Festivalul mărului – sărbătoare pentru fiecare

0
1003

Grigore Bucătaru, șef  Secția Cultură și Turism

Este îmbucurător faptul că pentru organizarea festivalului s-au mobilizat toate serviciile, s-au mobilizat și instituțiile de învățămînt, iar pregătirile sunt în toi. Elementul cheie al sărbătorii va fi parada, care va fi destul de numeroasă, cu participarea agenților economici, a primăriilor și a instituțiilor de  învățămînt, care vor prezenta costume tematice. Un detaliu aparte este “Orășelul copiilor”, care va fi inaugurat pentru prima dată în cadrul festivalului și prin care vom oferi și copiilor posibilitatea să se odihnească frumos la Festivalul Mărului. Desigur ca în fiecare an nu va lipsi rața cu mere și friptura, care vor fi oferite gratis celor prezenți. Un obiectiv al celei de-a VII-a ediții a acestui festival este acela a atrage o atenție mai deosebită publicului spectator și nu doar autorităților. Dacă ne vor reuși aceste lucruri, sperăm că oaspeții festivalului se vor simți bine și ne vor susține și la următoarele ediții.

 

Aliona Andriuță, șefa Direcției Agricultură și Alimentație Publică

Agenții economici din r.Soroca au fost receptivi și vor participa la festival. O parte din ei vor veni cu expoziții individuale, ceilalți împreună cu primăria din care fac parte. Participanții se vor prezenta cu expoziții de bucate, de mere și de material săditor, totodată va fi organizat și iarmarocul produselor agricole. La festival vor fi prezente și două companii cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Ministerul ne-a confirmat și participarea agenților economici din alte raioane. O acțiune desfășurată odată cu Festivalul Mărului este donația de mere oferită de agenții economici. Cantitatea adunată, însă, este departe de cea suficientă, dacă pentru fiecare copil este nevoie de circa 10 kg de mere, în total avem nevoie de 80 tone de mere. Tradițional la noi agentul economic asigură școala sau grădinița din localitate. Ar putea beneficia de mere copii din toate instituțiile de învățămînt, în cazul în care la nivel de guvern va fi reluat programul inițiat în 2014 “Un măr pentru fiecare”, care acum este în discuție.

Ghenadie Donos, șeful Direcției Generale Învățământ Soroca

Instituțiile de învățământ vor participa tradițional la festival, iar elevii vor prezenta costume dedicate mărului. În fiecare instituție sunt costume cu care participă în fiecare an, doar le reînoiesc, dar anul acesta am venit cu propunerea ca elevii să participe cu costume individuale, costume care la fel vor include tematica livezii și a mărului. La ora 9.00 – 9.30, copii din instituțiile de învățământ alături de  profesori și părinți, se vor aduna lângă consiliul raional, de unde vor porni în paradă spre cetate. Premierea va avea loc în Cetatea Soroca. Circa 30 de copii vor fi premiați în cadrul festivalului, va fi oferit un premiu mare, un premiu pentru locul I, două premii pentru locul II, trei premii pentru locul III și 23 de mențiuni. Pentru participarea în cadrul festivalului au fost invitate toate cele 45 de instituții din raion.

 

Galina Stavița, şef-interimar al Secției Economie

Pentru participarea la concursul culinar, desfășurat în cadrul festivalului, au fost invitați toți agenții economici care prestează servicii de alimentație publică. Șapte agenți economici au confirmat prezența la festival. Pentru participare există un regulament care prevede pregătirea bucatelor cu utilizarea mărului, totodată la concurs pot participa și persoane fizice. Evaluarea va fi bazată pe trei criterii – calitatea gustativă a bucatelor, aspectul acestora, și prezentarea verbală. Aprecierea va fi făcută cu puncte de la 1 la 10. Premiile vor fi de 1500 lei, 1200 lei, 800 lei și 500 lei premiul de încurajare, dar cifrele pot varia în dependență de câte locuri vor fi oferite.

 

Tudor Moraru, șef Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor

Pentru participarea la festivalul mărului toți agenții economici care prestează servicii în alimentația publică vor primi de la primărie autorizație pentru amplasare, dar și o cerere de proprie răspudere eliberată de DRSA. La festival agenții economici vor veni cu diverse prezentări, dar și cu pregătirea frigăruilor și cârnăciorilor. Tradiționala rață cu măr va fi oferită gratis. Preventiv am calculat circa 1200-1400 de porții.

Planificăm să fie cumpărate cel puțin 125-130 de rațe. Păsările vor fi cumpărate de un agent economic care dispune de abator și are certificate  veterinare. Ulterior rațele vor fi pregătite de un agent economic care prestează servicii în alimentația publică. Acestea vor fi pregătite conform cerințelor, vor fi marinate 10-12 ore, iar ulterior vor fi coapte timp de 2 ore. Pe lângă rața coaptă vom pune la dispoziție și friptură de rață, care va fi servită cu câte un măr murat. În timpul festivalului prezentările de pe aleea gastronomică vor fi monitorizate de către trei inspectori din cadrul direcției, care vor urmări ca bucatele prezentate să corespundă normelor sanitare.

 

Ion Babici, președinte CRT Dacia

La această ediție la Festivalul Mărului copii de la mic la mare vor avea parte de multe surprize și distracții. Centru de Resurse pentru Tineret Dacia organizează mai multe activități în care vor fi implicați copii și tineri. Pentru copiii mici vor fi desfășurate mai multe activități cu implicarea clovnilor, timp de 2 ore micuții vor petrece timpul într-o companie veselă. Ulterior vor avea loc competiții sportive cu mere. Copiii se vor putea bucura de o tombolă, banere pentru fotografii cu magneți și desene haioase. În competiții individuale vor fi implicați și tinerii. Cei prezenți vor avea posibilitatea să cumpere produse cu mere, cum ar fi mere glazurate, brioșe cu mere și frigărui din mere. Toate activitățile vor avea loc lângă terenul de joacă din preajma cetății, unde va fi amenanjat un orășel al copiilor.

PUBLICITATE