omenirii sunt legate de agricultură, a spus de la tribună Vasile Marciuc, vicepreședintele consiliului județean Vaslui, din România. El, felicitându-i pe plugari a mai subliniat, că agricultorul este eroul zilelor noastre.

Din partea delegației ucrainene cuvinte de apreciere la adresa agricultorilor au rostit șeful administrației de stat din Iampol, Ucraina Mihail Vdovțov și președintele radei raionale din Iampol Serghei Gadjuc.

Aliona Andriuța a anunțat rezultatele concursului „Cel mai bun agricultor al anului”. Diplome, premii și colaci fruntașilor le-au înmânat președintele și vicepreședintele raionului Ghenadie Muntean și Vladimir Nicuța.

Pentru fiecare decorat fanfara lui Andrei Florea a „tras” câte un „tuș”.

Sărbătoarea a finalizat cu un grandios concert prezentat de faimosul colectiv artistic „Plai Moldovenesc” al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Învingătorii concursului „Cel mai bun agricultor al anului”

Grupa I – gospodăriile care prelucrează peste 2000 hectare de terenuri agricole

SRL „AMG Kernel” – conducător Guţu Victor – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 1800 lei

SRL „Prietenia Agro” – conducător Florea Alexei – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 1500 lei

SA „Alfa Nistru” – conducător Petrovici Oxana – diplomă de gradul III şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei

Grupa II – gospodăriile agricole care prelucrează 1500-2000 hectare

SRL „Oclanda Agro” – conducător Cebotari Pavel – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 1500 lei

SRL „Rai Agro Prim” – conducător Gaidei Mihail – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei

Grupa III – gospodăriile agricole care prelucrează 1000-1500 hectare

SRL „Milen Agro Prim” – conducător Cristian Mihai – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 1200 lei

SRL „Tehrubsor” – conducător Muntean Angela – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei

GŢ „Marciuc Valentina” – conducător Marciuc Valentina – diplomă de gradul III şi premiu bănesc în sumă de 800 lei

Grupa IV – gospodăriile agricole care prelucrează 500-1000 hectare

SRL „Visagromag” – conducător Sochirca Vasile – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 1000 lei

GŢ „Bacalîm Vitalie” – conducător Bacalîm Vitalie – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 800 lei

SRL „Soragrovis” – conducător Ivanov Vladimir – diplomă de gradul III şi premiu bănesc în sumă de 600 lei

Grupa V – gospodăriile agricole care prelucrează 200-500 hectare

SRL „Alvire Sor” – conducător Mînzat Vitalie – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 800 lei

CP „CVA Virocagro” – conducător Andriuţă Constantin – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 700 lei

GŢ „Spinei Grigore” – conducător Spinei Grigore – diplomă de gradul III şi premiu bănesc în sumă de 500 lei

Grupa VI – gospodăriile agricole care prelucrează 100-200 hectare

GŢ „Solovei Victor” – conducător Solovei Victor – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 600 lei

GŢ „Spoiala Nicolae” – conducător Spoiala Nicolae – diplomă de gradul II şi premiu bănesc în sumă de 500 lei

SRL „Capri Lact” – conducător Railean Stefani – diplomă de gradul III şi premiu bănesc în sumă de 400 lei

Grupa VII – gospodăriile agricole care prelucrează până la 100 hectare

GŢ „Ţurcan Iurie” – conducător Ţurcan Iurie – diplomă de gradul I şi premiu bănesc în sumă de 500 lei

Continuarea premiilor

Pentru contribuţie eficientă în instruirea şi formarea cadrelor de specialişti în agricultură cu diplomă şi premiu bănesc în valoare de 400 de lei a fost menţionat colegiul tehnic agricol, director Constantin Nesterenco.

Unui şir de conducători agricoli le-au fost înmânate premii băneşti în valoare de 300 de lei.

Au fost apreciaţi cei mai buni specialişti în diferite domenii ale agriculturii, echipajele la recoltarea seminţelor de floarea-soarelui, porumbului, soiei, la aratul de zăble şi semănatul culturilor de toamnă pentru roada anului viitor.

Cu diplome şi premii au fost menţionaţi un grup de veterani, foşti conducători ai structurilor economice din domeniul agricol.

 

PUBLICITATE