Oamenii din Schineni, informați de salvatori despre pericolul în timpul fermentării vinului

0
674

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat Campania de informare a cetățenilor privind riscul intoxicației cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. În acest sens, angajații Direcției Situații Excepționale Soroca au mers în localitatea Schineni, pentru a comunica oamenilor despre riscuri, dar și a prezenta regulile de bază pentru evitarea cazurilor tragice. Salvatorii au mers prin mai multe gospodării particulare pentru a informa cetățenii despre respectării bazelor securității vieții atunci când gospodarii prepară vin de casă.

 Reprezentanții IGSU avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte, iar aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor. Pentru a preîntâmpina producerea tragediilor, specialiștii îndemnă oamenii să nu intre în spații închise unde este păstrat produsul nefermentat, sau cel mai bine e să-l țină în aer liber pentru evitarea riscurilor. Intoxicația cu dioxid de carbon  se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, sau chiar deces.

Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient. Pentru o informare mai bună, angajații IGSU au oferit pliante informative cu recomandări gospodarilor, care urmează să fie respectate. Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor atenționa oamenii despre riscuri și măsurile necesare care trebuie întreprinse.

Potrivit datelor IGSU în anul 2020, în urma intoxicației cu dioxid de carbon au avut de suferit 3 persoane.

PUBLICITATE