„Bucuria” lui Dabija

0
991

Numele întreprinderii „Bucuria-Saturn” se trage de pe vremuri. Aici se producea materie primă pentru fabrica de bomboane „Bucuria” din Chişinău, iar „Saturn” – era ca un satelit al acestei firme dulci. Au trecut anii, fabrica s-a dezis de partenerul său devotat. Dar directorul SRL „Bucuria-Saturn” Vsevolod Dabija de agricultorii săi în voia soartei nu i-a lăsat. Şi continuă să producă fructe aromate pentru alţi clienţi din alte ţări. „Bucuria” lui Dabija e una din puţinele întreprinderi din regiune, ce are propria licenţă de export a producţiei agricole.

Întreprinderea în gestiune 1100 de hectare de terenuri agricole. Cam a treia parte din ele sunt ocupate de plantaţii pomicole. Livezile „bătrâne” au fost depăşite, altele îşi aşteaptă „ceasul”, dar în loc apar plantaţii tinere, intensive şi suplimentare.

Acum în rod sunt 250 de hectare de livadă, inclusiv 215 – cu merari.

– Nu avem teamă de imbargouri şi alte obstacole. Producţia de calitate e solicitată, indiferent de criză dintre ţări, – afirmă Vsevolod Dabija.

În prezent în livezile de la Teleşeuca e mare „gălăgie”. Aici vreo 100 de livădari, divizaţi în echipe câte 8-10 persoane, adună fructele. Merele, deşi în alte părţi dau vina pe secetă, sunt măşcate, crescute uniform şi fără nici o urmă de boli sau dăunători.

Lucrările la strânsul merelor sunt organizate de fiul directorului Dorin Dabija. Cu vreo 5 ani în urmă el a lăsat lucrul la vamă şi a decis că e mai bine să-ţi vezi rodul muncii sale concrete. Acum Dorin, jurist de profesie, e un specialist de forţă, un pomicultor devotat.

Echipa Larisei Trusi, constituită din 8 persoane, inclusiv soţul ei Serghei, adună zilnic până la 10 tone de mere.

– Lucrul decurge cu spor, roada e bogată. Culegem cele mai frumoase mere căci vor fi expediate în alte ţări şi nu vrem să tragem cu obrazul, – zice Larisa Trusi.

Pe alte două rânduri adună globuleţe de Golden Delicios echipa Alionei Corcimari. Tot munceşte cu mult elan şi înregistrează cam acelaşi rezultat ca şi vecina. Aliona de 20 de ani lucrează la livadă. Cunoaşte, împreună cu coechipierii săi, toate operaţiunile tehnologice. Numai la chimicale nu se „amestecă”. Acolo agronomul cu „cântarul” său decide când şi cum să protejeze livada de boli şi dăunători.

Tractoarele transportă containerele pline cu mere la frigiderul de la Rudi, unde e şi sediul întreprinderii. Capacitatea lui e de 1500 de tone. Dar până la „saturaţie” mai este loc, căci o parte din fructe directe „pleacă” la consumatori, alta la întreprinderile de procesare.

La frigider este şi linie de sortare şi ambalare a merelor, dar ea va fi pusă în funcţiune mai spre iarnă când vor parveni solicitări de la partenerii din străinătate.

La „Bucuria-Saturn” se cultivă mai multe culturi agricol, dar baza totuşi, e livada.

– Ne ocupăm de pomicultură în cel mai serios mod şi de aceea înregistrăm rezultate ce generează profit. Cine renunţă la pomicultura, greşeşte. Dar, accentuez, se cere seriozitate, – a punctat directorul.

Vsevolod Dabija are multe „reguli” de diferită valoare. La ele s-a adăugat şi Diploma „Ziarului Nostru”, decernată celui mai prosper agent economic din agricultură din raionul Donduşeni. Deci, ne mândrim şi noi cu succesele laureatului „ZN”.

PUBLICITATE