Interdicția de introducere în RM a cărnii din Ucraina continuă

0
768
Foto: customs.gov.md

După un an de zile de la interdicția temporară a importului din Ucraina a cărnii, preparatelor, produselor și de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane, oamenii continuă să cumpere carne din țara vecină. Fie din cauza că nu cunosc sau nu doresc să cunoască cerințele impuse, în fiecare săptămînă la posturile vamale din raionul Soroca, sunt ridicate zeci de kg de carne și mezeluri.

Livia Marcu – șefă a Postului Vamal Soroca

Oamenii încearcă în continuare să aducă în țară carne și mezeluri. Doar în zilele de sâmbătă și duminică au fost ridicate circa 31 kg de carne, de la punctul de trecere Cosăuți și Soroca-Luntre. Oamenii cunosc că este interzisă prin lege întroducerea în țară a acestor produse din septembrie 2016 este interdicția la carne de porcine, iar din februarie este interdicție la carne de pui. În punctele de trecere sunt afișate panouri afirmative, iar la ieșirea din țară cetățenii sunt informați că nu au voie să cumpere produse din carne.

Tudor Moraru – șeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor

Săptămânal avem cazuri de ridicare și distrugere a cărnii. În posturile vamale sunt tomberoane, cu clorură de var și cu pungi, iar odată ce sunt depistate tentativele de introducere a produselor din carne, proprietarul  aruncă produsele în tomberoane și acestea sunt stropite cu clorură de var. Înterdicția este aplicată în baza ordinului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nr.260 din 9 septembrie 2016 “Cu privire la intensificarea măsurilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane. I – Se interzice transportarea peste frontiera de stat a RM dinspre Ucraina spre RM prin intermediul bagajelor călătorilor, a cărnii preparate din carne, produse din carne și orice alte produse care conțin astfel de carne, provenită de la animale receptive la virulul pestei porcine africane”. Nu se cunoaște când vor fi anulate restricțiile, deoarece Ucraina este un stat cu multe focare. După lichidarea focarelor încă 12 luni situația va fi monitorizată.

În toamna anului trecut, focare de pestă porcină au fost depistate în satele Moșana și Cernoleuca, din raionul Dondușeni, care s-au aflat timp de trei luni în carantină, iar în luna martie un alt caz de gripă porcină a fost depistat în satul Rublenița, Soroca.

Potrivit reprezentanților ANSA, fiecare din cele 3 focare de pestă porcină africană care au avut loc pe teritoriul țării, au prejudiciat statul cu câte 400 000 lei.

PUBLICITATE