45 de ani sărbătoriți acasă

0
617

În frumosul anotimp al culorilor, cînd nostalgia se împletește cu amintirile, iar dragostea visează neîncetat, localnicii din satul Dondușeni au avut parte de o festivitate comună, sărbătorind împreună 45 de ani ai consăteanului lor, artistul plastic Igor Svernei. “Consăteanul legendă”, așa cum mai este numit în sat Igor Svernei, este cel care a reușit să facă cunoscut satul Dondușeni atât în țară cât și peste hotare, prin lucrările sale minunate. De ziua lui în casa de cultură din satul Dondușeni s-a ținut o adevărată sărbătoare, cu muzică, felicitări, iar cei care au venit să-i ureze la mulți ani pictorului, au adus cu ei câte o floare. De la copii cei mai mici, până la elevi și colegi și chiar persoanele mai vârstnice, toți și-au găsit loc în sala casei de cultură. Cei mici au venit să facă cunoștință cu cel care le duce faima satului, cei mai măricei au dorit să vadă cum e să-ți iubești pasiunea atât de mult ca să faci din ea o activitate, iar prietenii, colegii și rudele, au venit să îl revadă pe acel copil sfios care acum patru decenii cutreiera ulițile satului.

Renata Lungu, șefa casei de cultură, dar și o bună prietenă și colegă de-a maestrului Svernei, a fost cea care a venit cu ideea organizării acestei întâlniri. Deși festivitatea a avut loc în sala casei de cultură, toți cei prezenți au fost oameni apropiați, fie prin grad de rudenie sau prin acea legătură de suflet care există între consăteni. Alături de părinții vădit emoționați, iar uneori chiar cu ochii în lacrimi, au fost și profesoarele și educătoarea artistului plastic. Tamara Bahnă, prima educatoare, pe lângă buchetul de flori, care i l-a adus copilului care cândva îl ținea în brațe la grădiniță, a mai adus cu ea și niște fotografii făcute prin anii 1979, în care actualul artist nu se prea observa dintre copii din grupa mică.

Cu mulțumiri pentru activitatea frumoasă, a venit și profesoara de arte plastice Tatiana Lucovețchi, care alături de discipoli a înmânat flori oaspetelui și a venit cu cuvinte de recunoștință pentru faptul că Igor Svernei a fost și îndrumătorul fiicelor ei, fiindu-le profesor.

Artistul plastic a mulțumit pentru surprizele frumoase și pentru sărbătoarea de suflet petrecută la baștină, locul unde mereu revine cu drag.

-Aici a început cariera mea de artist plastic, din clasa I am mers la cercul de pictură, mai tîrziu am fost îndemnat să merg mai departe. Consider că totuși baza este de aici, dragostea pentru pictură a pornit de aici, de la prima mea profesoară, doamna Galina Moldovan, prima mea profesoară de arte din sat, a spus pictorul Igor Svernei.

La organizarea festivității s-au implicat formațiile și ansamblurile locale, care au prezentat dansuri și cîntece, dedicate oaspetelui, părinților acestuia, dar și tuturor sătenilor.

Igor Svernei s-a născut la 16 octombrie 1972 în s.Dondușeni, în familia lui Ion și a Mariei Svîrnei. În anul 1983 absolvește școala medie din sat și continuă studiile la Liceul de Arte Plastice “Igor Vieru”, după care absolvește Institutul de Stat de Arte, unde mai târziu activează în calitate de lector. Din anul 1999 este membru a UAP din RM, iar din 1998 este director al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău.

A înregistrat opt expoziţii personale la Chişinău şi Călăraşi. Prezent în cadrul mai multor expoziţii din Republica Moldova, România, Franţa, Germania, Belgia, Belorusia. Laureat al premiilor din cadrul Saloanelor Moldovei (1998-2011) şi al Premiului Fundaţiei „Familia Sturza”,

În acest an Igor Svernei s-a învrednicit de marele premiu al Bienalei Internaționale de Pictură, premiu acordat  în premieră unui artist plastic din Republica Moldova. Expoziţia a reunit 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări.

PUBLICITATE