SFATURI UTILE ATUNCI CÂND PROCURĂM HAINE!

0
99

Îmbrăcămintea este un lucru care ne preocupă pe fiecare din noi, indiferent de activitatea profesională, mediul social, gradul de cultură, etc. Ea are o influență majoră asupra confortului zilnic al nostru. Pentru a crea și a menține acest confort, experții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă propune să țineți cont de următoarele nuanțe atunci când procurați articole vestimentare:

1. Spălați toate hainele noi înainte de a le purta și mai ales hainele care intră în contact direct cu pielea! 

Dacă ne  imaginăm că hainele de pe rafturile magazinelor sunt curate, ne înșelăm! Nu știm niciodată în ce condiții au fost depozitate și transportate înainte de a ajunge la vânzare. Chiar dacă producătorii și vânzătorii au grijă să nu le păteze, hainele sunt adevărate „aspiratoare” de microbi, bacterii și mucegaiuri. Dacă nu au fost depozitate în spații curate și igienizate, hainele pot fi încărcate de alergeni și pot declanșa iritații, mâncărimi sau boli de piele.

2. Verificați dacă aceste produse sunt marcate corespunzător! Produsul  trebuie  să dețină   informația  minimă necesară: țara producătoare, denumirea întreprinderii care a produs produsul dat (sau denumirea  importatorului), compoziția, mărimea, simbolurile grafice pentru întreținerea corectă a hainei.

3Pentru a stabili compoziţia fibroasă a ţesăturii din care este confecţionat produsul ales, citiţi eticheta şi descifraţi simbolurile în felul următor:

PA – poliamid;

PAN – poliacrilnitril;

PE – poliester;

VI – viscoză;

A – acetat;

TA – triacetat;

AF – alte fibre;

Țesăturile din fibre naturale nu au simboluri și se indică prin cuvintele respective:

– Lână;

-Bumbac;

-In, etc. 

4. Urmăriți eticheta hainei pe care intenționați s-o procurați! După alegerea modelului  în conformitate cu cerinţele şi gusturile fiecărei persoane, cumpărătorul solicită produsul de mărimea adecvată corpului său. Mărimea confecţiei se notează pe eticheta articolului.

a) Astfel, la alegerea îmbrăcămintei pentru femei (paltoane, jachete, rochii, bluze) ținem cont de:

–  Înălţimea corpului măsurată în centimetri

–  Circumferinţa bustului în centimetri

–  Circumferinţa şoldurilor în centimetri

b) La alegerea îmbrăcămintei pentru bărbaţi (cu excepţia cămăşilor), de asemenea se măsoară:

–  Înălţimea corpului

–  Circumferinţa pieptului

–  Circumferinţa taliei

Exemplu: 176-100-88

Pentru cămăşi: înălţimea corpului, circumferinţa pieptului, circumferinţa taliei; exemplu: 176-100-41

5. Probaţi produsul prin îmbrăcarea acestuia, asiguraţi-vă ca lejeritatea la mişcări va garanta comoditatea în purtare. În acelaşi timp verificaţi funcţionarea accesoriilor (butoni, nasturi, fermuare, catarame etc.).

6. Asiguraţi-vă ca produsul nu prezintă defecte de calitate, cum ar fi: porţiuni de ţesuturi decolorate, pârlite, sau găuri; vopsiri sau imprimări neuniforme; butoniere festonate incomplet; detalii cusute asimetric; porţiuni descusute; fermuare defecte; deformări ale produsului din cauza montării incorecte a căptuşelei, nasturi de mărime, model sau culoare diferită; pete.

7. Procurați articole vestimentare din locuri autorizate pentru această activitate, unde pentru cumpărătură veți primi un bon fiscal prin intermediul căruia puteți solicita remedierea problemei în eventualitatea cazului în care aceasta apare.

consumator.gov.md

PUBLICITATE